Turistička zajednica Zagrebačke županije

Velika Gorica i okolica

Turopolje,  stoljećima je bila poznata kao „Plemenita općina Turopolje“, čiji ponosni stanovnici nikad nisu bili ničiji kmetovi. Njegovo središte Velika Gorica idealna je za početak istraživanja Turopolja.

U srcu Velike Gorice najznačajnija je građevina elegantna jednokatnica iz sredine 18. stoljeća, nekadašnja gradska vijećnica Plemenite općine turopoljske, a danas Muzej Turopolja. Odmah u blizini je i atraktivan Centar za posjetitelje Turističke zajednice grada Velike Gorice, gdje ćete dobiti sve potrebne informacije za nastavak svoje avanture po Turopolju.

Posjetite li arheološko nalazište u obližnjem Ščitarjevu, odnosno Arheološki park Andautonija, nakratko ćete oživjeti način života starih Rimljana naseljenih na ovom području. Starorimski ostaci iz 1. stoljeća otkrivaju da je ovdje stajalo strateški važno naselje i glavno središte ovog dijela nekadašnje provincije Panonije. Na običaje iz tog doba podsjeća zanimljiva godišnja manifestacija Dani Andautonije.

Za Turopolje je karakteristična drvena arhitektura, kako svjetovna tako i sakralna, izgrađena od hrasta lužnjaka. Zato Turopolje danas ima svoje drvene ljepotice. Sačuvano je desetak predivnih drvenih crkvi i kapelica, a najveća i najimpresivnija je kapela sv. Barbare u Velikoj Mlaki, koja datira iz 17. stoljeća.

Od drva je izvorno bila građena i utvrda Lukavec, koju je potom zamijenila jedina zidana fortifikacija u Turopolju. Njezina je osnovna namjena bila obrana od turskih osvajanja, no bila je i mjesto gdje se okupljalo i vijećalo turopoljsko plemstvo. Turopoljci još uvijek brižno njeguju običaj jurjevskih svečanosti, kad se tjera zima i slavi proljeće, a najveći se krijes pali upravo ovdje.

Turopoljski lug tek je ostatak velike prapovijesne šume između Velike Gorice i Siska. Vrata od krča ljudskih su ruku djelo, spomenik kulture izvorno postavljen 1779. godine u znak sjećanja na krčenje šume, a danas simbol stoljetne povezanosti lokalnog stanovništva i šumskog bogatstva.

Za odmor  idealna je šetnja uređenom stazom, kao što je devet kilometara duga poučna staza Šumarica kroz pitome ljepote Vukomeričkih gorica, između sela Krušak i Kozjača. A ovdašnje šume kriju i nedavno otkriveno podzemno blago – crne tartufe, ove i druge vrste ove gljive možete kušati na jelovnicima restorana Velike Gorice i okolice (npr. Mon Ami ili Babriga).

Ključić brdo u Vukomeričkim goricama ili Odranski ribič tik uz rijeku odlična su mjesta za odmor s obitelji i prijateljima. A Etnografski biser  Turopoljski grunt obitelji Dianežević u Kurilovcu, poslužit će kao vremeplov koji vas kroz folklor, stare običaje i tradicionalnu hranu vraća koje stoljeće unazad. 

Obiteljska destilerija Brigljević iz Velike Gorice rado će vas ugostiti na kušanju svojih nagrađivanih rakija i likera, ali i prvog hrvatskog zanatskog gina.

hrHR

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content