Turistička zajednica Zagrebačke županije

Sveta Gera sa 1178 metara visine najviši je vrh kontinentalne Hrvatske. Tu se smjestila mikroregija poznata pod imenom Žumberak.  Veći dio ovog predivnog kraja zaštićen je u sklopu Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Obilazak je najbolje početi posjetom Eko-centru Budinjak, a odavde je najlakše zakoračiti u Arheološki park Budinjak.  Bogatu prošlost ovoga kraja upoznat ćete laganom šetnjom poučnom stazom poznatoj pod imenom Staza kneževa. Budinjak je tek dio Žumberačkog arheološkog puta na kojem ćete pronaći brojne povijesne znamenitosti poput srednjovjekovnog Starog grada Tuščaka i Starog grada Žumberka ili groblja keltskog plemena Latobika u Brateljima. Kraj Glušinje je grkokatolička župna crkva Sv. Petra i Pavla iz 17. stoljeća, podsjetnik na povijesnu činjenicu da su područje Žumberka prije gotovo 500 godina naselili uskoci, većinom grkokatoličke ispovijesti. Zato se u ovom kraju nalazi mnogo grkokatoličkih kapelica i crkvi, više nego igdje u Hrvatskoj. U mjestu Stojdraga možete razgledati i Žumberački uskočki muzej.

Put kraljice bukve još je jedna atraktivna pješačka staza kroz netaknutu prirodu. Dužinom od 35 kilometara proteže se od Slanog Dola do Sošica. Na tom potezu ljepotom se izdvaja Dolina Slapnice, zaštićeni krajolik s atrakcijama kao što su Vranjački slap, slap Brisalo, špilja Zidane pećine. Kod Medven Drage, gdje se Slapnica ulijeva u Kupčinu, razgledajte kuriju obitelji Medven, sačuvano seosko imanje iz 19. stoljeća. U mjestu Podžumberak, uz crkvu  sv. Nikole biskupa iz 16. stoljeća, najstariju rimokatoličku crkvu na području Žumberka, sačuvan je stari Pil srama, barokni zidani stup, gdje su se kažnjavali prijestupnici. Cijeli Žumberak premrežen je označenim pješačkim i planinarskim putevima te biciklističkim stazama pa je ovaj kraj idealan za istinske ljubitelje prirode, a u Eko-centru Budinjak moguće je iznajmiti električni bicikl ili dogovoriti vođenu turu. 

Svježe žumberačke pastrve iz čistih planinskih potoka naći ćete na rječici Kupčini u uzgajalištu Ribnjaci Vrabac, gdje se i sami možete okušati u ribolovu i pripremi ribe na roštilju. U Kostanjevcu vas čeka bistro Žumberački raj, također s vlastitim uzgajalištem pastrva. Nedaleko je i Seosko domaćinstvo Podžumberak, koje nudi i smještaj te jela tradicionalne žumberačke kuhinje. Šume Žumberačkog gorja odnedavno su se pokazale i kao nalazište crnog tartufa, koji povremeno obogaćuje ponudu izabranih zagrebačkih restorana. A javite li se domaćinstvu Lagotto’s Peak, moći ćete se okušati u potrazi za tartufima. Smještaj u nekom od izletišta ili planinarskih domova ili pak najam komforne kuće za odmor najbolji su izbor smještaja na bajkovitom Žumberku. Uživajte!

hrHR

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content