Turistička zajednica Zagrebačke županije

Samobor i Sveta Nedelja

Izlet počnite u srcu Samobora, na Trgu kralja Tomislava, diveći se ugodnom ozračju maloga grada i povijesnim građevinama, a zatim u kavanu Livadić ili slastičarnicu U prolazu sjednite na kavu i slavne samoborske kremšnite. Svoje gastronomsko putovanje nastavite u kušaonici obitelji Filipec, koja već naraštajima proizvodi autohtone lokalne delicije – muštardu, pikantnu vrstu namaza od gorušice i bermet, gorko-slatki aperitiv na bazi vina.

Slijedite li potok Gradna, uz obavezno stajanje na drvenom mostiću, stići ćete do perivoja u kojem je Samoborski muzej, nekadašnji dom skladatelja Ferde Livadića i okupljalište kulturnih velikana toga doba. Kraća šetnja dijeli vas od ruševina Staroga grada Samobora, srednjevjekovne utvrde čija povijest datira u trinaesto stoljeće i čiju ljepotu nikako nemojte propustiti posjetiti.  Šumska šetnica Anindol, vratit će vas u centar Samobora, a putem ćete vidjeti baroknu kapelicu svete Ane, zaštitnice grada.

Užitak u lokalnim specijalitetima pružit će vam posjet starom obiteljskom restoranu Gabreku 1929., a njezin spoj s izletom za cijelu obitelj čeka vas u Etno farmi Mirnovec, velikom seoskom imanju usred grada. Svakako provjerite zašto je gostionica Kod špilje, u nedalekom Otruševcu toliko popularna među gurmanima. A kad ste već tamo, nikako nemojte propustiti posjet Grgosovoj špilji, prirodnom dragulju speleologije i lokalnoj atrakciji. 

Nedaleko, u Rudama, moći ćete posjetiti Rudnik sv. Barbare, jedan od najstarijih europskih rudnika bakra i željeza. Slana pita rudarska greblica neizostavno je tradicionalno jelo ovog kraja. Ako vam je draži riblji menu izletište Divlje vode i domaćinstvo Kršlinov mlin mjesta su gdje vam pastrve iz planinskog potoka Bregana uskaču ravno na tanjur.  Na Samoborskom gorju i Žumberku u blizini Samobora uživajte u planinarenju i šetnjama u dobrom društvu, a osvajanje vrhova Oštrc, Japetić i Okić pružit će vam istinski užitak postizanja ciljeva i uživanja u prirodi. Posjetite li izletište Gogo u Slanom dolu, moći ćete kušati autohtoni biljni liker Pušlek. Edukativnu notu izletu možete dodati tako da obiđete Eko centar Budinjak i poučnu Stazu kneževa, pretpovijesni lokalitet s nalazištem starih grobnih humaka, ili pak Etno kuću pod Okićem, seosko domaćinstvo u kojem je vrijeme stalo prije više od stoljeća. Ovo je područje omiljeno i biciklistima pa je idealno za avanture na dva kotača. A povratak u dvadeset i prvo stoljeće, a možda i u budućnost automobilizma omogućit će vam posjet Svetoj Nedelji i svjetski poznatoj tvornici električnih automobila Rimac automobili.

hrHR

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content