Turistička zajednica Zagrebačke županije

Jastrebarsko i okolica

Planina Plešivica, jugoistočni ogranak Žumberačkoga gorja. Iako najmanja vinska regija u Hrvatskoj, južne padine Plešivice jedno su od naših najpoznatijih i najuspješnijih vinogorja, s tradicijom uzgoja vinove loze koja se mjeri ne u stoljećima, nego u tisućljećima. U ovaj slikoviti kraj ne dolazi se samo radi vina – vinske ceste mogu se dobro kombinirati s planinarskim i biciklističkim stazama, a ovuda prolazi i Cesta sira zagrebačke regije. Na plešivičkim brežuljcima često ćete u zraku vidjeti jastrebove, koji su se u srednjem vijeku uzgajali za lov, pa je i grad Jastrebarsko, u podnožju Plešivice, dobio ime po njima.

U razgledavanje Jastrebarskog, popularnog naziva Jaska, krenite od Gradskog muzeja i galerije Jastrebarsko. Tu je i informativni centar lokalne turističke zajednice. Zastanite kod dvorca Erdödy, najstarije građevine u gradu. Smješten je u prekrasnom perivoju, zaštićenom hortikulturnom spomeniku. Srednjovjekovni dvorac Oršić smješten navrh brijega u Slavetiću, nažalost nije dostupan za razgled iznutra, no povijesni je biser koji ne smijete propustiti. Župna crkva Sv. Nikole, zaštitnika grada, prvi se put  spominje 1257. godine, a današnje barokno ruho dobila je u 18. stoljeću. Vrijedni sakralni objekti su i barokna kapela Blažene Djevice Marije Snježne u Volavju i crkva sv. Petra u Petrovini, najstarija sačuvana srednjovjekovna građevinska cjelina u jaskanskom kraju.

Iz grada u brda vodi plešivička vinska cesta, s tridesetak vrhunskih vinarija. Prva asocijacija na plešivičko vinogorje je portugizac, crno vino koje se pije mlado i prvo je na tržištu nakon berbe. Na Plešivici odlično uspijevaju dobro poznate međunarodne sorte kao što su rizling, pinot crni, sauvignon blanc, chardonnay i sivi pinot. Ipak, zaštitni znak i ponos kraja prvoklasni su pjenušci, zbog čega se za Plešivicu još govori  i da je „hrvatska Champagne“ regija. Uz vino, rame uz rame, ide i bačvarski obrt koji u ovom kraju ima dugu tradiciju. Obitelj Golub svoju je bačvarsku zbirku  izložila u prizemlju stare kuće. Uz dobro vino uvijek se veže i dobra hrana, a autohtoni lokalni specijalitet je plešivički copanjek – slani kolač od svježega kravljeg sira i zelenja. Duž vinske ceste mnoge vinarije uz kušanje po dogovoru nude i domaće specijalitete, a od restorana koji njeguju domaću kuhinju tu su Ivančić i Karlo, oba s prekrasnim pogledom na vinograde. Plešivička tradicija i kreativna visoka kuhinja s autorskim potpisom susreću se u novootvorenom restoranu u sklopu vinarije Korak.

Kalorije se najbolje troše planinarenjem ili bicikliranjem na Plešivicu, na čijem je vrhu na 778 metara nadmorske visine postavljena željezna piramida za razgledavanje. Devet kilometara od Jaske nalazi se mirno seosko područje Svete Jane, idealno za bicikliranje, ali i upoznavanje lokalne baštine obilaskom Etno zbirke svetojanskog kraja i Mlinarove iže. Od Jastrebarskog prema Ozlju doći ćete u Krašić, glavno hodočasničko odredište takozvane Doline kardinala. U bivšem župnom dvoru, uređena je Spomen-soba blaženog Alojzija Stepinca, gdje će svaki hodočasnik pronaći dugo traženi mir.

U ovom ćete kraju za sebe sigurno pronaći idealan odmor.

hrHR

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content