Turistička zajednica Zagrebačke županije

Prigorje i okolica

Prigorje je idilično područje prekrasne ravnice, koje će vam pružiti odmor za dušu i tijelo, jer vam nudi odmak od urbane vreve u predivnoj prirodi uz autohtonu domaću hranu i vino vrhunskih vinara te neizostavnu dobru zabavu. Istraživanje ovog prekrasnog kraja svakako započnite u njegovom središtu, gradu Svetom Ivanu Zelini. Priču o zelinskome kraju najbolje će ispričati Muzej Sveti Ivan Zelina, a u blizini se nalazi župna crkva svetog Ivana Krstitelja,  povezana uz same početke razvoja grada u 12. stoljeću. Ovaj je kraj i važno arheološko nalazište s artefaktima koji datiraju iz brončanog doba. Stari srednjevjekovni dvorac sagrađen na sjecištu putova na obližnjoj uzvisini vratit će vas u vitešku prošlost. Ona živi i danas, kroz aktivnosti Vitezova zelingradskih i njihova viteškog turnira. Zelingrad je smješten na osami okružen predivnom šumom pa je razgled najbolje nastaviti laganom šetnjom poučnom eko-stazom Zelinska gora, koja završava na Kladeščici, vrhu Zelinske gore. Jugozapadno od grada, po blagim zelenim brežuljcima rasprostrli su se brojni vinogradi, kroz koje vodi Zelinska vinska cesta. Svakako morate kušati autohtonu sortu kraljevina, lagano i svježe bijelo vino idealno za tople dane. Klet Ljubekov gaj dobar je izbor za sljubljivanje lokalnih jela i kapljice u blagotvornom seoskom ambijentu, a svakako priupitajte za loparku iz krušne peći, lokalnu varijantu slane gibanice.

Sljedeća postaja upoznavanja Prigorja svakako je i grad Dugo Selo, naslonjen na istočne rubove Zagreba, do kojeg ćete lako i brzo stići vlakom. U centru razgledajte Perivoj grofa Draškovića. Pažnju zaljubljenika u povijest zasigurno će zaokupiti templari i sveti Martin. Na uzvisini svega par kilometara od parka najvažnija je lokalna znamenitost – crkva sv. Martina na Martin Bregu. Ruševina gotičkog zdanja, starog više od 800 godina, zaslužna je što je Dugo Selo dobilo prvu hrvatsku Stopu sv. Martina i postalo dio hodočasničke mreže koja povezuje više od deset europskih država. „Stopama svetog Martina“ ime je i dugoselske biciklističke staze koja od središta grada vodi do izletničkog Martin Brega. A poželite li se odmoriti i okrijepiti nedaleko se nalazi i popularno imanje obitelji Bunčić. Nekadašnja klet danas je cjelovit ugostiteljski kompleks s mogućnošću noćenja i prva adresa za okupljanje oko stola na području Dugog Sela.

Nastavite malo prema istoku i stižete u Vrbovec, rodni kraj Marije Jurić Zagorke, ali i Petra Zrinskog. Baština njegove obitelji je kula Zrinski, jedini ostatak nekadašnje srednjovjekovne utvrde i zaštitni znak Vrbovca. U neposrednoj blizini Vrbovca razgledajte dvorac Lovrečina grad, čija povijest datira mnogo dalje u prošlost od neobaroknog ruha koji je dobio u 19. stoljeću.  Odmor u predivnoj prirodi svakako potražite  malo južnije u zaštićenom zoološkom rezervatu Varoški lug. U ovoj čudesnoj šumi hrasta i graba možete promatrati raznolik životinjski svijet, od crne rode do jelena. Vrbovec je najpoznatiji po manifestaciji „Kaj su jeli naši stari“, festivalu domaćih, tradicionalnih jela. Jedno od takvih je slasna slana pita zvana vrbovečka pera, koju možete pronaći u nekoliko vrhunskih lokalnih restorana, kao što je Galerija.

hrHR

Pretraživanje

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content