Turistička zajednica Zagrebačke županije

Zaprešić i okolica

Moderni Zaprešić relativno je nov grad, ali s okolicom prožetom plemenitom prošlošću. U njegovoj je okolici čak pet dvoraca, a najčešće ga povezujemo s banom Jelačićem. Glavna atrakcija su Novi dvori, očuvano vlastelinsko imanje iz 17. stoljeća. Izuzetno vrijedan kompleks sastoji se od kurije, gospodarskih zgrada, kapelice i park-šume. Zadnji gospodar bila je obitelj Jelačić pa je na imanju i njihova obiteljska grobnica. Nekadašnja žitnica danas je Muzej Matije Skurjenija, s radovima našeg poznatog slikara naive. Kao suvremena nadogradnja, u neposrednoj blizini je golf klub Ban Jelačić s dobro opremljenim vježbalištem. Nešto dalje je konjički klub Trajbar Team, a ovdje osim u jahanju, možete uživati u vrlo ugodnoj šetnji prekrasno uređenim imanjem s restoranom, kafićem i parkovima za djecu, a djeca će se sigurno zaljubiti u jahanje ovih plemenitih životinja. Trajbar je također i predivno mjesto za održavanje raznih događaja pa privatni ili poslovni posjet ovom konjičkom klubu nećete požaliti.

Ovaj je kraj poznat po dvorcima koje svakako trebate posjetiti. Najbliži od dvoraca je Lužnica, barokna jednokatnica i spomenik prve kategorije. U njemu djeluje Duhovno-obrazovni centar družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, otvoren za javnost pa ga možete razgledati. Otmjeni Januševec sagrađen  je 1830. u klasicističkom stilu i okružen lijepim parkom. Dvorac Laduč, sedam kilometara od Zaprešića, nastao je u 19. stoljeću na mjestu starije plemićke kurije. Dvorac Oršić u Gornjoj Bistri iznimno je vrijedna barokna građevina, uz park s alejom, danas služi kao dječja bolnica. Dvorac Jakovlje, ima dugu prošlost, a sadašnje izdanje potječe iz 1880. godine. Iako pomalo zapušten i zaboravljen, postao je dom i atelier za likovne umjetnike, čije skulpture krase okolni park.

Umjetno jezero Zajarki raj je za ribiče i obiluje šaranima. Na zapadnim obroncima Medvednice nalazi se skupina dolomitnih stijena nazvana Kameni svati po priči iz narodne predaje. Planinarska staza do njih vodi od sela Jablanovec, a na vrhu kao nagrada čeka vidikovac s pogledom za pamćenje. Na širem zaprešićkom području nekoliko je biciklističkih ruta, a bilo da ste na dva ili četiri kotača, nesvakidašnje iskustvo doživjet ćete na skeli Medsave – Zaprešić. Jednostavno starinsko prijevozno sredstvo prelaska rijeke skraćuje put između zaprešićkog i samoborskog kraja i pružit će vam još jednu zanimljivu uspomenu.

Sjeverno od Zaprešića teren postaje brdovitiji, pa su puteljci između malih, slikovitih mjesta Brdovec, Marija Gorica i Dubravica idealni za brdski biciklizam. U Muzeju Brdovec, razgledajte šest zbirki kulturne baštine ovoga kraja. Neka vas ne začudi slon na grbu Marije Gorice, jer su ovdje pronađeni fosilni ostaci praslona. Botanički rezervat Cret Dubravica jedno je od rijetkih staništa okrugolisne rosike, jedine biljke mesožderke u Hrvatskoj. Popularno seosko domaćinstvo Stara preša u Šenkovcu pravo je mjesto kada nakon izleta poželite uživati u gastronomskim specijalitetima iz domaće kuhinje.

hrHR

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content