Zagreb County Tourist Board

Potaknite održivost: Umjetnost oblikovanja gline

Umijeće izrade predmeta od gline seže u prapovijest, no u današnjem svijetu, takvi tradicionalno izrađeni komadi su prava rijetkost. Upoznajte Igora Romića, stvoritelja takvih blaga. Osnivač lončarskog obrta Studio Croker, smještenog nadomak Svete Nedelje, Igor Romić živi svoj san. Ono što je počelo kao hobi, pretvorilo se u odličan posao, s njegovim jedinstvenim tanjurima koji krase stolove nekih od najboljih restorana u Hrvatskoj, ali i onih u Austriji, Njemačkoj i Italiji.

Hrabrost i odlučnost spojile su se s kreativnom energijom i nekim neobjašnjivim unutarnjim glasom koji su Igora Romića odveli iz uredske stolice do lončarskog kola. Zamijeniti sigurno radno mjesto za vrlo tradicionalan zanat kojim se rijetko tko danas bavi zahtijeva značajnu dozu hrabrosti. No, još je zanimljivije to što je taj skok napravljen prije više od dva desetljeća, a Romić i dalje uspijeva u svijetu lončarstva. Štoviše, sada stvara ekskluzivne linije posuđa za prestižne turističke i ugostiteljske objekte, često u suradnji s vrhunskim kuharima.

“Moji klijenti su uglavnom hoteli i restorani. Naše posuđe možete pronaći u šibenskom Pelegriniju, restoranu Zoi u Splitu, vili i vinariji Korta Katarina na Pelješcu, dubrovačkom Protu, Konavoskim dvorima, istarskom hotelu San Canzianu, zagrebačkom Dubravkinom putu, bistrou Pod zidom… Niz se nastavlja na niz restorana u Hrvatskoj, Austriji, Italiji i Njemačkoj”, izjavio je Romić za Forbes Hrvatska.

Naglašava pritom kako neovisno o tome radi li set posuđa ili samo komade koji nedostaju na tržištu, svakom restoranu pristupa individualno te za njega dizajnira autorsko, individualizirano posuđe.

Danas njegov posao izgleda jako dobro. U svom studiju u Brezju nadomak Svete Nedelje ima i izložbeno-prodajni prostor, rukotvorine prodaje na webshopu, a izrađuje i posuđe za privatne klijente koji cijene ručni rad i žele nešto posebno. No, kada se tek počeo time baviti, od tržišta kojim se danas može pohvaliti nije bilo ni “t”.

“Keramikom sam se počeo baviti još davne 2001. godine. U to vrijeme radio sam u uredu, a keramika je trebala biti hobi. No, život je imao druge planove sa mnom. Hobi me ubrzo potpuno okupirao, a ubrzo zatim prerastao u poslovni pothvat. Otvorio sam obrt 2003. godine i zaplovio u poduzetničke vode. U to je vrijeme lončarstvo kod nas, ali i u svijetu bilo u prilično lošem stanju. Stari lončari pomalo su odustajali, a novih nije bilo. Kako to biva, u početku sam radio sve. Počeo sam s galerijama na moru kojima sam radio suvenire, uglavnom uporabne prirode – šalice, zdjelice, boce s jadranskim motivima, replike antičkih zdjela, kamenica, amfora. Ubrzo su došle ‘ozbiljnije’ narudžbe – poslovni pokloni za firme, izrada boca za maslinovo ulje za neke najpoznatije hrvatske uljare…”, ispričao je osnivač Studija Crokera.

Igor Romić se ističe kao primjer održivog poduzetništva u Zagrebačkoj županiji. Njegova predanost tradicionalnom lončarstvu, stvaranje jedinstvenih komada ručno oblikovanih s ljubavlju i pažnjom, pridonosi očuvanju tradicije i baštine. Kroz suradnju s lokalnim ugostiteljskim objektima, poput restorana u Zagrebačkoj županiji, Romić promiče lokalnu kulturu i obrtništvo.

Turistička zajednica Zagrebačke županije prepoznaje vrijednost Romićevog rada, jer on ne samo što pruža vrhunski dizajniranu i kvalitetnu keramiku, već i potiče održivost u gospodarstvu. Njegovi ekskluzivni tanjuri, koji nalaze svoje mjesto u uglednim restoranima, doprinose stvaranju autentičnog doživljaja za posjetitelje, promičući lokalnu gastronomiju i održivo gospodarenje resursima. Igor Romić nije samo lončar – on je ambasador održive proizvodnje i kulturnog nasljeđa Zagrebačke županije.

en_USEN

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content