Zagreb County Tourist Board

Zašto je održivi turizam važan?

Putovanja donose mnoge nevjerojatne koristi onima koji putuju kao i lokalnim zajednicama. Ali isto tako mogu ugroziti očuvanje prirode, kulture i povijesti našeg planeta.

Putovanja postaju sve dostupnija, a potreba za održivim turizmom postaje hitnija.

Stotine milijuna turista putuje svake godine na destinacije diljem svijeta, a turistička industrija je ogromna ekonomska sila. 2021. godine, veličina svjetskog tržišta turizma procijenjena je na oko 1,31 bilijuna dolara.

Turizam ima mnoge koristi. Može ojačati zajednice pružajući im više prihoda, resursa i infrastrukture. Stvara veće stope zaposlenosti, pomaže u očuvanju kulture i jezika te dovodi do većeg razumijevanja kultura.

S druge strane, prekomjerni turizam može utjecati na kvalitetu života u lokalnim zajednicama, iscrpljivati prirodne resurse i uzrokovati gentrifikaciju. Ponekad postoji rizik da će zajednice postati ovisne o turizmu.

Zašto je održivi turizam važan?

Održivi turizam je važan jer osigurava da koristi turizma nadmašuju negativne strane, čineći turizam pozitivnom snagom. Sa održivim modelima turizma, ljudi, kultura, baština, jezik, divlji svijet, prirodni resursi, naše okruženje i sve ostalo što čini ovaj planet posebnim su zaštićeni.

Održivi turizam podržava lokalne zajednice.

Jedna od najvećih koristi turizma je ekonomska. Kako male zajednice tako i cijele zemlje mogu puno profitirati od novca koji donosi turizam.

Podupire učenje i međukulturalno razumijevanje.

Održivi turizam ima za cilj stvaranje pozitivnog odnosa između zajednica i ljudi koji ih posjećuju. Putnici mogu koristiti turizam kao priliku za učenje povijesti, politike i dinamike svijeta.

Razvoj održivog turizma započinje informacijama.

Da bi se stvorili održivi modeli, sudionici u cijeloj industriji trebaju biti dobro informirani o pitanjima održivosti i kako ih riješiti.

Glasujte za održivi turizam svojim izborima.

Kao turist, možete utjecati na turističku industriju svojim odabirima. Povećajte svijest o pitanjima održivog putovanja i zagovarajte rješenja.

Postoje jednostavne stvari koje svaka osoba može učiniti na svojim putovanjima kako bi smanjila svoj utjecaj.

en_USEN

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content