Zagreb County Tourist Board

Kako biti odgovoran turist

Putovanje je uvijek predivno iskustvo koje nas uči novome, ali i zaboravljenome. Vještini sporijeg i svjesnijeg života u kojem dajemo priliku primijetiti svijet i ljepote oko sebe. Iako turizam dolazi s nekim štetnim učincima, postoje načini kako možemo biti održivi turisti.

Ovim pristupom turizmu možemo smanjiti učinke prekomjernog turizma, podržati lokalne i autohtone zajednice, zaštititi prirodne resurse, te još mnogo toga.

UNWTO ima i službenu definiciju prema kojoj odgovorni turizam u potpunosti uzima u obzir trenutne i buduće ekonomske, društvene i okolišne učinke, uzimajući u obzir potrebe posjetitelja, industrije, okoliša i domaćih zajednica.

Podržite lokalne zajednice

Podržite lokalno stanovništvo i lokalnu zajednicu ulaganjem svog novca u njihovu ponudu umjesto da birate lance hotela i ugostiteljskih objekata.

Ulaganjem svog novca u lokalne restorane, kafiće i druge poslovne subjekte, možete pomoći osigurati da turizam ostane ili postane održiv.

Nekoliko načina podržavanja lokalnih zajednica uključuje izravnu kupovinu na tržnicama, jedenje u malim restoranima, odabir turističkih tvrtki i smještaja u vlasništvu lokalnih poduzetnika. Kada je moguće, odaberite lokalnog turističkog vodiča nakon što stignete na odredište.

Birajte Odmor nikad bliže

Kod odabira destinacije razmislite o neotkrivenim ljepotama koje se nalaze u vašoj neposrednoj blizini. Jedan povratni let može generirati više CO2 nego što građani nekih zemalja proizvedu tijekom cijele godine. Odabirom lokacije koja je u vašoj neposrednoj blizini skraćujete vrijeme putovanja, omogućujete izabrati ekološki prihvatljivije prijevozno sredstvo, a i ostavljate sebi više vremena za uživanje u destinaciji koju posjećujete.

Putovanje bez otpada

Smanjenje korištenja plastike i drugih jednokratnih proizvoda i ambalaže pomaže smanjiti otpad Ponekad, kada putujemo, skloni smo jesti hranu koja dolazi u plastici jer je to jeftinije i praktičnije. Ali možete smanjiti svoj otpad jedući hranu koja je lokalna i sezonska, jer ona dolazi bez nepotrebne ambalaže, a okus i kvaliteta ne mogu se usporediti. I ne zaboravite, bocu s vodom uvijek možete nadopuniti iz slavine. Nema potrebe kupovati onu iz jednokratne plastike.

Putujte polako

Dajte si vremena usporiti, doživjeti destinaciju koju posjećujete. Kada usporite, možete posvetiti više vremena istraživanju lokalnih običaja, kuhinje i povijesti i možete doživjeti život lokalnog stanovništva u njegovoj punini.

en_USEN

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content