Turistička zajednica Zagrebačke županije

Izgledom neugledne, ali mirisom i okusom neodoljive podzemne gljive jedna su od najskupljih i najcjenjenijih namirnica na svijetu. Gastronomiju su prvo osvojili tartufi iz Italije i Francuske, a kvalitetom i ugledom na postolje su se popeli i istarski tartufi. Stvorena je slika da su tartufi užasno rijetki i ograničeni na tek nekoliko bogomdanih područja. No je li uistinu tako?  

Sve donedavno, turpopoljski tartufi bili su neka vrsta urbanog mita – mnogi su sumnjali da turopoljski tartufi uopće postoje dok su drugi izdaleka nagađali da se radi tek o blijedoj kopiji mnogo poznatijih istarskih tartufa. Međutim, turopoljski su tartufi danas sve poznatija namirnica cijenjena među kulinarskim stručnjacima u lokalnim restoranima Turopolja, u Zagrebu, pa čak i Istri!

Kad govorimo o turopoljskim tartufima, govorimo o čak 16 različitih vrsta turopoljskih tartufa. Tako se ispod površine turopoljskih lugova kriju Tuber uncinatum, Tuber macrosporum, Tuber mesentericum, Tuber brumale, Tuber prigmenius bos koji nosi naziv prema izumrlom turopoljskom govedu te Tuber Kolić koji nosi naziv po svom pronalazaču.

Tartufi se mogu pronaći tijekom cijele godine, a odlučite li se poći u lov na tartufe u Turopolju, nećete daleko dospjeti bez pomoći tartufarovog najboljeg prijatelja – psa. Naravno, radi se o sasvim posebnim psima sposobnim nanjušiti prisustvo tartufa 5 cm ispod površine zemlje. Pažljivo se uzgajaju, selektiraju i tek tada oni najboljeg nosa među njima obučavaju za potragu uz svojeg vodiča.

Nakon uspješne potrage, u okusu i mirisu tartufa treba i uživati. Lokalni specijaliteti poput melenice, turopoljskog namaza, guščje juhe i rolane guske savršeno se slažu sa svježe naribanim turopoljskim tartufom, a da biste to zaista i iskusili, samo se potrebno uputiti u pravcu Turopolja.

hrHR

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content