Turistička zajednica Zagrebačke županije

Fine zanatske kapljice

Prostor Zagrebačke županije od davnina je vinorodan kraj i uz tri vinske ceste i mnoštvo obiteljskih vinarija, najpoznatiji je po svojoj vinskoj ponudi, ali i obiljem voćaka. Znalci s pravom pretpostavljaju da ovaj kraj mora cijeniti i ostale plemenite kapljice. Kvalitetnih prirodnih sastojaka ovdje definitivno ne manjka, kao ni pomno razvijanih i ljubomorno čuvanih receptura. Neki su proizvođači otišli korak dalje pa rade specifična pića kao što su vinjak, bermet ili džin. U novije vrijeme razvila se cijela scena malih zanatskih pivovara, a zagrebačka okolica i tu ima svoje predstavnike.

Obiteljska destilerija Perković iz Samobora, jedna je od prvih i aktivnijih na području Hrvatske. Baza za širok spektar pića kod njih je jabukovača. Obiteljsko gospodarstvo Hedonica ponosi se svojim voćnim destilatima, kao i odležanim vinjacima, a zanimljivo je da rakiju od kruške rade od sorte tepke. Gospodarstvo Franceković otvorilo je pravo malo izletište zvano Kušaonica Vrh, s domaćom hranom i uslugom smještaja. I oni nude rakiju od slasne kruške tepke, ali i rakiju zvanu Samoborska zlatna, s mješavinom trava iz okolnoga gorja. Obitelj Štengl specijalizirala se za zanimljive kombinacije likera od ljekovitog bilja i šumskih plodova, isključivo od lokalnih, ekolološki čistih sastojaka.

Povijest velikogoričke destilerije Brigljević počinje kao hobi, a od kućne proizvodnje biljnih rakija i likera, dogurali su do prvog hrvatskog zanatskog džina. Spomenuti valja i barikiranu grappu Dark forest te odležanu jabukovaču Barrelinu. Kvalitetni voćni likeri i plemenite rakije u okolici Jastrebarskog nastaju u destileriji Patrik.

Varionica, jedna od prvih craft pivovara u Zagrebu i Hrvatskoj, osnovana 2014. godine, preselila je nedavno svoj novi moderni pogon u Pisarovinu. Iste godine u Samoboru je u podrumu obiteljske kuće djelovati počela mikropivovara Razum, koju pokreće majstor pivar Franjo Razum. Pivo prodaje isključivo u svojoj pivnici, radi samo lagere, a tu je i poseban specijalitet – pivski liker Pliker. I zelinsko područje pivski se aktiviralo pa scenu obogaćuju dvije male zanatske pivovare, Maximus i Angeluš. Obje zasad djeluju lokalno, ali misle puno šire, pa se njihova piva polako probijaju i izvan granica Zagrebačke županije.

hrHR

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content