Zagreb County Tourist Board

Crvena ruta

Velika Gorica – Novo Čiče – Bukevje – Ščitarjevo

Rutu započnite u Velikoj Gorici na parkiralištu 1 kod stadiona i ŠRC Velika Gorica. Krenite Pleškom ulicom do raskrižja s Rakarskom ulicom, prijeđite raskrižje i nastavite Šetalištem Franje Lučića.

U raskrižju s lijeve strane ceste je križno drvo. Oko 50 m od raskrižja skrenite lijevo u Ulicu Vjekoslava Majera, pa prva lijevo u Ulicu Tina Ujevića 2 . U nizu kuća s lijeve strane ulice, između kućnog broja 36 i 38 skrenite lijevo na poljski put prema jezeru Čiče. Poljski put je dugačak oko 700 m. Kod točke 3 , 2 km od početka rute, izlazite na asfaltiranu cestu, skrećete desno preko mostića na cesti, s lijeve strane je jezero Čiče. Na cesti prema BukevjuNa 2,7 km prije izlaska na glavnu prometnicu Velika Gorica – Sisak, skrenite lijevo, nakon 200 m počinje makadamski, zatim poljski put uz obalu jezera Čiče 4 . Na 4. km izlazite ponovo na asfalt, na Velikogoričku ulicu, skrenite lijevo prema Novom Čiču. Ulica je prometnija stoga oprez. Desno uz cestu je groblje s kapelom 5 .

Na raskrižju Velikogoričke i Ščitarjevske ulice u Novom Čiču skrenite lijevo u Ščitajevsku u smjeru Lazine Čičke. Na 7. km na Y raskrižju kod kapele Presvetog Srca Isusovog u Lazini Čičkoj skrenite desno, jače prometna ulica ostaje lijevo. Nakon 800 m na raskrižju nastavite ravno. Vozite se glavnom cestom oko 1,5 km do Y raskrižja gdje nastavljate desno prateći putokaz za Ribnicu. Na 9,6 km na Y raskrižju prelazite preko mostića i skrećete lijevo. 200 m dalje nastavite desno glavnom cestom. Prolazite ploču sa ozna­kom Mravograd, vodi do zaselka Mravci lijevo od ceste. Prolazite Ribnicom, a ruta nastavlja ravno do točke 6 raskrižja s prometnijom cestom iz Jagodnog, ovdje treba skrenuti lijevo za Bukevje. Lijevo s glavne ceste je makadamski odvojak za zaselak Perenski, nastavite desno cestom.

Na 12,8 km od početka rute na Y raskrižju nastavite lijevo glavnom cestom, desno vodi odvojak za zaselke Davor, Mirešići i Marekovići. Prelazite dva mostića na cesti, na Y raskrižju gdje se sijeku crvena i plava biciklistička ruta, nastavljate ravno, a 500 m dalje na raskrižju 7 na 14,3 km od početka rute skrenite lijevo u smjeru Bukevja i Pilane Petko. Široka, ravna, pregledna cesta, po kojoj se preklapaju crvena i plava ruta, vodi do savskog nasipa i Bukevja. Lijevo i desno uz cestu je posavska ravnica i široko raspoređene kuće. Kod savskog nasipa i caffe bara “Sava” u Bukevju na točki 8 skrenite lijevo prema Gornjem Bukevju. Lijevo uz cestu su polja zasađena kukuruzom, a u daljini pogled na Medvednicu.

Na oko 1 km udaljenosti od raskrižja, lijevo uz cestu je crkva Sv. AntuCrkva Sv. Antuna Padovanskog u Bukevjuna Padovanskog u Bukevju i župni dvor. Pored crkve je i obnovljena pučka škola, zgrada datira iz 1911. g. Na oko 18,9 km od početka rute desno od ceste uočite drvored jablanova, po predaji put je vodio do kurije Zlatarić građene tipičnim plemenitaškim stilom u drvu. Danas su jedva vidljivi ostaci.

Za oko 1,5 km ulazite u Sop Bukevski, nastavite ravno po asfaltu. Lijevo su lijepi vidici s nasipa na polje i posavsku ravnicu. Ima dosta dobro očuvane drvene, tradicijske arhitekture s lijeve strane nasipa. Na 20,7 km od početka rute počinje makadamska cesta koja i dalje nastavlja ravno po nasipu. S jedne strane stare kuće, a s druge trava, vrbici, poneki savski rukavac. Carstvo za mnoga jata pataka i gusaka koje često susrećete, i pokoji lokalni ribič. Gusak puše i povremeno požuri za vama. Budite odmjereni u brzini vožnje i vodite brigu o pernatim stanovnicima ovih područja, dok prolazite kroz velika, bijela jata koja se polako gegaju savskim nasipom.

Na 22,7 km prolazite kroz Zablatje Posavsko, makadamski put prilazi s desne strane, nastavite samo ravno po nasipu. Još jedan kilometar i evo ulazne ploče u Strmec Bukevski. S ovog dijela nasipa se ponovo, u smjeru vožnje, lijepo vidi Medvednica. Samo 1 km dalje od ulazne ploče je jezerce, savski rukavac omiljeno mjesto lokalnih ribiča. Ponekad vikendom možete vidjeti čak i natjecanja u sportskom ribolovu, koja nakratko ožive ovaj uspavani posavski kraj. Kod točke 9 na oko 25 km od početka rute nasip pomalo gubi na čari vožnje po njemu. Nestaju vidici. Obrasla je šuma. Skrenite lijevo i siđite s nasipa na Posavsku ulicu gdje skrenite desno. Dolazite na asfalt, prelazite raskrižje četiri cestice i nastavljate ravno cestom po nizini. Nakon mirnog nasipa, potrebno je opet obratiti pozornost na promet, jer mogućnost vozila na cesti uvijek postoji. Prolazite ulaznu ploču u Lekneno i vozite Posavskom cestom. Na 28. km od početka rute je raskrižje 10 gdje ruta skreće lijevo i odmah ulazi u Črnkovec. Naš je prijedlog ovdje skrenuti desno na skretanje s rute B u dužini 4,1 km u jednom smjeru do Ščitarjeva i arheološkog parka Andautonija i župne crkve Sv. Martina Biskupa, kombinacijom asfaltirane i Krovovi tradicijskih kuca uz rutumakadamske podloge ceste.

Za nastavak kružne biciklističke rute krenite lijevo kroz Črnkovec sve do raskrižja 11 kod bistroa Zrinski. Ovdje skrenite lijevo preko mostića i nastavite cestom u smjeru Kobilića. Na 30,2 km je Y raskrižje na kojem nastavite desno, lijevo je odvojak ceste za Novo Čiče. U središtu Kobilića na 31,7 km je kapela-poklonac Gospe Karmelske, a po izlasku iz Kobilića prelazite staru pistu i nastavljate ravno prema Rakarju. Na 33,5 km prolazite Y raskrižje, s lijeve strane ceste je raspelo, nastavljate ravno i za 1 km ulazite u Veliku Goricu kraj pivnice Posavina i skrećete desno u Plešku ulicu. Za oko 500 m prolazite desno uz bistro-prenoćište Pleška. Uskoro stižete na parkiralište pomalo umorni i zadovoljni nakon okruglih 35,5 km kružne rute. Još jednom se prisjetite svih čari vožnje po nizinama ispresjecanim vijugavim potocima i riječicama koje se slijevaju u rijeku Odru, potom po dijelu općine Orle uz Savu, savske rukavce i bijela jata pataka i gusaka, te konačno vožnje do “kolijevke grada Zagreba” kako je popularno nazvana rimska Andautonija.

Tehnički opis rute

 1. Parkiralište kod SRC Velika Gorica u središtu grada.
 2. Skretanje lijevo na makadamski odvojak iz Ulice Tina Ujevića između privatnih kuća, kućni broj 36 i 38 prema jezeru Čiče.
 3. Izlazak na asfalt, skrenite desno preko mostića i nastavite vožnju uz jezero Čiče.
 4. Kraj kolnog puta uz jezero Čiče. Izlazite na asfaltiranu cestu i skrećete lijevo na Velikogoričku ulicu prema Novom Čiču. Oprez, prometnija cesta!
 5. Na 5,3 km na raskrižju Velikogoričke i Ščitarjevske ulice skrenite lijevo u Ščitajevsku ulicu u smjeru Lazine Čičke.
 6. Na 12 km i prolaskom kroz naselje Ribnica, na raskrižju s prometnijom cestom Novo Čiče – Jagodno – Bukevje skrenite lijevo u smjeru Bukevja.
 7. Na raskrižju 14,3 km, križaju se plava i crvena ruta. Skrenite lijevo, širokom i ravnom cestom za Bukevje kod putokazne ploče za Pilanu Petko.
 8. Na 16,8 km od početka rute skrenite lijevo uz savski nasip kod caffe bara “Sava” u Bukevju.
 9. Na 25. km rute, na kraju makadamske dionice savskog nasipa, siđite lijevo s nasipa na asfaltiranu cestu. Na raskrižju s Posavskom ulicom skrenite desno, a odmah potom prijeđite raskrižje četiri ceste i nastavite ravno cestom prema Črnkovcu.
 10. Na 28. km rute na raskrižju skrenite lijevo u Črnkovec. Desno je skretanje s rute B u dužini 4,1 km od rute u jednom smjeru do antičke Andautonije u Ščitarjevu.
 11. Na 29,4 km rute na raskrižju kod bistroa “Zrinski” u Črnkovcu skrenite lijevo preko mosta, na cestu prema Kobiliću i Rakarju.

Kulturno-povijesne, etnološke i prirodne vrijednosti

 • Muzej Turopolja, Trg kralja Tomislava 1, Velika Gorica, tel. 01 6221 325, www.muzej-turopolja.hr.
 • Crkva Navještenja Blažene Djevice Marije – Nova crkva je sagrađena do 1695. g., a dvije bočne kapele Sv. Antuna Padovanskog i Srca Isusova dograđene su 1757. g. Po nacrtima dr. Hermanna Bolléa crkva je potpuno obnovljena 1893. g., unutrašnjost je oslikana motivima iz Isusova života majstora M. Antonina. Cjelovito je obnovljena 1997. g. Njen vitki, visoki toranj vidljiv je iz svakog kutka turopoljske ravnice, nad kojom s pročelja crkve budno bdije kip zaštitnice Turopolja, Svete Lucije. župni ured Velika Gorica, tel. 01 6219 215.
 • Crkva Sv. Antuna Padovanskog, Bukevje i župni dvor – crkva je sagrađena krajem 1870. g., neogotička građevina s inventarom iz vremena gradnje, glavnim oltarom s tri kipa. župni ured Novo Čiče: tel. 01 6232 691.
 • Arheološki park Andautonija, Ščitarjevo – Andautonija je izgrađena kao centar rimske provincije Panonije u 1. st. poslije Krista na obali rijeke Save i mjestu na istaknutim rimskim cestama, Siscia – Petovio (Sisak – Ptuj) i Emona – Siscia (Ljubljana – Sisak). Njena izgradnja predstavlja najraniju urbanizaciju zagrebačkoj dijela Posavine koja je tra­jala sve do prijelaza 4. na 5. stoljeće. Dugogodišnja arheološka istraživanja, od 1969. do 1980. g. te od 1981. do 1994. kada je i otvoren Arheološki park, pružila su uvid u izgled i organizaciju rimskog grada. Otkrivene su ceste, gradske ulice, sistem kanalizacije, te javne i stambene zgrade. Dani Andautonije održavaju se posljednji vikend u travnju. Za posjet i najavu: Arheološki muzej Zagreb, tel. 01 4873 101, www.andautonia.com
 • Crkva Sv. Martina Biskupa, Ščitarjevo – sagrađena je 1642. g., ali je dograđivana 1758. – 1768. g. Nekad je oko crkve bilo groblje, a danas je krasi cinktura, kamena ograda podignuta 1772. godine. Znatnim je dijelom sagrađena od kamenih blokova koji pot­ječu s andautonijskih građevina jer se i samo dvorište župnog dvora nalazi na teme­ljima starog rimskog naselja. U crkvi je djelomično sačuvana barokna oprema: Pieta (1732. g.), kipovi, pokaznica, pacifikal i dr. župni ured Ščitarjevo, tel. 01 6258 471.

Servisne informacije

 • Turistička zajednica grada Velika Gorica, Ul. M. Slatinskog 11, tel. 01 6222 378, 6221 666, tzvg@tzvg.hr; www.tzvg.hr. Za smještaj: www.tzzz.hr pod Smještaj.
 • X. Policijska postaja Velika Gorica, M. Magdalenića 2, Velika Gorica, tel. 01 6221 144.
 • Dom zdravlja i Hitna pomoć Velika Gorica (intervencije i na područjima općina Orle, Kravarsko i Pokupsko), Matice hrvatske bb, tel. 01 6379 700,
 • Hitna pomoć: tel. 01 6379 715.
 • Zračna luka Zagreb, Pleso bb, tel. 01 6265 222 , www.zagreb-airport.hr.
 • Željeznički kolodvor Velika Gorica, Kolodvorska 151, tel. 01 3782 731.
 • Trgovina Lopuh – Alfa d.o.o. (prodaja i servis), Zagrebačka 65, tel. 01 6252 507, radni dan 9 – 20 h, subota 9 – 14 h.
 • Trgovina “Svijet bicikla” (prodaja i servis), Trg Kralja Tomislava 28, tel./fax. 01 6253 477, radni dan 9 – 13 i 14 – 20 h, subota 9 – 13 h.
 • Vulkanizer Brdek, Kolodvorska 26, tel. 01 6224 945, radni dan 8 – 19 h, subotom 7 – 14 h.
 • Pošta, S. Kolara 15, tel. 6222 128/148 i Trg kralja Tomislava 34, tel. 01 6222 098.
 • Bankomati Zagrebačke banke u Velikoj Gorici: J. Dobrile 25; Trg kralja Tomislava 32; Trg Stjepana Radića 3, Galženica; Zračna luka Zagreb na Plesu; Napredak bb, Velika Mlaka.
 • Bankomati ostalih banaka u Velikoj Gorici: Raiffeisen bank – Trg Petra Krešimira iv. (tržni centar), Zagrebačka 44, Privredna banka – Zagrebačka 12, Trg Kralja Tomislava 33, Erste & Steiermarkische bank – Trg Kralja Tomislava 38, Kneza Ljudevita Posavskog 51 (Kaufland).
 • Benzinska stanica INA, Velika Mlaka sjever, Zagrebačka bb, tel. 01 6235 955 (non stop).
 • Benzinska stanica INA, ulaz od Zagreba, Ljudevita Posavskog bb, tel. 01 6224 865 (non stop).
 • Benzinska stanica Euro petrol, Sisačka bb, tel. 01 6219 785 (non stop).
 • Garny Hotel, Mikulčićeva 7a, tel. 01 6253 600, www.hotel-garny.hr.
 • Hotel Bijela ruža, Trg kralja Tomislava 39, tel. 01 6221 358, www.bijela-ruza.com.
 • Prenoćište Pleška, Pleška 46, tel./fax: 01 6265 277, bmuzek@globalnet.hr.
 • Gostionica s prenoćištem Barba Niko, Pleška 125, tel. 01 6265 573, www.parac.info.
 • Prenoćište Ikar, Klarići 46, Rakarje, tel./fax: 01 6223 302, ikar@ikar.com.hr, www.ikar.com.hr.
en_USEN

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content