Zagreb County Tourist Board

Vukovina – Poljana Čička – Bukevje – Veleševec – Kuče

Crvena ruta →
Velika Gorica – Novo Čiče – Bukevje – Ščitarjevo

Zelena ruta →
Velika Gorica – Pleso – Velika Mlaka

Smeđa ruta →
Vukovina – Rakitovec – Buševec – Ključić Brdo – Lukavec

Ruta počinje u Vukovini 1 na parkiralištu u središtu mjesta. U središtu mjesta impozantna je župna crkva Pohoda Blažene Djevice Marije. Oprez pri prijelazu prometne državne ceste Velika Gorica – Sisak. Rutu nastavite ulicom sjeverno od crkve u smjeru naselja Kuče. Prolazite uz nogometno igralište s desne strane ceste. Nakon 2 km ulazite u naselje Kuče. Kod kapele Sv. Fabijana i Sebastijana 2 , nastavite lijevo ulicom kroz naselje uz pilanu prema Poljani Čičkoj.

Na raskrižju dviju cesta skrenite lijevo. Proći ćete cestom kroz lijepu hrastovu šumu ravno do drvenog mosta na Odri u Donjoj Poljani Čičkoj 3 . Jata gusaka i pataka, koja u Posavini ispresjecanoj s mnogo potoka i rijeka već uobičajeno uživaju uz vodu, i ovdje su mnogobrojna. Voda vas trenutačno opušta i daje cijelom mjestu jedan smirujući, idiličan izgled.

Prijeđite most i skrenite lijevo uz kuće na sjevernoj obali rijeke Odre, najprije asfaltiranom cesticom, a potom i makadamom uz vikendice i kroz zaselak Gmižići. Vozeći se po makadamskoj cesti koja se polako udaljava od rijeke Odre, sve više odlazite desno i skrećete prema raskrižju s cestom kod točke 4 . Na 10. km od početka rute kod točke 5 na raskrižju ceste Novo Čiče – Jagodno skrenite desno prema Bukevju. Ovo je ujedno i križanje plave i crvene biciklističke rute. Ulazite u područje općine Orle.

Opcina OrleNa točki 6 oko 600 m od raskrižja skrenite lijevo pokraj ploče Pilana Petko u smjeru Bukevja. Odavde pa sve do savskog nasipa plava i crvena biciklistička ruta vode vas istom trasom prema Bukevju, jer ovo je ujedno i najbolji pristup području uz Savu. Ruta nastavlja po širokoj, ravnoj, preglednoj cesti. S desne i lijeve strane ceste u posavskoj ravnici raštrkane su novoizgrađene obiteljske kuće. U Bukevju na točki 7 kod caffe bara Sava skrenite desno uz savski nasip u smjeru Drnek i Orle. Ovdje crvena ruta nastavlja lijevo u smjeru Ščitarjeva po savskom nasipu s lijepim vidicima na kraj.

Plava ruta skreće desno i vodi najprije uz nasip bez vidika na rijeku, a nakon 2 km s lijepim pogledima na Savu koja mirno teče ovim krajem i daje mu neki poseban šarm, baš kao što i rijeka Kupa daje šarm Pokupskom i Pisarovini na južnom dijelu ruta karte 8. U Drneku na raskrižju na 17,4 km rute je lijepa, neogotička kapela-poklonac Gospe Lurdske. Ruta nastavlja ravno po cesti uz nasip. Na 18,5 km rute na raskrižju desno se odvaja cesta za naselje Orle. U Orlama je kapela Sv. Triju Kraljeva s poznatim bartolovskim ili konjarskim proštenjem 24. kolovoza. Kapela je dobro uočljiva s ceste kojom prolazi ruta, desno u polju.

Na 19,6 km rute u Vrbovu Posavskom uočite skretanje lijevo za skelu na Savi. Ona i dan danas prevozi putnike namjernike iz Vrbova Posavskog u Oborovo povezujući tako općinu Orle s općinom Rugvica, odnosno velikogoričko područje s dugoselskim. Oko 1 km udaljena od skele, uz autobusnu stanicu lijevo uz cestu, je kapela-poklonac Sv. Obitelji. Na 22,8 km rute dolazite na raskrižje s raspelom kod točke 8 gdje rutu možete nastaviti desno po makadamu u smjeru Selca. Ovdje je topla preporuka malo duže zadržavanje na skretanju s rute A .

Mjesto Veleševec toliko je pitoreskno i opuštajuće sa svojim jezerom Savišće, patkicama, guskama, sivim čapljama, lopočima, drvenim čamcima, ribičima, velikom i lijepom crkvom Sv. Petra Apostola, da bi zaista bilo šteta proći a ne vidjeti tu ljepotu. Ovo je jedno od najidiličnijih mjesta na ruti, ako ne i najromantičnije mjesto na ruti. Lokalna legenda kaže kako se Sava jednom davno toliko izlila po ovom području da je voda dugo, dugo prekrivala cijeli kraj, a pri pov­lačenju se nije povukla samo s ovog Selecki most na rijeci Odrijednog mjesta, već ga je oblikovala i nastalo je pomalo nepravilno, ali lijepo jezero koje su mještani prozvali Savišće.

U obližnjim veleševečkim trgovinama ili gostionici možete obnoviti zalihe i krenuti dalje plavom rutom lijevo od ceste i točke 8 po makadamu. Ravna, makadamska dionica dugačka je 3 km, a kada prijeđete ostatak nasipa kanala Sava-Odra, već ćete pred sobom ugledati kuću, lovački dom uz rijeku i drveni, hrastov popularno zvani Selečki most na rijeci Odri. Zastanite na mostu, siđite s bicikla, prošećite obalom uz Odru i obratite pozornost na drvenu konstrukciju mosta.

Ovo je ulazak u Turopoljski lug, prostranstvo hrastovih šuma. Nakon mosta vozite ravno makadamom. Ovaj dio ceste do raskrižja posebno je lijep kasnije popodne, jer je igra zraka zalazećeg sunca kroz grane hrastovih krošnji nešto neponovljivo. Za oko 800 m dolazite do raskrižja 9 s drvenim raspelom, ovdje skrenite desno i nastavite ravnom cestom punih 4 km kroz nepregledni “klanac hrastova” u smjeru naselja Kuče i asfalta. Ipak, sada kada ste već ovdje usred šume, bilo bi šteta ne skrenuti na spomenutom raskrižju lijevo, te otići suprotno od smjera rute, cestom kroz šumu prema jugoistoku još oko 4 km, do najznačajnijeg spomenika Turopoljskom lugu i njegovoj ljepoti i opstojnosti. Riječ je o drvenom slavoluku poznatom kao Vrata od krča. Preporučamo samo za spremnije bicikliste, jer se time ruta produ­žava za oko 8 km.

Turopoljski lug za one koji nastavljaju desno od raskrižja kod točke 9 počinje ugodna, opuštajuća vožnja gustom hrastovom šumom uz cvrkut najrazličitijih vrsta ptica. Na asfaltiranu cestu izlazite kod KPD Turopolje, zatvora za maloljetnike. Nastavite dalje ravno kroz šumu sada asfaltiranom cestom. Na 31,7 km rute desno se odvaja makadamski put u šumu do Lugarnice Čardak gdje se uz održavanje popularne Žirovine uzgaja autohtona turopoljska svinja. Nastavite li cestom nakon 2 km dolazite na raskrižje s točkom 10 kod nasipa kanala Sava – Odra.

Ovdje skrenite desno preko drvenog mosta i uđite ravno u naselje Kuče. Od Kuča se vratite asfaltiranom cestom lijevo do Vukovine gdje ste i započeli ovu lijepu, kružnu rutu. Nadajući se da ste uživali u ljepotama Posavine, rijeke Save i Odre, te velikog Turopoljskog luga, pozivamo vas i na neke nove vožnje ovim interesantnim krajem.

Tehnički opis rute

 1. Vukovina preko puta veličanstvene župne crkve Pohoda Blažene Djevice Marije.
 2. Y raskrižje u naselju Kuče pored kapele Sv. Fabijana i Sebastijana, na raskrižju skrenite lijevo i nastavite uz pilanu.
 3. 5,3 km od početka rute drveni most na rijeci Odri.
 4. 7,1 km od početka rute nakon zaselka Gmižići izlazite na cestu kroz Poljanu Čičku, skrenite lijevo prema Bukevju.
 5. 10 km od početka rute. Raskrižje s prometnijom županijskom cestom, skrenite desno uz ulaznu ploču u općinu Orle. Križanje plave i crvene biciklističke rute.
 6. 10,6 km skrenite lijevo prema Bukevju, pratite ploču za pilanu Petko.
 7. 13,2 km od početka rute u Bukevju kod caffe bara Sava skrenite desno uz savski nasip u smjeru naselja Drnek i Orle.
 8. 23,2 km od početka rute Y raskrižje prije središta Veleševca, ruta nastavlja desno na makadamski put u smjeru Selca. Skretanje s rute A vodi vas do idiličnog središta naselja Veleševec, udaljenog svega 1 km od raskrižja.
 9. 27,5 km od početka rute. Na raskrižju makadamskih cesta u šumi, kod drvenog raspela, skrenite desno u smjeru Kuče.
 10. 33,7 km od početka rute. Drveni most preko kanala Sava – Odra. Križanje plave i crvene rute. Skrenite lijevo nakon mosta, ulazite u naselje Kuče Ulicom Braće Radić.

Kulturno-povijesne, etnološke i prirodne vrijednosti

 • Crkva Sv. Petra Apostola, Veleševec – župa je osnovana 1790. g. Današnja crkva sagrađena je 1871. g. u stilu neogotike, s glavnim oltarom izvedenim u bogatoj neogotici. Unutrašnjost crkve bogato je oslikana biljnim i geometrijskim ornamentima. Vrlo vrijedne i lijepe orgulje djelo su Mihaela Heferera građene 1874. g. One su najranije djelo utemeljitelja domaće tvrke Heferer, istovremeno i najveće orgulje u to vrijeme građene u Hrvatskoj. Posebna zanimljivost u crkvi je slika “Sv. kralja Zvonimira”, iako ovoga hrvatskog kralja Sveta Stolica nikad nije proglasila svetim. Župni ured Vele­ševec, tel.: 01 6239 265
 • Turopoljski lug – proglašen je zaštićenim područjem 12. svibnja 2003. g., obuhvaća površinu od 3.348 hektara. Područje je izuzetno bogato raznolikim vrstama biljaka i životinja. Flora Turopolja broji preko 450 vrsta, najčešće su: hrast lužnjak, hrast kitnjak, grab, obična vrba, lijeska, bazga, topola, rogoz i druge. Za faunu leptira utvrđeno je oko 400 vrsta, a u području rijeke Odre s pritocima živi 22 vrste riba iz 7 porodica. U turopoljskim poplavnim šumama i uz njihove rubove te na poplavnim livadama i lokvama živi 17 vrsta vodozemaca. Ptičji svijet Turopolja je najbrojniji, u njemu živi čak 220 vrsta ptica. U prirodi Turopolja poznato je 40 vrsta sisavaca i oko 10 vrsta gmazova. Napomena za turiste je ponašati se primjereno kretanju kroz zaštićeno područje, ujedno i gospodarstveno područje pod Upravom šuma Zagreb, tel. 01 6176 770, fax: 6176 768, http://zagreb.hrsume.hr
 • Slavoluk Vrata od krča, Turopoljski lug – jedinstven je spomenik ljudskom radu, podignut u šumi. Naime, šume Turopoljskog luga, iako vrlo cijenjene, čuvane i vrijedne, radi velikog prihoda koji su donosile Plemenitoj općini Turopoljskoj, ipak su radi stvaranja većih obradivih površina, katkada morale biti i krčene. Jedno od velikih krčenja odvijalo se od 1774. do 1779. g., a zemlja je podijeljena na 1600 jednakih parcela prema ovlaštenim pravima plemenitaša. U čast ovom zajedničkom uspjehu na granici krčevine i ostatka šume Turopoljci su podigli tzv. Vrata od krča – zanimljiv i lijep slavoluk, spomenik stare slave Turopolja. Premda je u velikoj poplavi još 1914. godine originalni, izrezbareni drveni dio slavoluka odnijela rijeka Odra, napravljena je vjerna replika i postavljena ponovo 1916. g. Danas je dio slavoluka u betonu, a dio u drvu.
 • Lugarnica “Čardak” u Turopoljskom lugu. Lugarnicom upravlja Uprava šuma Zagreb. Iza lugarnice Plemenita općina Turopoljska od 1994. g. ima stanište za uzgoj autohtone pasmine turopoljske svinje nastale u 6. st. križanjem svinje tzv. šiške i ovdašnjeg krškopoljskog svinjčeta. Specifičnost pasmine je kovrčasta dlaka bjelkasto sivkaste boje. O svinjama brine svinjar koji ih pušta na slobodnu šumsku ispašu i žirenje. Atrak­tivno događanje je krajem kolovoza “Žirovina u Turopoljskom lugu” na Bartolovo (vikend oko 24. kolovoza). Kontakt: www.plemenita-opcina-turopoljska.t-com.hr

Servisne informacije

 • Općina Orle, Orle 5 , tel. 01 6239 609.
 • Ambulanta Orle, Orle 7, tel. 01 6239 100 (uto., čet. 13:30 – 20, pon., sri., i pet. 7 – 14 h).
 • Pošta Orle, Orle 5, tel. 01 6239 195 (radnim danom 8 – 15 h).
 • Skela na Savi, Vrbovo Posavsko – Oborovo, Damir Obrstar, tel. 01 2761 129, mob. 098 376 517 (skela vozi od 6 – 22 h).
 • Buffet Sava, Bukevje, tel. 01 6239 073.
 • Ugostiteljski objekt – pizzeria Mlinka, Drnek 12/3, Orle, tel. 01 6239 043.
 • Bistro Lopoč i trgovina Košara, Veleševec 194, tel. 01 6239 257 (radno vrijeme trgo­vine radnim danom 8 – 19:30, sub. 8 – 15, ned. 8 – 12 h).
 • Trgovina Košara, Orle bb, tel. 01 6255 606 (radnim danom 8 – 14:30 h, ned. 8 – 11 h).
 • Trgovina Mlinar, Veleševec bb, tel. 01 6239 239 (radnim danom 6:30 – 20:30, sub. 6:30 – 15:00, ned. 7 – 13 h).
 • Ribnjaci i pilana Petko, Bukevje 13, Bukevje (isključivo uz najavu), tel. 01 6239 120, mob. 098 228 107.
en_USEN

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content