Zagreb County Tourist Board

Jastrebarsko – Gorica Svetojanska – Prilipje – Pavlovčani – Jastrebarsko

Crvena ruta →
Jastrebarsko – Petrovina – Slavetić – Gorica Svetojanska – Prodin Dol – Malunje

Smješteni samo 30 km zapadno od Zagreba, pitoreskni, pitomi, vinorodni brežuljci Plešivice i krašićko-slavetićkog vinogorja odlično su mjesto za izlet i vožnju biciklom. Svojom ljepotom i posebnošću oduševiti će Vas strmi i osunčani vinogradarski položaji, poznati plešivički amfiteatri, na kojima se stoljećima uzgaja vinova loza i naravno proizvodi izvrsno vino.

Stalno prisutni prelijepi vidici na cijeli kraj, pomoći će Vam da zaboravite na sve strme uspone i zahtjevnije dionice ovih dviju ruta, s druge strane stalno ćete imati dovoljan razlog da se prema potrebi kratko zaustavite, udahnete ljepote kraja i olakšate si vožnju.

Pogled na najviši vrh Samoborskog gorja Japetić i livadu Žitnicu s planinarskim domom, možda će Vas pozvati i na planinarenje. Hrabrije i iskusnije izletnike možda i da se okušaju u ovdje popularnom padobranskom letenju i letenju zmajem, dok će biciklisti vjerojatno poželjeti skrenuti s rute, odvesti se cestom do Japetića, dočekati smiraj dana i prenoćiti u planinarskom domu te idućeg dana krenuti u novo istraživanje jaskanskog kraja ili pak Žumberka. Za koju god varijantu se odlučite zasigurno ćete uživati u raznolikosti pejzaža, bogatstvu kulturnih spomenika, očuvane drvene tradicijske arhitekture i bogatstvu svih vrsta okusa vezanih za autohtonu ponudu kraja.

Opis rute

Ruta započinje u Jastrebarskom na parkiralištu kod Šumarskog instituta. Preko puta parkirališta je gradski park, nekadašnji perivoj dvorca obitelji Erdödy s ribnjakom pogodnim za sportski ribolov. 1 Već prvi kilometri vožnje potvrđuju najavljene ljepote jaskanskog kraja, jer vožnja do Črnilovca vodi kroz lagano valovita, plodna polja i rasadnike, lijepe u svako doba godine. Pola kilometra prije ulaska u mjesto Črnilovec ruta prolazi pokraj nogometnog igrališta i nastavlja uspon u središte sela. Uspon je kratak, zgodan za zagrijavanje. 2 Odavde se vozite prema Miladinima asfaltiranom cestom laganog uspona. Cesta do Miladina vodi kroz šumu te pruža ugodu u vožnji i zaštitu od sunca za vrućih ljetnih dana. U naselju Miladini šesti (6.) je kilometar od početka rute. U Miladinima na Y raskrižju ruta nastavlja lijevim krakom dok desni vodi nizbrdo u Dolanjski Jarak. Ulazak u Miladine začinjen je kratkim usponom i pogledom na kuće tradicionalne arhitekture.

Na ovom dijelu rute desno s ceste se otvaraju predivni vidici na Plešivicu i vinorodne brežuljke. Nakon 1 km vožnje od Miladina stigli ste u Srednjak do točke 3 . U mjestu Belčići kod točke 4 skrenite desno. U Dragi Svetojanskoj, 10 km udaljenoj od starta, nalazi se kapela Sv. Trojstva, stigli ste do točke 5 . Ovdje obratite pozornost na mogućnost skretanja s rute B cestom kroz Dragu Svetojansku, uz ostatke Starog grada Turnja lijevo na brijegu uz cestu, do Jarušja ili uz selo Grabarak do Japetića (870 m). Skretanje s rute B također pruža mogućnost povezivanja ovih dviju ruta s rutama po Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Nakon kratkog uspona (400 m) ulazimo u Goricu Svetojansku 6 . Naselje je poznatije kao Sveta Jana, jer zaštitnica župe je Sveta Ana. Istoimena crkva nalazi se u središtu mjesta gdje su još i vatrogasni dom, trgovina i gostionice, a posebno veselo je za proštenje na Aninovo 26.07. Dok prolazite uz Područnu osnovnu školu, zaustavite se i pogledajte postav Etnozbirke svetojanskog kraja, smještene u zgradi škole. Na Y raskrižju s cestom za Malunje skrenite lijevo uzbrdo, pratite putokaz za Šumski dvor. Nakon 200 m još je jedno raskrižje kod točke 7 .

Restoran Šumski dvor, u kuriji obitelji Erdödy, odlično je mjesto za odmor i okrijepu, ujedno i vidikovac s predivnim pogledima na cijeli kraj. U Ivančićima Gornjim nalaze se dva bunara s pitkom vodom izgrađena početkom 20. stoljeća. Vožnju dalje nastavite prema Prodin Dolu. 12,2 km od početka rute dolazite do točke 8 . Ruta nastavlja jačim usponom u dužini od 300 m. Tko dođe gore taj mora i dolje! Tako nakon uspona ponovno dolazi spust, ovaj put u Kupeć Dol. Nakon Kupeć Dola prolazite pokraj izvora vode kraj kojeg je poklonac, a nakon 100 m dolazite do T raskrižja. Na raskrižju ruta nastavlja ravno dok se desno odvajaju dvije makadamske ceste od kojih jedna vodi do Kleti Jana udaljene oko 800 m.

Ruta nastavlja po zahtjevnom terenu, s već dobro uhodanim ritmom uspona i nizbrdica, stoga se i dalje pripremite za malo gore, pa malo dolje. 200 m od posljednjeg raskrižja na uzbrdici je Y raskrižje na kojem držite lijevu stranu i nastavite prema mjestu Baliji. U Balijima je Y raskrižje s pokloncem. Na raskrižju držite desnu stranu i nastavite nizbrdo. 9 Na 200 m od zavoja još je jedan desni zavoj koji završava na mostu.

Pored mosta na T raskrižju ruta nastavlja lijevo u smjeru Vranov Dola. U centru mjesta, na Y raskrižju držite desnu stranu, ujedno počinje strmi uspon u dužini od 300 m. Ruta dalje vodi prema središtu Prilipja gdje je i trgovina. Iz Prilipja dalje ravno prema Plešivici udaljenoj 16,6, km od početka rute. 10 U centru Plešivice nalazi se poklonac i vatrogasni dom, a putokazne ploče povesti će Vas, prema želji, do jednog od vinara na vinskoj cesti.

Nekoliko stotina metara cestom u smjeru Samobora je restoran Ivančić pogodan za odmor i okrijepu, istovremeno idealan vidikovac. Iznad restorana je crkva Sv. Jurja, a s terase restorana lijep pogled na kapelu Sv. Franje Ksaverskog s grobljem. Tristo metara (300 m) od raskrižja u Plešivici kada krenete nizbrdo prema Mlečenici, dolazi se do dvije serpentine na kojim treba obratiti pozornost i prilagoditi brzinu uvjetima na cesti. Dalje cesta nastavlja hrptenim djelom brijega s prekrasnim vidicima na okolicu. Na 19,1 km od početka rute je točke 11. Skretanje je lako prepoznati zbog mnoštva planinarskih markacija, a s ovog mjesta na ruti i Vi počnite pratiti planinarsku markaciju.

Petsto metara (500 m) od skretanja dolazite na Y raskrižje na kojem nastavljate desnim krakom, prateći planinarsku markaciju. Nakon 100 m započinje makadam, a uskoro dolazite na Y raskrižje na kojem skrenite lijevo prateći pl. markaciju. Prolazite uz svjetski poznatu Moto cross stazu Mladina. Na 21.6 km od starta dolazite na Y raskrižje na kojem Pogled na Plešivicuprestaje makadam i počinje asfalt. Nastavljate desnom stranom kroz naselje Pavlovčani prema Jastrebarskom, dok se lijevo odvaja put za Breznik Plešivički. 200 m dalje dolazite na još jedno Y raskrižje, uočite trokut zelene površine s borom 12. Nastavite do Y raskrižja kojem prethodi kratak uspon. Na spomenutom raskrižju skrenite lijevo prateći asfaltiranu cestu prema Jastrebarskom. Na T križanju je točka 13.

Vozeći dalje ubrzo dolazite i do točke 14. Ušli ste u Jastrebarsko, prolazite kroz središte, prolazite s lijeve strane župnu crkvu Sv. Nikole zaštitnika grada, s desne strane je putokaz i skretanje za Svetu Janu, nastavite ravno i ubzro dolazite do točke 15 i početak rute.

Tehnički opis rute

 1. S parkirališta cestom krenite oko 150 m do raskrižja na kojem skrenite lijevo u smjeru Črnilovca.
 2. Črnilovec. Nakon uzbrdice, u samom naselju pokraj poklonca skrenite desno i nastavite cestom.
 3. Srednjak. Na raskrižju skrenite lijevo nizbrdo. Pratite putokaz za SRC Svetojanske toplice.
 4. Na raskrižju nakon nizbrdice u mjestu Belčići skrenite desno prema Dragi Svetojanskoj. Na raskrižju je most, autobusna stanica, a u blizini je i trgovina. Mjesto križanja plave i crvene rute.
 5. Draga Svetojanska. Na Y križanju kod kapele skrenite desno uzbrdo prema Gorici Svetojanskoj.
 6. Gorica Svetojanska. Nakon uzbrdice skrenite polukružno lijevo i nastavite ravno pokraj zgrade osnovne škole prema Ivančićima. Cestom ravno nakon uzbrdice došli biste do središta naselja i crkve Sv. Ane.
 7. Skrenite lijevo uzbrdo uz zgradu Vinarske zadruge svetojansko vinogorje prema Šumskom dvoru, pa nakon 100 m ponovo lijevo do Šumskog dvora.
 8. Prodin Dol. Na Y raskrižju vožnju nastavite lijevim krakom ceste. Mjesto križanja plave i crvene rute.
 9. Oprez! 700 m od raskrižja u Balijima na nizbrdici je oštar lijevi zavoj. Potrebno je prilagoditi brzinu.
 10. Plešivica. Na raskrižju skrenite desno nizbrdo glavnom cestom za Jastrebarsko prema Mlečenici.
 11. Oprez! Prilagodite brzinu i pripazite na oštro skretanje na nizbrdici s glavne ceste lijevo prema Pavlovčanima Gornjim.
 12. Na Y raskrižju skrenite desno nizbrdo kroz mjesto Pavlovčani Gornji.
 13. Oprez! Iz Pavlovčanske ulice na raskrižju izlazite na glavnu cestu. Skrenite lijevo.
 14. Oprez! Na raskrižju sa starom karlovačkom cestom skrenite desno prema središtu Jastrebarskog.
 15. Pratite putokaz za Policijsku postaju. Nakon putokaza skrenite desno s glavne ceste prema parkiralištu.

Kulturno-povijesne vrijednosti na ruti

 • Muzej i galerija Jastrabarsko – info centar, Vladka Mačeka 1, tel. + 385 1 6283 991. Smješten je u preuređenoj zgradi stare gradske vijećnice iz 1826. godine. Muzej ima povijesnu i etnografsku zbirku, zbirku obrta, vinotekui galeriju slika. U njemu se čuva i glasovita «bula», dokument kojim je kralj Bela IV na zamolbu jastrebarskih stanovnika 12.01. 1257. godine dodijelio Jastrebarskom povelju slobodnog kraljevskog trgovišta, koja je stoljećima građanima pomagala da očuvaju svoje sloboštine.
 • Dvorac Erdödy u gradskom parku, stari kaštel podigao je ban Matija Gereb krajem 15. st., a od početka 16. st. pa sve do 1922. god. Dvorac je bio u posjedu obitelji Erdödy. Ploču lijevo od ulaza ugradio je ban Toma Erdödy 1592. godine.
 • Crkva Sv. Nikole, Jastrebarsko, središte grada, tel. + 385 1 6281 756 – spominje se već u 13. st., 1772. god. bilježi se kao godina izgradnje nove veće crkve, posvećene 1786. god. U crkvi je nadgrobni spomenik Petra Erdödya, a od 1913. god. glavni kameni oltar Sv. Nikole prema projektu arh. Hermana Bolléa. Idilično je smještena na uzvisini u samom središtu grada.
 • Cistercitski samostan i crkva Sv. Marije, Jastrebarsko, Tome Bakača 53, tel. + 385 1 6282 110 – samostan osnivaju grofovi Erdödy u 16. st. kao dominikanski, prvotni sklop sagrađen je u gotičko-renesansnim oblicima. 1600 g. samostan preuzimaju franjevci, a značajnije je pregrađivan tijekom 18. st. 80-tih godina 20.st. samostan preuzimaju redovnici cisterciti. Samostan s crkvom pripada grupi najvrednijih povijesnih i umjetničkih građevina ovog kraja i šire. Vrijedan barokni inventar, mramorni glavni oltar iz 1733.g. jedini u ovom kraju, kapela Majke Božje Škapularske iz 1734.g., te vrijedna samostanska knjižnica s inkunabulama.
 • Etno-zbirka svetojanskog kraja u Područnoj osnovnoj školi, Gorica Svetojanska 13, tel. + 385 1 6287 174, posjet uz najavu.
 • Crkva Sv. Ane, Gorica Svetojanska – spominje se u 17. st., dok je nova crkva iz druge polovice 18. i prve polovine 19. st.
 • Stari grad Turanj, Draga Svetojanska – smješten je na maloj uzvisini, 220 m iznad sela Draga iznad klanca kojim teče potok Draga. Ima visoku kulturnopovijesnu vrijednost kao dio povijesti stare Podgorske županije, kojoj je upravo ovaj utvrđeni grad bio sjedište od 12.-14.st. Porijeklo toponima Turan (Turen, Turanj) prati se još od 1543. god., a mogao bi direktno biti vezan uz kamenu kulu – toranj, cilindrična oblika, u dijalektu turen.
 • Crkva Sv. Jurja, Plešivica, spominje se u popisu župa iz 1334. god., izgradnja nove crkve i uređenje tijekom 17. i 18. st., današnji izgled dobiva sredinom 18. st.
 • Kapela Sv. Franje Ksaverskog, Plešivica – datira iz 17. st. kao mala drvena kapela, dok je 1680. god.izgrađena zidana kapela. Najveća vrijednost unutrašnjosti kapele su tri barokna oltara. Kapela je biser barokne arhitekture jaskasnkog kraja, kako zbog arhitektnoskih rješenja tako i radi umjetničkih djela koje u sebi čuva.

Smještaj i ugostiteljska ponuda

 • Hotel Jaska, Dr. Franje Tuđmana 51, Jastrebarsko, tel. + 385 1 6281 044, fax: 1 6283 580
 • Restoran Šumski dvor, usluge smještaja, Ivančići bb, Gorica Svetojanska, tel. + 385 1 6271 165, 098 246 293
 • Gospodarstvo Krešimir Režek – Režekov podrum, usluge smještaja, Plešivica 39, Jastrebarsko, tel. + 385 1 6294 836, 091 5646 240
 • Pivnica Pastuh pub, Dr. Franje Tuđmana 31, Jastrebarsko, tel. + 385 1 6283 642, www.pastuhpub.hr
 • Restoran Ivančić, Plešivica 45, Jastrebarsko, tel. + 385 1 6293 128, 6293 303
 • Klet Jana, Prodin Dol bb, Gorica Svetojanska, tel. + 385 1 6287 372, www.jana.hr
 • Vinarsko – vinogradarska gospodarstva označena bačvicama i nazivima vinara i vinogradara na Plešivičkoj vinskoj cesti. Pogodna za zaustavljanje i degustaciju vina i hladni ili topli obrok. Informacije radi najave i brojeva telefona na: www.zagrebacka-zupanija.hr/vina ili individualnim web stranicama vinara: www.sember.hrwww.vino-korak.hrwww.tomac.hrwww.vino-kolaric.comwww.ivancic-vino.hr

Sport i rekreacija

 • Konjički klub Equus, Petrovina 19, Jastrebarsko, tel. + 385 1 6283 991, 098 94 66 598
 • SRC Svetojanske toplice – Jamnica d.d., Gorica Svetojanska, otvoreni bazeni – tijekom ljeta, tel. + 385 1 6294 730
 • Planinarski dom Japetić na Žitnici (815 m), usluge smještaja, info: Črnilovec 29, Jastrebarsko, tel: + 385 1 6282 349, 098 452 136, web: hpd.jastrebarsko.hr Jedan od prilaza domu je oko 45 minuta markiranom planinarskom stazom od restorana Šumski dvor. Japetić je popularan za padobransko letenje (paragliding) i letenje zmajem, web: www.cro-paragliding.comwww.caf.hr
 • Park-prirode Žumberak – Samoborsko gorje, Eko centar Slani Dol, Info centar i Uprava, tel. + 385 1 3327 660, 3327 661, www.ppzsg.org
 • Moto-cross staza u Mladini – Moto-cross klub Jaska, tel. + 385 1 6279 050, 6281 086, 098 207 448

Servisne informacije

 • TZG Jastrebarsko, V. Mačeka 2, Jastrebarsko, tel. + 385 1 6281 115, e-mail: tz-jastrebarsko@zg.hinet.hrwww.jastrebarsko.com
 • Informativni centra u Muzeju grada, V. Mačeka 1, Jastrebarsko, tel. + 385 1 6283 991
 • Dom zdravlja Jastrebarsko, Ulica kralja Tomislava 29, tel. + 385 1 6281 282, 6281 504
 • Policijska postaja Jastrebarsko, Ivane Brlić Mažuranić 1, Jastrebarsko, tel. + 385 1 6281 033
 • Željeznički kolodvor Jastrebarsko, Nikole Tesle 18, tel. + 385 1 6281 487
 • Bankomati i poslovnice Zagrebačke banke, Braće Kazić 4 i 7, Jastrebarsko
 • Biciklistički servis Bađek, Kolodvorska 18, Jastrebarsko, tel. + 385 1 6283 043
 • Benzinska postaja INA, Dr. F. Tuđmana 123, Jastrebarsko, tel. + 385 1 6284 378
en_USEN

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content