Zagreb County Tourist Board

Krašić – Pribić – Kostanjevac – Tupčina – Sošice – Radina Vas – Jezerine (smeđa ruta)

Plava ruta →
Krašić – Škaljevica – Obrež Vinodolski – Vivodina – Jezerine

Crvena ruta →
Krašić – Zorkovac – Trg – Ozalj – Vrhovac – Hrženik

S parkirališta u Krašiću krenite cestom prema Strmcu Pribičkom , te odmah kod točke 1 i benzinske postaje skrenite desno prema zelenim brežuljcima Pribića. Već nakon 500 m vožnje prelazite po prvi put riječicu Kupčinu i simpatičan, stari željezni most. Zastanite malo i uživajte.

Prvi lagani uspon nakon mosta završava raskrižjem gdje treba skrenuti lijevo. Na slijedećem raskrižju s pokloncem skrenite Stari zeljezni mostdesno uzbrdo pokraj kućnog broja 46a. Ovdje počinje malo jači uspon. Nakon 200 m na raskrižju sa starim bunarom skrenite lijevo, pa nakon 100 m kod kućnog broja 53 ponovo lijevo. Nakon ovog još je jedno skretanje lijevo kod kućnog broja 61, ujedno i kraj uspona.

U selu Pribić rođen je kardinal Franjo Kuharić. Pribić je također poznat po dobro očuvanoj tradicijskoj ruralnoj arhitekturi ovog kraja. Mnogo je drvenih kuća s izrezbarenim balkonima – ganjcima i danas bogato ukrašenim cvijećem. Pogled iz Pribića lijevo s ceste na Krašić je vrijedan kratke stanke i uživanja u ljepoti kraja. Ako usmjerite pozornost na kapelu na brijegu u daljini, uočite da je to kapela Sv. Križa i vidikovac Lović (476 m) s dijela plave rute. Lagano se spuštate grebenskom cestom, sve do Y raskrižja gdje nastavljate desno cestom uz kućni broj 85, a već 100 m dalje kod raspela skrenite lijevo uzbrdo.

Slijedi ugodnih 1 km spusta po vijugavoj cestici s pogledom na Pribički Strmac i dvor grkokatoličkih biskupa i neobiznatsku kapelu Sv. Marije na otočiću. Na 3,6 km kod vatrogasnog doma skrenite lijevo cestom prema crkvi Sv. Siksta u Pribiću Crkvenom. Od crkve nastavite držeći lijevo cestu sve do točke 2 i raskrižja s glavnom cestom. Desno uz cestu je trgovina Konzum i bistro.

Za otprilike 400 m od točke 2 dolazite na raskrižje gdje nastavljate lijevo cestom uz Kupčinu, dok se desno odvaja cesta za Dol i Slavetić, te je na taj način moguće povezati kartu 4 s kartom 5 koja upravo završava u Slavetiću. Nakon 2 km vožnje dolazite na raskrižje gdje možete skrenuti desno u kanjon riječice Slapnice. Kružnu rutu nastavite ravno u Medven Dragi uz kuriju obitelji Medven i nadzornu postaju Parka prirode. U svega 800 m udaljenom mlinu-vodenici obitelji Medven na Kupčini pruža se i mogućnost smještaja.

Odavde nastavite ravno cestom do 4 km udaljenog naselja Kostanjevac, ujedno i središta općine Žumberak. U Kostanjevcu možete, po želji, kratko odmoriti u lokalnom bistrou Mateo ili svratiti do komercijalnih ribnjaka Deško s gostionicom. Na točki 3 lijevo glavnom cestom za Sošice. Skretanje s rute F sastavni je dio karte 6, gdje je i detaljnije opisano. Ruta vodi dalje glavnom cestom kroz Tupčinu i Oštrc sve do Sošica. Počinju konstantni, jači usponi sve do Sošica (568 m).

U Tupčini je moguće odmoriti u gostionici – grillu Tena, te ponovo nakon 2 km uspona odmor možete potražiti u izletištu Oštrc obitelji Stanišić, otvorenom vikendom. Kod kućnog broja 49 na 17,7 km rut, lijevo uz cestu je skretanje s rute G , kratica po makadamskoj cesti dužine 4 km. Obzirom na lošiji makadamski put preporuča se samo uz poseban oprez! Na 21,6 km od početka rute u Reštovu Žumberačkom prolazite uz rodnu kuću Tadije Smičiklasa, hrvatskog povjesničara i političara desno uz cestu.

Naselje Sošice za razliku od tipičnih žumberački sela raštrkanih po brijegovima ili zbitih u dolini rijeka, smjestilo se u prostranoj dolini sošičke visoravni. Naseljem dominiraju dvije crkve, jedna pored druge grkokatolička crkva Sv. Petra i Pavla i rimokatolička kapela Uznesenja Blažene Djevice Marije. U naselju je vrijedno pogledati etnografsku zbirku žumberačkog kraja u samostanu Sestara bazilijanki, a nedaleko naselja je i jama Jazovka te Sopotski slap. Odmoriti i okrijepiti se, moguće je u gostionicama Radić Ilas i Žumberak.

Odavde također počinju i markirani planinarski putevi i cesta na Svetu Geru. Smještaj je moguć po dogovoru u planinarskoj kući Vodice i spomenutim gostionicama. Ruta od točke 4 vodi lijevo oko 3 km uzbrdo do sela Kordići Žumberački. Lijevo se pruža lijep vidik na Sošice.

Na 27 km od početka rute, 5 skrenite oštro lijevo za Visoče, pripazite na putokaz. Na točki 6 na T raskrižju nastavite desno nizbrdo. Na 28,6 km od početka rute desno uz cestu je izvor pitke vode, te spoj ceste s kraticom G . Na Y raskrižju koje slijedi skrenite lijevo u Baliće.

Od Balića sve do skretanja za Budim Vivodinski jaka je nizbrdica, te je potreban oprez i dobra provjera kočnica, no isto tako preporuka je povremeno se zaustaviti i uživati u vidicima sve do Kleka u Gorskom kotaru, jer ovaj dio vidikovaca na ruti je zaista poseban. Za zaustavljanje su pogodna mjesta zaravni (platoi) uz kapele koje prolazite putem.

Na Y raskrižju na 30,2 km od početka rute skrenite desno, a na raskrižju sa skretanjem za Dojutrovicu nastavite ravno cestom. Uskoro ćete ući u selo Radina Vas. Na Y raskrižju nakon Radine Vas, na 31,6 km skrenite lijevo. Na slijedećem skretanju desno za Brezje isto tako nastavite ravno cestom sve do točke 7 , gdje je oštro skretanje lijevo s ceste za Budim Vivodinski. Potrebno je paziti i uočiti skretanje radi nizbrdice i brže vožnje.

Ovaj dio rute je cross country, odnosno off-road, što znači kroz šumoviti teren i livade, orijentacijski zahtjevniji s više uspona moguće i hodanjem s guranjem bicikla po starom lokalnom, pomalo zaraslom, ali vidljivom putu. Ukupna dužina mu je oko 4,5 km. Put je lijep jer je grebenski, ali je teži zbog brdovitog terena. Alternativni pravac je spust kroz Belošiće do glavne ceste Vivodina – Krašić i nastavak dijelom plave rute sve do Krašića udaljenog oko 12 km. Ukoliko smeđu rutu ipak nastavljate avanturističkim, off-road dijelom kroz Budim Vivodinski, od raskrižja do Budima V. imate 2,3 km asfaltirane ceste, a zatim na raskrižju uz kućni broj 16, skrenite desno na kolni put kroz vinograde i šumu prema selu Galin.

Na Y raskrižju na kraju vinograda nastavite lijevo, a potom na slijedećem T raskrižju skrenite ponovo lijevo. Na 36, 8 km vozite ili gurajte bicikl lagano nizbrdo kroz šumu. Ulazite u selo Galin. Izlazite na raskrižje kod poklonca, ovdje skrenite desno nizbrdo i nastavite vožnju asfaltiranom cestom. Na Y raskrižju nakon kraće nizbrdice skrenite lijevo za Oštrc i Prvince. Počinje uspon.

8 Na kraju uspona na Y raskrižju skrenite desno, nastavite kraj kućnog broja 51 prema Krajačićima i Prvincima. Dolazite do poklonca i nastavljate ravno, ponovo po kolnom putu koji počinje ovdje. Na T raskrižju skrenite lijevo za Prvince. Na 38,8 km ste u selu Prvinci, na T raskrižju skrenite lijevo pokraj kućnog broja 11 i 6 s pokloncem. Prođite kraći asfaltirani dio ceste i ponovo ste na kolnom dijelu puta prema Konjarić Vrhu. Na 39,3 km od početka rute ste na Y raskrižju s pokloncem u Konjarić Vrhu, ovdje skrenite desno nizbrdo. Oprez radi jače nizbrdice. Od ovog mjesta ste na asfaltiranoj cesti sve do kraja rute u Krašiću.

9 Na raskrižju s raspelom skrenite desno nizbrdo za Jezerine. Nakon jačeg spusta ulazite u selo Barovka, odmah potom dolazite do točke 10, raskrižja s glavnom cestom za Krašić u Jezerinama gdje skrenite lijevo. Odmorite se i okrijepite u lokalnom bistrou i trgovini u Jezerinama 13. Nastavite vožnju glavnom cestom, pratite opis plave rute dio od Jezerina do Krašića.

Tehnički opis rute

 1. Na raskrižju s glavne ceste Krašić – Strmac Pribički, prije benzinske postaje kod Agro centra Krašić skrenite desno u smjeru Pribića.
 2. Na T raskrižju s glavnom cestom u Strmcu Pribičkom, skrenite desno i nastavite vožnju prema Kostanjevcu.
 3. Raskrižje ceste za Stojdragu, Breganu, Samobor desno i ceste za Sošice lijevo. Nastavite vožnju cestom lijevo preko mosta u smjeru Tupčine, Oštrca i Sošica.
 4. Y raskrižje s raspelom u Sošicama, vožnju nastavite lijevo uzbrdo prema Kordićima Žumberačkim i Radatovićima. Desno cesta vodi u središte Sošica, te dalje prema Svetoj Geri, Blaževom brdu, jami Jazovki i Sopotskom slapu.
 5. Oprez na raskrižju.,Potrebno je skrenuti oštro lijevo s glavne ceste u smjeru putokaza za Visoče i Petruš Vrh.
 6. Na T raskrižju vožnju rutom nastaviti desno. Lijevo se uz crkvu Sv. Ivana odvaja cesta prema selu Visoče.
 7. Na kontinuiranom spustu na oko 33 km od početka rute, smanjite brzinu i uočite oštro skretanje lijevo na usku asfaltiranu cesticu za Budim Vivodinski (oznaka skretanja vidljiva je tek iz suprotnog smjera).
 8. Y raskrižje, skrenite desno i nastavite kraj kućnog broja 51 za Krajačiće i Prvince.
 9. Na T raskrižju s raspelom u Konjarić Vrhu skrenite desno nizbrdo za Barovku i Jezerine. Oprez na spustu!
 10. Raskrižje s glavnom cestom Vivodina – Krašić u Jezerinama, skrenite lijevo i nastavite prema Krašiću.

Kulturno-povijesne vrijednosti na ruti

 • Dolina riječice Kupčine, razvedenija i prostranija kod Krašića, najznačajnije je i najljepše vodotočje Žumberačke gore. Od izvornog područja ispod vrha Pliješ i krške visoravni Blaževo brdo pa do naselja Krašić dugačka je oko 20 km. Poznati Sopotski slap nedaleko naselja Sošice i sela Sopote, koji se s visine dvadesetak metara kroz šumu i šikaru ruši do starog mlina, jedan je od najzapadnijih izvornih krakova riječice Kupčine. Pritoci Kupčine mali su, bistri, brzi potočići koji prolaze najvećim dijelom šumovitim predjelima, ali i žumberačkim kršem i kamenitim krajolikom. Jedna od jačih pritoka Kupčine slapovita riječica Slapnica, s istoimenim 10 km dugačkim kanjonom s dva slapa i nekoliko pećina, tvori poseban prirodni krajolik i zaštićeni prostor. Spomenutim kanjonom možete krenuti koristeći kartu broj 6 biciklističkih ruta.
 • Crkva Sv. Siksta, Pribić Crkveni, podignuta je na starokršćanskom lokalitetu, prema nekima već 925. godine, svakako je najstarija na ovom području koje je pripadalo Zagrebačkom kaptolu. Kao župna crkva spominje se u popisu župa 1334. i 1501. godine. Vanjski izgled crkve odiše srednjevjekovnim stilom gradnje, posebno obilježje ove crkve je poligonalni zvonik dograđen 1653. godine. Slični se zvonici mogu vidjeti u Sloveniji, a kod nas u ovom kraju još u Sošicama, Volavju i Petrovini. Zvonik robusna izgleda zaklanja pročelje, a osobito slikovit dojam ostavlja ulaz u crkvu, udubljen kroz masivne zidove zvonika. Zvonik je podignut dok je crkva bila pod patronatom Zrinskih, kratko prije nego što su im imanja konfiscirana i predana grkokatoličkim biskupima, koji su dobili imaje u Pribićkom Strmcu.
 • Kompleks grkokatoličkog biskupskog dvorca s kapelom Sv. Marije, Strmac Pribićki – Strmac Pribićki prvi se put spominje kao posjed 1441. godine. Stari Lovački dvorac Petra Zrinskog, pripao je 1678. godine zaslugom zagrebačkog biskupa Martina Borkovića grkokatoličkom biskupu Pavlu Zoričiću, koji je podigao i grkokatoličko sjemenište u Zagrebu na Gradecu. Za uzdržavanje tog sjemeništa car Leopold darovao mu je zaplijenjeni posjed Zrinskih u Pribićkom Strmcu. Kasnije su se ovdje sklonili protjerani Zoričićevi nasljednici, marčanski biskupi. Gabrijel Palković ovamo je 1751. godine prenio sjedište nakon što je spaljen samostan u Marči, nedaleko Ivanić Grada (1739.g.), a ovdje je bilo grkokatoličko središte sve do preseljenja biskupije u Križevce. Njihov boravak bio je velik poticaj za pojačanu izgradnju grkokatoličkih crkava u ovom kraju. Neobizantsku crkvu Blagovijesti (ili Navještenja Marijina) na slikovitom otočiću u ribnjaku naručio je biskup Julije Drohobecki, a sagrađena je 1911. godine prema projektu arhitekta Stjepana Podhorskog.
 • Kapela Majke Božje Dolske, Dol – na cesti koja se nakon Strmca Pribićkog odvaja desno kroz Dol prema Slavetiću, upečatljivog smještaja na brijegu do kojeg se dolazi stubištem, smještena je kapela vidljiva u prilazima iz doline riječice Kupčine. Veliko je marijansko svetište koje na blagdan Velike Gospe (15.08.) pohode vjernici, a zbog njene ljepote i vrijednosti preporučamo zaustavljanje i posjet. Po uzoru na crkvu u Volavju zvonik je oktagonalan, a vidiljiv je iz cijelog kraja. Sagrađena je između 1740.-1753. godine na mjestu starije proštenjarske kapele, žena Petra Zrinskog prikupljala je novac za njenu gradnju od plemstva toga kraja, koje je i kasnije bogato darivalo kapelu o čemu svjedoči i danas sačuvan vrijedan i bogato oblikovan barokni inventar. Oltari, orgulje i vrlo lijepa rokoko propovjedaonica (1767.g.) pripadaju u naše najvrijednije crkvene inventare 18. stoljeća. Kapela je oslikana zidnim slikama, i danas ih ubrajamo u jedan od naših najvažnijih slikarskih ciklusa (1776.-1780.) U širokim krajolicima, životnim likovima i svjetlom koloritu rokokoa osjeća se utjecaj jakog pavlinskog središta u nedalekim Sveticama kraj Ozlja.
 • Kurija obitelji Medven s mlin-vodenicom, Medvenova i Čunkova Draga, nad ulazom u kuću upisana je 1868. godina, stambena kuća građena je na tradicionalan način, prizemni dio u kamenu, a katni u drvu.
 • Crkva Sv. Petra i Pavla, Sošice – podignuta je 1750-1775. godine. Odmah do nje stoji i rimokatolička kapela Uznesenja Blažene Djevice Marije iz 17. st., obnovljena u 19. st.
 • Etno zbirka žumberačkog kraja, Samostan sestara Bazilijanki, Sošice 11, tel. 01 6297 559 – grkokatolički ženski samostan podignut je 1939. godine, a sestre posebno njeguju ljubav za tradiciju žumberačkog kraja i čuvaju vrijednu etnografsku zbirku.
 • Jama Jazovka, Sošice-Sopote, molitveno okupljanje 22.06.
 • Kapela Sv. Ivana Krstitelja, Visoče – građena 1905. godine u tradicionalnim oblicima sakralne arhitekture kraja 19. i početka 20.st. U Visoču su još dva interesantna poklonca, Sv. Nikole Moreplovca iz 1935. god. i drugi u stilu historicizma s malim oltarom s prikazom Oplakivanja smrti Kristove.

Smještaj i ugostiteljska ponuda

 • Planinarska kuća Vodice, nedaleko Sošica, smještaj, HPD Dubovac, Karlovac, tel.01 3362 725
 • Mlin – vodenica Medven na riječici Kupčini, Čunkova Draga 19, Žumberak, smještaj, tel. 01 6270 665, 6270 347
 • Caffe bar No. 1, Strmac Pribički 31, Krašić, tel. 01 6270 337
 • Bistro Mateo, Kostanjevac 5, Žumberak, tel. 01 6271 282, 6297 081
 • Komercijalni ribnjak – grill Deško, Kostanjevac 32a, Žumberak, tel. 01 6272 060
 • Krčma i grill Tena, Tupčina 2, tel. 01 6297 038, 098 41 55 49
 • Izletište Oštrc obitelji Stanišić, Tupčina bb (Oštrc), tel. 01 6297 099, 6297 100, 091 6297 099
 • Gostionica Radić Ilas, Sošice 15, Sošice, smještaj, tel. 01 6297 518, 098 1631 080
 • Caffe bar i trgovina In, Jezerine 13, Jezerine, tel. 01 6270 221
 • Speleološki klub Samobor, krški fenomeni i spilje/ jame Žumberka, www.speleo-klub-samobor.hr

Servisne informacije

 • Turistički ured Krašić, Krašić 101, tel./fax 01 6270 910, e-mail: krasic@tzzz.hrzumberak@tzzz.hr
 • Turistički ured Ozalj, Kurilovac , tel. 047 731 196, www.tzkz.hr
 • Policijska postaja Jastrebarsko, Ivane Brlić Mažuranić 1, Jastrebarsko, tel. 01 6281 033
 • Policijska postaja Ozalj, Kurilovac, Ozalj, tel. 047 731 024
 • Dom zdravlja Jastrebarsko, Ulica kralja Tomislava 29, tel. 01 6281 282, 6281 504
 • Dom zdravlja Ozalj, Kolodvorska ulica, Ozalj, tel. 047 731 002
 • Benzinska postaja Petrol, Kurilovac, Ozalj, tel. 047 732 444
 • Benzinska postaja OMV Istrabenz, Karlovačka cesta, tel. 047 731 744
 • Servis bicikla Bađek, Kolodvorska 18, Jastrebarsko, tel. 01 6283 043
 • Vulkanizerska radionica Penić, Karlovačka cesta, Ozalj, tel. 047 731 333
 • Bankomati – Zagrebačka banka, Braće Kazić 4 i 7, Jastrebarsko i Krašić 97, Krašić
 • Bankomati – Karlovačka banka, Trg braće Radić, Ozalj
 • Bankomati – Privredna banka, Trg braće Radić, Ozalj
en_USEN

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content