Zagreb County Tourist Board

Plava ruta →
Vrbovec – Lovrečka Varoš – Preseka – Gornji Tkalec – Gradec – Vrbovec

Zelena ruta →
Dubrava – Koritna – Cugovec – Habjanovac – G. Vukšinac – Dubrava – Zvekovac – Prnjarovac – Zetkan

Svijetlo-crvena ruta →
Dubrava – Nova i Stara Kapela – Brezine – Farkaševac – Dubrava

Smeđa ruta →
Gradec – Cugovec – Nova Kapela – Sv. Ivan Žabno – Buzadovac – Gradec

Dobrodošli u idilično, brežuljkasto područje, krajnjih južnih obronaka Kalničke gore. Vrbovečko područje od pamtivjeka je ratarski i stočarski kraj. Krave na ispaši, proizvodnja i prerada mlijeka, te tradicija sabirnica mlijeka tzv. mljekara u središtu sela, uobičajene su slike koje ćete uočiti vozeći se kroz naselja vrbovečke okolice. Nađete li se ovdje u predvečerje, susresti ćete seljake koji biciklom dovoze metalne posude s mlijekom u mljekare. Obzirom na velika nalazišta gline na ovim prostorima, industrijalac *uro Predović već je oko 1900. godine pokrenuo rad ciglane, za koju se govori kako je izgradila dobar dio donjeg grada Zagreba. Obzirom na sveprisutnost cigle, u ovom ćete kraju uočiti i znatno drugačiju tradicijsku arhitekturu kuća i kombinaciju cigle i drvenih greda. Zaštitni znak dvorišta ovdašnjih kuća su prostrani, lijepo oblikovani štagljevi i gospodarske zgrade za stoku, traktore i drugu mehanizaciju. U selima je dobro očuvan i za kraj karakterističan običaj sipanja perja tzv. perjana. Ispisivanjem transparenata u rimi i stihu, krečom ili bojom po fasadi kuće ili vratima štaglja, s dodatkom “raca” ako je rođena djevojčica i “racak” ako je rođen dječak, te rasipanjem perja po dvorištu i cesti do kuće, obilježava se rođenje muškog ili ženskog djeteta. Oduvijek se u vrbovečkom kraju dobro kuhalo i njegovalo stare, dobre recepture, a događanje “Kaj su jeli naši stari” i dan danas krajem kolovoza, povezuje običaje i tradicijsko kulinarstvo kraja i izletnicima daje još jedan povod za dolazak u ovaj zanim­ljiv kraj. Radi mnoštva ribnjaka u vrbovečkim se selima rado gnijezde rode. Stoljetni šumski rezervati hrasta lužnjaka i običnog graba doprinose raznolikosti faune područja, ali i prisutnosti lova i lovačkih društava.
Krenite po vrbovečkom kraju, jer ovako lijepe seoske idile utopljene u krajolik gustih hrastovih šuma između kojih se izmjenjuju proplanci s plodnim oranicama i bujnim livadama, nećete naći u drugim dijelovima županije.

Plava ruta

Vrbovec – Lovrečka Varoš – Preseka – Gornji Tkalec – Gradec – Vrbovec, 38 km
Po vinorodnim brežuljcima i idiličnim pejzažima okolice Vrbovca

Zelena ruta

Dubrava – Koritna – Cugovec – Habjanovac – G. Vukašinac – Dubrava – Zvekovac – Prnjarovac-Zetkan, 46 km
Kroz stoljetne rezervate šumske vegetacije do veličanstvenih ribnjaka vrbovečkog područja

Svijetlo-crvena ruta

Biciklistička ruta: Dubrava – Nova i Stara Kapela – Brezine – Farkaševac –Dubrava, 46 km
Ljepota vožnje uz ribnjake, lovišta, tradicijska sela i eko – imanje

Smeđa ruta

Biciklistička ruta: Gradec – Tučenik – Nova Kapela – Sv. Ivan Žabno – Buzadovac – Gradec, 49 km
Idiličnim brežuljcima s vidikovcima i gustim šumama do doline rijeke Glogovnice

en_USEN

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content