Tourismusverband der Gespanschaft Zagreb

U Zagrebačkoj županiji o izazovima održivog turizma govorili ključni dionici turističkog gospodarstva

Veleučilište Velika Gorica ove srijede bilo je središte rasprave istaknutih dionika sustava o održivom turizmu u Hrvatskoj. Stručni skup se održao u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije i Veleučilišta Velika Gorica, a podršku događanju pružili su Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo unutarnjih poslova i Grad Velika Gorica. Govornici poput Roberta Kopala (Effectus veleučilište), Gabrijele Abramović (MZLZ „Dr. Franjo Tuđman“), Davorina Štetnera (HAKS), Slavka Štefičara (MINTS) i Bože Skoke (Fakultet političkih znanosti) svojim izlaganjima doprinijeli su bogatom jednodnevnom programu.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u uvodnom je govoru istaknuo da je Hrvatska kao turistička destinacija prepoznata kao sigurna, a brend takve destinacije nastavlja se njegovati: „Turizam je jedan od najvažnijih hrvatskih ekonomskih sektora, a usto i dio hrvatskog gospodarstva koji je u posljednjem desetljeću ostvario rast aktivnosti među mediteranskim zemljama“. Božinović je naglasio važnost hrvatske policije u njegovanju brenda sigurne turističke destinacije te istaknuo da turisti ne biraju samo lijepe, već i sigurne destinacije.

„Za nas u Zagrebačkoj županiji, turizam nije samo riječ na papiru i filozofija kojom se vodimo, već srž svih naših aktivnosti. Upravo to potvrđuje proces certifikacije destinacije u koji smo krenuli u suradnji s Green Destinations, velike i sigurne manifestacije poput WRC Croatia te mnogobrojna događanja i projekti diljem našeg zelenog prstena“, naglasila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović nakon otvorenja prvog izdanja ovog stručnog skupa.

Stručni skup započet je s izrazito zanimljivim predavanjem izv. prof. dr. sc. Roberta Kopala koji je govorio o aktualnoj temi izazova kibernetičke sigurnosti u turizmu. Profesor Kopal je u svojem izlaganju rekao je da cyber sigurnost predstavlja jedan od najvažnijih rizika poslovanja u 21. stoljeću, a investicije u taj dio poslovanja događaju se najčešće onda kada se već nešto dogodi. Samo jedna od zanimljivosti koju smo doznali na panelu je da 43% ljudi koristi istu lozinku za sve internetske račune.

Panel rasprava koja se održala upravo na tu temu okupila je, uz profesora Kopala, i dvoje poslovnih stručnjaka, menadžericu kvalitete Međunarodne zračne luke „Dr. Franjo Tuđman“ Gabrijelu Abramović i izvršnog direktora Hotela Garden Hill Domagoja Vrbana. Predsjednik Hrvatskog auto karting saveza Davorin Štetnerpredstavio je studiju slučaja jedne od najuspješnijih manifestacija, WRC Croatia, koja se održava u srcu zelenog prstena – Zagrebačke županije. Štetner je istaknuo da, s obzirom na situaciju koja je obilježila proteklo izdanje WRC-a u Hrvatskoj u kojoj je poginulo skoro sedmero ljudi, će od sljedeće godine povećati interne propise o sigurnosti.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, iako nije osobno sudjelovala, pružila je snažnu potporu cjelokupnoj organizaciji skupa i naglasila njegovu važnost: „Razvoj hrvatskog turizma nužno je usmjeriti prema održivosti jer smo suočeni sa sve izraženijim klimatskim promjenama, osjetljivim  resursima, ali i činjenicom da lokalno stanovništvo uz sve pozitivne strane razvoja turizma osjeća i one negativne. Ministarstvo turizma i sporta postavilo je temelje za budući razvoj hrvatskog turizma kroz novi strateški okvir odnosno Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. godine, kao i kroz Nacionalni plan razvoja održivog turizma“. Među ostalim, naglasila je i da su osigurana značajna financijska sredstva od 1,3 milijarde eura – najviše ikada osiguranih sredstava za turistički sektor.

U drugom dijelu programa održale su se dvije panel rasprave, a prva od njih, ona o izazovima održivosti turističkih destinacija okupila je stručnjake i predstavnike znanosti: prof. dr. sc. Sanja Kalambura (Veleučilište Velika Gorica), doc. dr. sc. Katarina Miličević (TourismLab), Slavko Štefičar (Ministarstvo turizma i sporta) i Ivana Alilović(Turistička zajednica Zagrebačke županije). Direktorica Alilović naglasila je važnost kvalitetne i inovativne ponude u segmentu održivog turizma, kao i to da Zagrebačka županija želi biti perjanica zelenog i održivog turizma u Hrvatskoj. Inače, Turistička zajednica Zagrebačke županije u proteklom je periodu pristupila procesu Green Destinations certificiranja. Doc. dr. sc. Miličević koja je direktorica TourismLab-a, tvrtke ekskluzivnog zastupnika Green Destinations-a u Hrvatskoj, ističe da je zapravo natježi korak odluka o pokretanju certifikacije i prilagodba aktivnosti i poslovanja održivosti. Ravnatelj Uprave u Ministarstvu turizma i sporta Slavko Štefičar tijekom panel rasprave je stavio naglasak na mogućnosti destinacija u smislu prilagodbe i adaptacije novim trendovima, a veliku važnost pridao je i participativnosti procesa – maksimalnom uključenju dionika. Prof. dr. sc. Sanja Kalambura s Veleučilišta Velika Gorica govorila je o trendu prevencije nastanka otpada, maksimalnom iskorištavanju namirnica u gastronomskom smislu te nezaobilaznim edukacijama svih dionika destinacija.

Posljednja panel rasprava  govorila je o komunikacijskim izazovima s kojima se turističke destinacije susreću, a o tome su govorili uvaženi stručnjaci prof. dr. sc. Božo Skoko (Fakultet političkih znanosti Zagreb), dr. sc. Dejan Gluvačević (Veleučilište „Edward Bernays“) i dr. sc. Martina Mihaličić (Veleučilište Velika Gorica). Profesor Skoko s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu naglasio je činjenicu da je Hrvatska jedna od rijetkih prirodnih oaza u Europi, otkrio je i zanimljiv podatak da je Eurostat izjavio da Hrvatska ima najčišće more u Europi, a govorio je i o mogućnostima brendiranja, premium turizma i autohtonoj lokalnoj ponudi. Dr. sc. Mihaličić s Veleučilišta Velika Gorica istaknula je da su izazovi održivog turizma brojni, a ključna je koordinacija i pravovremeno informiranje i promocija prema turistima. Dr. sc. Gluvačević s Veleučilišta „Edward Bernays“ rekao je da je održivost svojevrsni imperativ kada govorimo o suvremenom turizma, isto kao i provedba i edukacija svog kadra i dionika svih turističkih destinacija u Hrvatskoj.

de_DEDE

Pretraživanje

Suche

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content