Tourismusverband der Gespanschaft Zagreb

Turopoljska svinja u gastronomskom svijetu

Turopoljska svinja vrlo je stara pasmina koja potječe od divlje europske svinje, a prvi put se u spisima spominje još u 14. stoljeću. Prepoznatljivom je čini karakteristična gusta, kovrčava i čekinjasta dlaka krem boje s pokojom tamnom mrljom te velike, poluklempave uši. Stoljećima je vladala hrastovim šumama ovog područja i prehranjivala generacije, no krajem 20. stoljeća gotovo je nestala i još uvijek spada u kategoriju kritično ugroženih vrsta. Danas njezin broj zahvaljujući programima revitalizacije polako ali sigurno raste i teško je povjerovati da je u jednom trenutku broj turopoljskih svinja pao na svega pet primjeraka. Jedan od razloga njihovom za dlaku izbjegnutom izumiranju je činjenica da ne podnosi industrijski uzgoj u zatvorenom već treba šumsku ishranu i mnogo kretanja, a da dosegne zrelost trebaju joj pune dvije godine. Međutim, upravo te činjenice ovu pasminu svinja čine vrlo cijenjenom – pogotovo iz gastronomskog kuta.

Grad Velika Gorica i Plemenita općina turopoljska, zajedno provode programe poticanja uzgoja turopoljske svinje i plasmana proizvoda od njezina mesa. Cilj je da turopoljska svinja postane prepoznatljiv brend prisutan u restoranima Zagrebačke županije. S tim ciljem je Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji s Veleučilištem Baltazar Zaprešić organizirala radionicu u Biogradu na Moru koju su vodili poznati chefovi Tomislav Špiček i Raul Lajtman.

de_DEDE

Pretraživanje

Suche

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content