Tourismusverband der Gespanschaft Zagreb

Riječ župana

Dobro došli u Zagrebačku županiju, atraktivnu, cjelogodišnju izletničko-rekreacijsku destinaciju, zelenu okolicu Zagreba, glavnog grada Republike Hrvatske, županiju bogate povijesti, tradicije, kulturne i crkvene baštine, očuvane prirode i izuzetnih krajolika.

Smještena u središnjem dijelu sjeverozapadne Hrvatske, na površini od 3077 četvornih kilometara, s preko 300.000 stanovnika, površinom je šesta, a naseljenošću peta po veličini hrvatska županija. Specifičan geografski položaj uz samu granicu sa Slovenijom i neposredna blizina Zagreba, kojeg oblikom nepravilne potkove omeđuje s njegove zapadne, južne i istočne strane, oduvijek je čini važnim raskrižjem europskih prometnih putova, jednim od glavnih vrata naše zemlje i značajnim tranzitnim područjem.

Privlačna snaga Zagreba i njegov demografski potencijal oduvijek je najveći generator turističke ponude i potražnje Zagrebačke županije, a bogatstvo velikog broja raznolikih prirodnih i kulturno-povijesnih turističkih potencijala preduvjet je odvijanja niza posve različitih turističkih aktivnosti. Već prisutnim oblicima turističke ponude, pretežno lokalnog karaktera, izletničkom, rekreacijskom, poslovnom i tranzitnom turizmu, svakako treba dodati i zdravstveni, vjerski (hodočasnički), športski i seoski turizam, kao nove oblike selektivne ponude jedne turističke destinacije.

Zagrebačka županija smještena uokolo hrvatske metropole usprkos modernim urbanim kretanjima uspjela je očuvati svoju dušu i tradiciju. Svjedok tome je mnoštvo manjih tradicionalnih obrtničkih središta i naselja razasutih po zagrebačkoj okolici, danas privlačnih odredišta kako izletnika i turista, tako i poslovnih ljudi, koji u njima nerijetko provode poneki miran vikend ili nalaze predah od dinamične poslovne svakodnevice.

Nadomak Zagreba, a s njim oduvijek prirodno, povijesno i gospodarski povezana, zagrebačka okolica dala je mnogo velikih imena na različitima poljima povijesti, umjetnosti, znanosti, politike, svećenstva i književnosti. Osim toga, od davnina je mnogo kraljeva, vladara i domaćeg i stranog plemstva, zastalo ovdje na jednom od svojih putovanja, našavši mjesto svog novog doma. Nijemi svjedoci tih vremena, dvorci i srenjovjekovne utvrde, te mnoštvo plemićkih kurija, još i danas turistima pričaju mnoge zaboravljene priče.

Planinski pojas s pitomim brijegovima i slikovite vinorodne padine, netaknuti kutci prirode, tradicija i prateće manifestacije, raznolika gastronomska ponuda, stare vinske klijeti i podrumi uz čašu dobrog vina, gostoprimstvo i osmijeh njenih ljudi – sve je to Zagrebačka županija.

Na kraju, dozvolite da Vas pozovem da vođeni tekstom i slikom naših novih internet stranica upoznate ovu županiju, njene ljude i njihovu gostoljubivost. Nadam se da će Vaš boravak biti ugodan, da ćete se osjećati kao kod kuće i da ćete naći razlog više da nam se uvijek iznova vraćate.

mr.sc. Stjepan Kožić
Župan

de_DEDE

Pretraživanje

Suche

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content