Tourismusverband der Gespanschaft Zagreb

Crvena ruta →
Dugo Selo – Prozorje – Martin Breg – Dugo Selo

Plava ruta →
Dugo Selo – Laktec – Križevčec – Štakorovec – Brckovljani

Karta 11 vodi vas stopama svetog Martina iz Toursa, jednog od najpoznatijih i najštovanijih svetaca Europe, štovanog i u dugoselskom kraju još od 1206.–1313. godine, kada ovdje posjede ima međunarodni crkveno-viteški red templari, štovatelji svetog Martina nazvani božjaci. Najljepši brežuljkasti dio ovog područja zove se Martin Breg, a s najviše kote 206 m/nv pogled se pruža na jug preko ravničarske Posavine sve do brežuljkastih Vukomeričkih gorica, na zapad prema Žumberku i Medvednici, na sjever prema Prigorju i Kalniku, a na istok prema susjednim Brckovljanima, Vrbovcu, Ivanić Gradu i atraktivnoj, vinski poznatoj Moslavačkoj gori.

Martin Breg je osim najljepše panoramske točke ovog područja, odavna poznat i kao vinogradarsko središte dugoselskog kraja. Upravo na tom brijegu, kao i na susjednim Štakorovečkom i Hrebinečkom bregu, u drvene klijeti i stare vinograde dolaze novi vlasnici, vikendaši iz obližnjeg Zagreba, odmoriti dušu i tijelo, a neki i nastaviti tradiciju čuvenih božjakovačkih vina. Strmim cesticama niz južne obronke prigorskih brežuljaka lagano silazimo u Posavinu, gdje se uz rijeku Savu i plodna polja, livade i šumarke nižu pitoma, živopisna sela. Ovim područjem teku tri rijeke: Sava, Zelina i Lonja. Svojom veličinom i značajem najvažnija je rijeka Sava, koja od Ivanje Reke do Prevlake protječe u dužini od oko 28 kilometara. Brojna posavska sela sudbinski su vezana uz tu rijeku, koja ih je hranila i ispunjavala divljenjem, ali i zagorčavala život svojom razornom snagom u nekoliko velikih poplava. Vozeći se ovim područjem uočiti ćete snažnije i više betonske zidove koji prate Savu, dalje nizvodno dugoselskim područjem, da bi zaštitili obližnja sela. Dugoselsko područje uz rijeke, ima i nekoliko umjetnih jezera, popularnih među ribičima: ribnjaci Ciglana, Siromaja, Inzula i Abesinija, te ribnjak Gračec na području Brckovljana.

Krenite, dakle, zanimljivim i lijepim dugoselskim krajem, ali nikako ne propustite dugoselsku jesen s događanjima i svetkovinama u čast svecu zaštitniku svetom Martinu.

Crvena ruta

Dugo Selo – Prozorje – Martin Breg – Dugo Selo, 11 km
Stopama svetog Martina – dugoselska gradska ruta

Plava ruta

Dugo Selo – Laktec – Križevčec – Štakorovec – Brckovljani, 31 km
Kroz pitoreskna sela do nekadašnjih imanja obitelji Drašković i crkve sv. Brcka u Brckovljanima

de_DEDE

Pretraživanje

Suche

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content