Turistička zajednica Zagrebačke županije

Zemlja tartufa – Turopolje

Turopoljskim su krajem nekada davno kročili plemići, danas Turopolje na gastronomsku kartu svijeta stavlja plemstvo sasvim druge sorte: turopoljski tartufi!

Osjećaj topline stogodišnjeg drva pod rukom, lov na tartufe uz pomoć školovanog psa tragača ili degustacija vina koja obuhvaća sva osjetila? Zagrebačka županija krije niz neočekivanih iskustava koja je gotovo nemoguće prepričati. Baš zato, treba ih doživjeti.

Najsrdačniji doček u nekada neovisnu malu državu našim gostima iz Velike Britanije uputio je plemeniti Juraj Odrčić, župan Plemenite opčine Turopoljske i otkrio tajne poveznice čovjeka iz Turopolja sa prirodom i Turopoljskim Lugom.

Tartufi se mogu pronaći tijekom cijele godine, a adrenalin u lov na tartufe u Turopolju nećete doživjeti bez pomoći tartufarovog najboljeg prijatelja – psa, Petar Alebić, tartufar iz Velike Gorice nam je to i dočarao ističući: „Sve donedavno, turopoljski tartufi bili su neka vrsta urbanog mita – mnogi su sumnjali da turopoljski tartufi uopće postoje. Međutim, turopoljski su tartufi danas sve poznatija namirnica cijenjena među kulinarskim stručnjacima u lokalnim restoranima Turopolja u kojima se mora uživati  u okusu i mirisu.“  Adrenalin lova na tartufe upotpunio je odlazk u Lug se specijaliziranim quad vozilima za panoramske vožnje u pratnji vodiča OPG-a Grgar.

„Bitno je istaknuti kako smo još u svibnju 2020. godine započeli promovirati atrakciju ‘lov’ na crnoga tartufa u Turopoljskom lugu i posjetiteljima Turopolja ponudili novi i inovativan turistički proizvod. Za stvaranje održive destinacije i turističkog proizvoda najvažnije je uspostavili lanac vrijednosti te svakako ukjučiti sve dionika procesa za brendiranje našeg crnog trartufa kako bi se ostvarila njegova turistička valorizacija. Naravno naša snaga leži u ugostiteljskoj ponudi kombinacije tartufa s autohtonom kuhinjom Zagrebačke županije.“ Ističe Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije i navodi kako „Nakon današnje uspješne potrage, u tartufu treba i uživati, a lokalni specijaliteti poput pražetine i odreska turopoljske svinje savršeno se slažu sa svježe naribanim turopoljskim tartufom koje je našim gostima predstavio restoran Mon Ami, u kojem ključnu riječ vodi Bruno Ceronja.  Krenuli smo korak dalje, uparili smo vrhunska vina naše županije sa čokoladnom poslasticom Turopolja, pralinom velikogoričke tvornice čokolade obitelji Marković… iskustva su to koja se moraju doživjeti!

Naravno, završetak lova oplemenila je fina zanatska kapljica iz zagrebačkog zelenog prstena, degustacija u velikogoričkoj destileriji Brigljević koja je krenula od kućne proizvodnje biljnih rakija i likera, uz mnogo entuzijazma i stalnog eksperimentiranja, dogurali su do prvog hrvatskog zanatskog džina.

Potraga za crnim blagom u ZEMLJI TARTUFA – TUROPOLJU prikazala je bogatu baštinu i tradiciju, eno gastro ponudu, aktivan boravak uz naglasak na održiv i zeleni turizam. U lovu na tartufe uživale su britanske infuencerice kroz promociju specijalizirane turističke ponude Zagrebačke županije u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (Jordan Brown, Kristabel Plummer, Elisha Brock, Ruby Peng i Rachel Wilkinson).

 

hrHR

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content