Turistička zajednica Zagrebačke županije

7 vina koja morate kušati

Portugizac

Portugizac je zaštitni znak Plešivice, mlado i kiselkasto crno vino voćnih aroma koje nas uvodi u zimu. Možete ga pronaći od studenog kod svakog plešivičkog vinara. Vinarija Ivančić je upravo ovu sortu iskoristila za pjenušava vina Griffin Dark Side i Griffin Rosé i osvojila zlatne medalje na svjetskom natjecanju Portugizer du Monde.

Kraljevina

Zelinska vinska cesta može se pohvaliti autohtonom vinskom sortom. Svake godine samo najbolje kraljevine izlaze na tržište pod zajedničkom etiketom, kao županijska robna marka. Ovo lepršavo i pitko bijelo vino odlična je pratnja u proljetnim i ljetnim danima, a može dati i lagan, svjež pjenušac.

Škrlet

Stara autohtona vinska sorta iz Moslavine, daje osvježavajuće i lagano bijelo vino, idealno za uživanje u savršenom piću za tople dane provedene u prirodi i društvu. Poznatiji su proizvođači Voštinić-Klasnić i Kezele.

Rizling

Znalci kažu da je rizling najplemenitija sorta, vino za prave šmekere. U spretnim rukama ovdašnjih vinara rizling pokazuje nekoliko lica, od laganog i mladog vina, preko punijeg i ozbiljnijeg izdanja iz drvenih bačvi pa do kompleksnog i snažnog rizlinga odležanog u amforama. Izvrsne rizlinge naći ćete u vinarijama Šember, Tomac i Korak.

Sivi pinot

Međunarodna vinska sorta koja je kod nas u drugom planu, u sjeni autohtonih i lokalno popularnijih vina. No u punom sjaju, kao živahno, bogato i aromatično vino može se pronaći u odabranim podrumima sjeverozapadne Hrvatske. Prva adresa je plešivički vinar Franjo Koletić, koji mu se svesrdno posvetio.

Chardonnay

Jedno od globalno najomiljenijih i najrasprostranjenijih bijelih vina, pa ako se pitate kako se mala Hrvatska nosi sa svjetskom konkurencijom, zaputite se na Plešivicu i kušajte što vinarija Korak ima za reći na ovu temu. Pitke chardonnaye laganijeg tijela za svaki dan potražite u zelinskom vinogorju. 

Crni pinot

Omiljeno crno vino hladnije klime i zahtjevan izazov svakome vinaru, najbolje rezultate daje na Plešivici. Ako ne završi kao baza za rosé pjenušac, daje svilenkasto vino atraktivne voćne arome. Izvrsne primjerke naći ćete u vinarijama Korak, Šember, Tomac, Kolarić, ili pak kod Barundića u okolici Krašića i Kosa u Zelini.

hrHR

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content