Turistička zajednica Zagrebačke županije

U Velikoj Gorici obilježen Svjetski dan turizma: održivost predstavlja mnogo više od alata u promociji destinacije

U organizaciji najvećeg profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu „FIJET Croatia“ i Turističke zajednice Zagrebačke županije, u srijedu, 27. rujna u Centru za posjetitelje Grada Velike Gorice održan je skup na temu „Održivi turizam Zagrebačke županije“ u povodu Svjetskog dana turizma. Predavanje i zanimljiva diskusija svih sudionika potvrdila je smjer razvoja održivog turizma u Zagrebačkoj županiji, ali i ponudila neke nove perspektive.

Skup je okupio stručnjake, predstavnike lokalne zajednice i predstavnike mnogobrojnih medija u svrhu razmjene iskustava i praksi o održivom turizmu unutar Zagrebačke županije. Fokus rasprave bio je na očuvanju prirodne i kulturne baštine te na poticanju ekonomske revitalizacije i razvoja lokalne zajednice, a sve to upravo u smislu – održivosti.

Prepoznatljivost i autentičnost Hrvatske u svijetu postala je gotovo neupitna, a novi zakon o turizmu osigurat će da pravovremeno prepoznamo razvojne prilike i pratimo učinak održivosti. Tome je za cilj da ostanemo zemlja očuvanih resursa, kvalitetnih životnih uvjeta i jednakih prilika za sve. Pozdravljam inicijativu svih turističkih destinacija pa tako i Turističke zajednice Zagrebačke županije u naporima koje poduzimaju po pitanju podizanja kvalitete turističke ponude u vidu održivosti i prije samog zakona koji će definirati to područje pobliže”, istaknula je ministrica turizma i sporta dr. sc. Nikolina Brnjac u čije ime je sve okupljene pozdravila načelnica Sektora za posebne oblike turizma i analitiku, inovacije i održivi razvoj Jelena Šobat.

Održivost je mnogo više od još jednog alata u promociji destinacije

Kroz održivi turizam imamo priliku očuvati naše vrijednosti za buduće generacije, poticati ekonomski rast i promicati dobrobit lokalne zajednice. Održivost je nešto što je timu turističke zajednice imperativ već nekoliko godina. Sa sigurnošću mogu reći da pojam održivosti za nas predstavlja mnogo više od još jednog komunikacijskog alata u promociji destinacije – voljela bih da svi počnemo gledati na to upravo tako“, istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Predsjednica FIJET i članica Izvršnog odbora FIJET-a Croatia Tina Eterović Čubrilo istaknula je da je skup pružio izuzetnu priliku za zajedničko razmatranje, diskusiju i kristalizaciju ideja o tome kako je moguće unaprijediti održiv turizam u Zagrebačkoj županiji. Očuvanje prirodnih ljepota i kulturnih blaga u zagrebačkom zelenom prstenu zasigurno je imperativ Turističke zajednice Zagrebačke županije s obzirom na bogatu bioraznolikost tog područja.

Održivi turizam je smjer u kojem želimo dugoročno razvijati turističke potencijale Velike Gorice i Turopolja. Ovdje kod nas imamo savršen spoj urbanog i ruralnog, prirodnih ljepota i baštine i cilj nam je očuvati taj balans i za budućnost. Tome će svakako pridonijeti i ovaj skup jer znanja i iskustava nikad dosta“, rekao je saborski zastupnik i gradonačelnik grada Velike Gorice Krešimir Ačkar u ime kojeg se okupljenima pozdravio pročelnik Upravnog odjela za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove Europske unije Domagoj Ilečić.

Kukuruzni labirint Ivanić-Grada kao primjer inovativnog i održivog turističkog proizvoda

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedila je prezentacija direktorice Alilović na temu „Održivi turizam Zagrebačke županije“, a potom i plodonosna rasprava u okviru okruglog stola koji je okupio vodeće stručnjake iz turizma s lokalne, regionalne i nacionalne razine. Predsjednica FIJET Hrvatska Tina Eterović Čubrilo istaknula je važnost prilagodbe komunikacijskih alata skupini mladih koji su budućnost turizma. Sudionice okruglog stola govorile su i o strateškim te legislativnim okvirima održivosti u turizmu, a posebno je tu temu okupljenima razjasnila načelnica sektora u Ministarstvu turizma i sporta Jelena Šobat koja je ujedno istaknula i skori početak primjene metodološkog instrumenta – Satelitskog računa održivog turizma.

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović pozdravila je uvođenje nacionalnih okvira te ih povezala s novim Strateškim marketinškim i planom hrvatskog turizma, a tijekom okruglog stola naglasak je stavila na prožetost održivosti kroz sve aktivnosti regionalne turističke zajednice. Među inovativnim turističkim proizvodima koji privlače sve generacije ističe se Kukuruzni labirint, o kojem je govorila direktorica Turističke zajednice grada Ivanić-Grada Ana Gašparović, u čemu joj se pridružila i direktorica Turističke zajednice grada Velike Gorice Maja Toth Bušljeta s novom popularnom manifestacijom Petek na Gorice.

Sudionici skupa imali su priliku obići i neke od atrakcija destinacije gdje su uživali u degustaciji i prezentaciji lokalnih proizvoda pa su tako posjetili boutique destileriju Brigljević, popularni restoranu Mon-Ami te tvornicu čokolade obitelji Marković – ChoCo.

hrHR

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content