Turistička zajednica Zagrebačke županije

„Izvori tradicije i okusi vremena – pola stoljeća zajedno“

Zavičajni muzej Donja Kupčina slavi 50 godina postojanja. Od svog nastanka vjerni je čuvar kulturne baštine Pokuplja. U Pokupskoj nizini s bogatim oranicama, livadama i šumama, u blizini ušća potoka Kupčine u Kupu nalazi se veće seosko naselje Donja Kupčina. U selu se godinama njeguje ljubav za očuvanje kulturne baštine, koja je urodila osnivanjem Zavičajnog muzeja Donja Kupčina, drugog po veličini muzeja na otvorenom u Hrvatskoj.

Tradicija, hrana i izvorska voda pričati će vam priče koje će zadovoljiti sva vaša osjetila i povesti vas na putovanje opuštanja.

U netaknutoj prirodi nalaze se izvori mineralne vode, jedno od najvećih blaga života, koje stoljećima teče ovim krajevima i daje mu mnoge blagodati. Koliko i kakve benefite voda daje našem tijelu i umu, moći ćete saznati i iskusiti uz naše wellness i zabavne programe.

Muzej obuhvaća izrazito zanimljiv sklop seoskih kuća – drvenih prizemnica i čardaka, zajedno s gospodarskim zgradama, te izloženim etnografskim predmetima. Zgrade narodnog graditeljstva su izuzetne kulturne i povijesne vrijednosti i predstavljaju izvorne stambene i gospodarske građevine sela Pokuplja, Turopolja i Hrvatske Posavine. U dva dana Muzej i njegova okolica postat će kulisa za izvanredne fotografije koje odišu tradicijom.

Ako želite saznati iz prve ruke kako se živjelo nekada, koje su to zanimljive priče lokaliteta, imat ćete priliku produžiti se s likovima Jane i bezvremenske Katice, koje sa sigurnošću znaju baš apsolutno sve, čak i više od Googla.

Unutrašnjost Muzeja je uređena bogatim tekstilnim inventarom, spravama za tekstilnu obradu, tradicijskim kućnim namještajem, keramičkim, željeznim i drvenim uporabnim i ukrasnim predmetima, poljodjelskim oruđem te oruđem za dizanje i vuču drvenih zgrada, kao i brojnim drugim predmetima tradicijske kulturne baštine Donje Kupčine i njezine okolice.

Okusima i mirisima vratit ćemo vas u prošla vremena i pokušati opustiti u zelenilu i okruženju drvenih kuća. Fotografirat ćete se u prekrasnoj scenografiji i biti bogatiji za hrpu informacija, pritom se opustiti i zabaviti.

PROGRAM

Subota je rezervirana za radionice za odrasle i djecu.

16 h – Art&Wine sa Zrinkom Milavac (ZMart@&dizajn) – provedite opuštajuće popodne uz slikanje, slikarsko iskustvo nije potrebno, cijena: 7 eura, prijave: zrinkamilovac@gmail.com , tel. 0989450798

16h – dječje radionice (igre, kvizovi, lov na blago, oslikavanje lica, izrada cvijeća od papira) i interpretativna tura kroz muzej uz tetu Katicu; radionice su besplatne, prijave: tzpisarovina@pisarovina.hr  

hrHR

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content