Zagreb County Tourist Board

Plava ruta

Sveta Nedelja – Jagnjić Dol – Svetonedeljski Breg

Sveta Nedelja je slikovito mjesto smješteno uz autocestu Zagreb-Samobor-Bregana-Slovenija, udaljeno 6 km od Samobora i oko 17 km od Zagreba. Prvi put se spominje još daleke 1501. godine kao jedna od župa Zagrebačke nadbiskupije, u kojoj je od 1760. do 1787. godine bio župnik tvorac prve hrvatske aritmetike Mihalj Šilobad Bolšić. Iz daljine prepoznatljivu vizuru općini daje župna crkva Presvetog Trojstva smještena na brežuljku u srcu središnjeg naselja općine Sveta Nedelja. Općina je najnapučenija u Zagrebačkoj županiji, istovremeno i najrazvijenija s jakom gospodarskom bazom.

Pri ubrzanom gospodarskom razvoju općine, ne zaboravlja se na potrebu očuvanja prirodnih raznolikosti i kulturnog bogatstva područja općine te njihovog održavanja, uređenja i uključivanja u turističku ponudu. Uz plodna, obrađena polja u nizini rijeke Save, privlačna su jezera – šljunčare Orešje i Rakitje ujedno i izletišta i ribolovna područja. Brežuljkasti dio područja općine kojim dominira Svetonedeljski breg ispresjecan je voćnjacima, vinogradima, brojnim obiteljskim kućama s lijepo uređenim okućnicama, šumarcima i puno proplanaka s jedinstvenim pogledom na gradove Zagreb i Samobor, te Zaprešić na istočnoj obali Save.

Opis rute

Vožnja Svetonedeljskim bregima, prvom biciklističkom rutom po području općine Sveta Nedelja, kratka je ali uzbudljiva vožnja, prepuna dinamike i dojmova koje će u Vama pobuditi prirodne ljepote i vidici s ove lijepe ali zahtjevne rute.

Rutu započnite u centru Svete Nedelje 1 u neposrednoj blizini župne crkve. U centru se nalazi parkiralište pogodno za ostavljanje automobila. Ruta dalje vodi asfaltiranom cestom prema Brezju. Ovaj dio ceste je nešto prometniji pa treba pripaziti.

U mjestu Brezje. na raskrižju s raspelom 2 udaljenom 0.7 km od početka rute, skrenite desno prema Jagnjić Dolu. Ubrzo nakon 200 m od točke 2 , dolazite na Y raskrižje gdje skrenite lijevo. Na raskrižju se nalazi ugostiteljski objekt Colonada. Ruta nastavlja cestom kroz polja s lijeve strane i vinograde s desne strane. Nakon 2 km od početka rute ulazite u mjesto Jagnjić Dol i vozi te Svetonedeljskom ulicom. U Jagnjić Dolu na Y križanju (2.6 km) skrenite lijevo i nastavite prema Maloj Gorici. U Maloj Gorici prolazite Ulicom Ljudevita Gaja preko T raskrižja s pokloncem i autobusnom stanicom. 3 Na Y raskrižju Ulice Lj. Gaja i Ulice Sv. Marije Magdalene, udaljenom 100 m od T raskrižja, skrenite desno.

U Topolinama na Y križanju 4 skrenite lijevo i dalje pratite Ulicu Sv. M. Magdalene. Ubrzo nakon raskrižja počinje makadamski dio ceste. Već prvi metri vožnje makadamom otkrivaju mnoge ljepote i čari područja okolice Svetonedeljskog Brega. Na 4.6 km udaljenosti od početka rute započinje kratak ali strmiji uspon koji nas dovodi do hrpta brežuljka u podnožju kapele Sv. Marije Magdalene i vidikovca na okolicu. Obratite pozornost na pogled prema Okiću, grebenu Samoborskog gorja i Žumberačkoj gori.

Kapela Sv. Marije Magdalene 5 odlično je, i svakako zasluženo mjesto za odmor. Ruta nastavlja kolnim putem prema Lackovićima Gornjim. U slučaju kiše kolni put može biti jako mekan i blatnjav, pa stoga budite spremni na dodatnu avanturu. Radi sigurnosti rekreativcima preporučamo proći ovaj dio gurajući bicikl. Na 5.5 km vožnje dolazite na T raskrižje. Ovdje nastavite ravno kratkim, ali strmim usponom. Ubrzo dolazite u mjesto Lackovići Gornji i skrećete desno na raskrižju s asfaltiranom cestom. 6 Ruta odavde vodi prelijepim grebenom, na kojem se čovjek osjeća kao u zrakoplovu. Strmo ispod Vas u dolini su razasuta svetonedeljska naselja, a u daljini lijevo grad Samobor, ispred Vas Zaprešić, a desno ispod Medvednice Zagreb. Cestom prvo kratko uzbrdo, zatim konstantno nizbrdo prema Svetonedeljskom Bregu.

U mjestu Svetonedeljski Breg na raskrižju skrenite lijevo nizbrdo i pratite cestu. Uskoro dolazite do Y raskrižja s pokloncem, 7.5 kilometara od početka rute, gdje nastavljate lijevo strmijim spustom. Desno s raskrižja nastavlja makadam. Na spustu 7 , u nastavku, treba prilagoditi brzinu uvjetima na cesti jer se na jednom djelu nalaze nepregledne serpentine. Cesta je dvosmjerna pa treba pripaziti na spustu. Nakon spusta i serpentina dolazite na Y raskrižje s Ulicom Sopot. Na raskrižju skrenite lijevo i nastavite prema Svetoj Nedelji. I dalje rutom vozite nizbrdo. Uskoro dolazite na T raskrižje 8 glavne ceste i Ulice Vladimira Nazora kojom ste se spustili do raskrižja. Na raskrižju skrenite desno i nakon 150 m ulazite u samo središte općine Sveta Nedelja gdje završava kratka, ali “slatka” vožnja.

Odmorite na jednoj od terasa bistroa na glavnom svetonedeljskom trgu i proživite netom voženu rutu još jednom, sada onako mirno, udobno sjedeći u hladovini.

Tehnički opis rute

 1. Početak vožnje. Parkiralište ispred crkve Presvetog Trojstva. Vožnja započinje asfaltiranom cestom prema Brezju.
 2. Na raskrižju s raspelom skrenite desno u smjeru Jagnjić Dola.
 3. Na Y raskrižju Ulice Lj. Gaja i Ulice Sv. M. Magdalene skrenite desno u Ulicu Sv. M. Magdalene.
 4. U mjestu Topolina na Y raskrižju skrenite lijevo i nastavite Ulicom Sv. M. Magdalene. Početak makadama.
 5. Kapela Sv. M. Magdalene (257 m). Vožnja nastavlja makadamskim, a potom i zemljanim putem prema Lackovićima Gornjim.
 6. Lackovići Gornji. Na T raskrižju skrenite desno i dalje nastavite cestom po asfaltu.
 7. OPREZ: Strmi spust. Potrebno je prilagoditi brzinu uvjetima na cesti zbog strmine i serpentina, te dvosmjerne ceste. Provjerite kočnice na biciklu prije ulaska na vrlo strmu nizbrdicu.
 8. Na raskrižju s glavnom cestom i Ulicom Vladimira Nazora skrenite desno prema centru Svete Nedelje.

Kulturno-povijesne vrijednosti na ruti

 • Crkva Presvetog Trojstva, Sveta Nedelja – župna je crkva barokizirana oko 1750. godine. U crkvi su kasnobarokno-klasicistički oltari, kameni kip Pieta iz 17. st. Uz crkvu su pronađeni temelji jedne manje crkve.
 • Kapela Sv. Roka, Sveta Nedelja – nalazi se u blizini župne crkve na putu za Staru karlovačku cestu. Jedna je od osam kapela svetonedeljske župe i najznačajniji sakralni spomenik. Prvi se put spominje 1668. godine, a današnji izgled poprima 1748. godine, godine koja je zapisana i na vratima kapele. Baroknog je stila gradnje, na kapeli su križevi od kovanog željeza, a najveća joj je vrijednost obnovljeni barokni oltar s kipom Svetog Roka koji pokriva cijeli zid svetišta.
 • Kapela Sv. Marije Magdalene, iznad Male Gorice – spominje se od 1668. godine, tada kao skomna drvena kapelica, a od 1768. godine kao zidana sakralna građevina u baroknom stilu s dva poluluka. Iz stare svetonedeljske župne crkve ovdje je premješten vrijedan oltar s likom svetice s početka 17. stoljeća.
 • Dvorac Erdödy, Kerestinec (nije na ruti) – posjed je 1560. godine kupio Petar II Erdody, a njegov je sin Petar III počeo 1575. godine graditi dvorac. Budući da osmanska opasnost još nije prošla podigli su čvrst, četverokutan dvorac, s valjkastim kulama na uglovima, zaštićen jarcima s vodom, koji je još mogao poslužiti kao obrambeni kaštel. Siguran i udoban dvorac uskoro je postao sjedište obitelji Erdody. Na imanju Kerestinec pobjeđena je i seljačka vojska u buni 1573. godine.

Smještaj i ugostiteljska ponuda

 • Hotel – restaurant Babylon, Dr. F. Tuđmana, Novaki, Sveta Nedelja, tel. + 385 1 3371 500, www.babylon.hr
 • Restaurant Piroš Čarda, Dr. F. Tuđmana 29, Novaki, tel. 01 3371 746
 • Restaurant Suhina, Dr. F. Tuđmana 1, Orešje (pokraj Podsusedskog mosta), tel. 01 3371 562
 • Restaurant Kod Marka, Dr. F. Tuđmana 21, Rakitje, tel. 01 3371 446
 • Restaurant Tartuf, Dr. F. Tuđmana 13, Sveta Nedelja, tel. 01 3371 763
 • Restaurant Zadar, Dr. F. Tuđmana 13, Rakitje, tel. 01 3371 445
 • Pizzeria Dante, Stari hrast 29, Rakitje, tel. 01 3323 392
 • Jezero Rakitje, Športsko ribolovno društvo Rak i Ribički dom, Zagrebačka bb, Rakitje, t./ f. 01 3336 360
 • Jezero Orešje, Športsko ribolovno društvo Sloga i Ribički dom, Savska bb, Orešje, mob. 098 325 939
 • Trgovina ribolovnog pribora, Dr. F. Tuđmana 6, Sveta Nedelja, tel. 01 3323 990
 • Paintball centar “Xtreme”, Ivanska 23, Jagnjić Dol, tel. 01 3323 601, mob. 091 5183 801, www.paintball-centar.com

Servisne informacije

 • Turistička zajednica općine Sveta Nedelja, Trg Ante Starčevića 2, Sveta Nedelja, tel. + 385 1 3373 919, www.sveta-nedelja.hr
 • Policijska uprava Samobor, Trg kralja Tomislava 6, tel. 01 3361 555
 • Dom zdravlja Samobor, Gajeva 37, tel. 01 3330 708, 3330 700
 • Benzinska postaja EUROPETROL SANT, Dr. F. Tuđmana 6, Sveta Nedelja, tel. 01 3372 343
 • Benzinska postaja EUROPETROL, Dr. F. Tuđmana 8, Sveta Nedelja, tel. 01 3373 333
 • Servis guma Belušić, Orešje, Stara cesta 29, Strmec, tel. 01 3384 565, mob. 098 1823 204.
 • Servis guma Horvat K.A.D. d.o.oo, Bestovje, Prudnjaci 9, tel. 01 3372 028
 • Bankomati Zagebačke, Raiffeisen i Privredne banke na Trgu Ante Starčevića, Sveta Nedelja
en_USEN

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content