Tourismusverband der Gespanschaft Zagreb

Crvena ruta

Samobor – Bregana – Grdanjci – Koretići – Jelenići – Dragonoš – Šipački Breg – Smerovišće

Ruta je nešto zahtjevnija zbog ukupnog uspona koji savladava (1026 m), no može se podijeliti u dva dijela. Prvi nešto laganiji dio, pogodan za bicikliste rekreativce kao izlet i vožnja od Samobora preko Bregane i Grdanjaca do popularnih izletišta Bio parka Divlje vode i Žumberačkog eko sela u prirodnom okruženju doline riječice Bregane. Udaljenost od Samobora je oko 22 km, pa toliko treba računati i za povratak istim putem.

Drugi dio ove rute bio bi za fizički nešto jače ljubitelje vožnje biciklom, spremne odvesti cijeli krug s puno uspona i strmih nizbrdica. Ruta prolazi vrlo lijepim krajolicima Samoborskog i Žumberačkog gorja s vidicima na žumberačke visoravni, sela i najviši vrh Žumberačke gore – Svetu Geru, posebno na dijelovima rute oko sela Golubići, Pavkovići, Dragonoš i Šipački Breg. Ruta najvećim dijelom prati već postojeću trasu označene biciklističke staze Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje, pa orijentacija uz pomoć ove karte neće biti nikakav problem.

Ruta započinje na parkiralištu u središtu Samobora. 1 Na izlasku s parkirališta skrenite lijevo do kružnog toka, nastavite ravno uz Dom zdravlja do semafora. Na semaforu skrenite desno u Ulicu bana Josipa Jelačića. Na 4,2 km od početka rute prolazite raskrižje na kojem lijevo možete skrenuti za Veliku Jazbinu, Otruševac i Grgosovu špilju, a istovremeno i biciklistički servis “Instruktor”, ruta ovdje nastavlja ravno.

Na raskrižju u Bregani 2 skrenite lijevo. Neposredno prije međudržavnog, poznatijeg “malog” graničnog prijelaza Bregana, skrenite lijevo cestom prema Grdanjcima i Gabrovici. Na 9,7 km od početka rute nalazite se u centru Grdanjaca na Y raskrižju 3 na kojem skrenite desno i nastavite cestom prema Gabrovici. Od graničnog prijelaza Bregana vozite uz samu granicu sa susjednom Republikom Slovenijom i EU kroz dolinu riječice Bregane. Nakon 13,8 km vožnje dolazite do Y raskrižja 4 neposredno prije restoran-izletišta Bio park Divlje vode.

Na raskižju skrenite lijevo, dok desno cesta nastavlja uzbrdo prema Stojdragi, Budinjaku, Gornjoj Vasi i Kostanjevcu sve do Krašića odnosno Sošica. Nakon raskrižja prolazite uz restoran-izletište Bio park Divlje vode pa ovdje možete kratko zastati, odmoriti se ili pak okrijepiti. Ruta nastavlja pokraj ribnjaka i ubrzo prelazi u široki makadam koji vijuga najprije livadom, a zatim šumom uz riječicu Breganu prema restoran-izletištu Žumberačko eko selo i Koretićima. Na 21,6 km od početka rute dolazite u Koretiće do T raskrižja 5 na kojem nastavljate ravno.

Desno se makadam odvaja za Žumberačko eko selo. Na ovom mjestu možete odlučiti želite li se samo kratko odmoriti u Eko selu ili ovdje možda završiti vožnju, pa nakon ručka, okrijepe i odmora u prirodi krenuti nazad put Samobora istim putem vašeg dolaska. Ukoliko ste odmorni i dobro se osjećate, s ovog mjesta nastavite vožnju cijelog kruga.

Ubrzo nakon rakrižja za Eko selo, odnosno lijevo za Scout i planinarski centar Koretići, počinje uspon prema Jelenićima. Na 24. km dolazite do T raskrižja s mostićem na kojem skrenite desno i pratite uzbrdo glavnu makadamsku cestu. Za otprilike 3 km od T raskrižja i mostića, dolazite na slijedeće T raskrižje na kojem nastavljate ravno, dok se desno makadamska cesta odvaja za Šimrake. I dalje pratite glavnu makadamsku cestu.

Na 27,7 km na Y raskrižju skrenite lijevo prema Jelenićima. Cesta dalje desno od raskrižja vodi uzbrdo prema Budinjaku i Eko centru Parka prirode. U centru Jelenića je Y raskrižje 6 s raspelom, ovdje skrenite lijevo, pratite oznaku biciklističke staze broj 3 Parka prirode. Uspinjanjem i izlaskom iz šumovitog kanjona riječice Bregane, u daljnjoj vožnji rutom prema selu Dragonoš uživate u žumberačkim vidicima. Ubrzo prolazite kroz pitoreskno selo Golubići, a zatim pokraj crkve Sv. Ivana s grobljem. Nedaleko crkve je i lokalna oznaka i prilaz jednoj špilji lijevo uz cestu. Nastavite makadamskom cestom prema selu Pavkovići. U Pavkovićima, na 31,3 km od početka rute, na Y raskrižju skrenite desno i pratite oznaku biciklističke staze broj 3 Parka prirode.

Na 34,6 km od početka rute dolazite usred šume na jedno Y raskrižje 7 . Ovdje nastavite ravno uzbrdo i pratite biciklističku oznaku staze 3a Parka prirode. Desno nizbrdo odvaja se označena staza 3b Parka prirode prema Dragi i Gorici Svetojanskoj, a moguće je povezati je s biciklističkom kartom broj 5 Turističke zajednice Zagrebačke županije. Vožnju nastavite uzbrdo vrlo lijepom i prilično gustom šumom.

Ljetna vožnja hladovinom pravi je užitak. Na 36,7 km dolazite na veliko Y raskrižje na kojem skrenite desno za Dragonoš, dok lijevo makadam vodi za Jarušje. Uskoro ulazite u Dragonoš. Dragonoš je poznato planinarsko raskrižje puteva od Japetića prema Svetoj Geri ili Noršić Selu, ali i Slanom Dolu, slapu Cerinski vir i Smerovišću.

Poznato je također i motiv je mnogih fotografa zaljubljenika u Samoborsko gorje radi svog lijepog i istaknutog položaja na brijegu s crkvom Sv. Antuna. U središtu sela, kraj bunara, skrenite lijevo prema Šipačkom Bregu i pratite biciklističku oznaku 3 Parka prirode.

Od Dragonoša se pružaju fantastični vidici na Svetu Geru i žumberačke visoravni s razbacanim selima, a za lijepog vremena pogled prema jugozapadu seže sve do grada Ogulina i stijena poznatog alpinističkog i planinarskog središta – Kleka. Neposredno prije ulaska u Šipački Breg (40,3 km) završava makadam i započinje asfalt. Započinju i strmiji spustevi na kojima treba biti oprezniji pogotovo na 43,4 km od starta 8 kada započinje niz oštrih zavoja na jako strmoj nizbrdici gdje treba posvetiti posebnu pozornost i prilagoditi brzinu uvjetima na cesti. Jedan od lokalno, slabije označenih desnih odvojaka s ceste dok vozite nizbrdo, po želji, vas može odvesti za samo 15 minuta do slapa Cerinski vir smještenog na označenoj planinarskoj stazi.

Nakon 44,6 km od početka rute ulazimo u Smerovišće s poznatim izletištem-restoranom Dumić, prikladnim za odmor i okrijepu. U Smerovišću završavaju svi strmiji dijelovi rute, te se vraćate prema Samoboru. Na 49 km dolazite na Y raskrižje s mostom 9 na kojem nastavljate ravno, dok se lijevo uzbrdo odvaja cesta za, skretanje s rute D , Eko centar Slani Dol Parka prirode Žumerak – Samoborsko gorje, jednog od najboljih mjesta za upoznavanje sa svim vrijednostima parka prirode.

Uskoro ulazimo u Samobor. Na semaforu, na raskrižju ulica Ferde Livadića, Starogradske i Obrtničke, skrenite desno u centar prema glavnom gradskom trgu uz Samoborski muzej, Hotel Lavica i Hotel Livadić. Nemojte otići kući dok se ne nagradite, a netom odvoženu rutu zasladite poznatim samoborskim kremšnitama. Ponesite kući i poznate samoborske gastro suvenire: bermet, muštardu ili pak samoborsku salamu ili ih kušajte u jednoj od simpatičnih domaćih gostionica. Iz centra nastavite Ulicom Mirka Kleščića uz riječicu Gradnu do parkirališta na Trgu Matice hrvatske. Dođite nam opet!

Tehnički opis rute

 1. Parkiralište kod kino dvorane na Trgu Matice hrvatske u Samoboru.
 2. Bregana. Na raskrižju u Bregani skrenite lijevo i nastavite do međudržavnog (“malog”) graničnog prijelaza Bregana. Prije samog prijelaza skrenite lijevo cestom za Grdanjce.
 3. Grdanjici. Na raskrižju skrenite desno. Pratite glavnu cestu prema Gabrovici i Bio parku Divlje vode.
 4. Gabrovica. Kod Bio parka Divlje vode, na raskrižju skrenite lijevo. Nakon 300 m počinje makadamska cesta, po kojoj uz Divlje vode nastavite dolinom riječice Bregane prema Koretićima.
 5. Koretići. Na T raskrižju nastavite ravno. Desno je skretanje za Žumberačko eko selo.
 6. Jelenići. Y raskrižje, s raspelom. Ovdje skrenite lijevo prema Golubićima i Pavkovićima, pratite biciklističku oznaku broj 3 za biciklističku stazu parka prirode.
 7. Na raskrižju nastavite ravno. Desno se odvaja skretanje za Dragu i Goricu Svetojansku i spoj sa rutom na karti 5 TZ Zagrebačke županije.
 8. Nakon Dragonoša, gdje počinje makadamski spust prema Šipačkom Bregu, nekoliko je oštrih zavoja. Potreban je oprez i brzina spuštanja prilagođena uvjetima na cesti.
 9. Hamor. Y raskrižje dvije asfaltirane ceste. Nastavite ravno prema Samoboru. Lijevo se odvaja skretanje s rute ” D ” prema Slanom Dolu i Eko centru Slani Dol Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

Kulturno-povijesne vrijednosti na ruti

 • Samoborski muzej, Livadićeva 7, tel. + 385 1 3361 014, osnovan 1948.g. s prirodoslovno-geološkom, arheološkom, etnografskom i kulturno-povijesnom zbirkom. Pogledajte velociped Mirka Kleščića, tadašnjeg predsjednika Biciklističkog društva Samobor, iz 1877 g. kojim je njegov vlasnik već 1887. g. otputovao u Trst.
 • Muzej Marton, Jurjevska 7, tel. + 385 1 3364 160, prvi privatni muzej u Hrvatskoj, kolekcija slika, porculana, staklenih i srebrnih predmeta, namještaja i drugih umjetnina iz vremena 18. i 19. st., www.muzej-marton.hr
 • Galerija Prica u Pučkom otvorenom učilištu Samobor, slike umjetnika Zlatka Price, tel. + 385 1 3360 112, 3360 267, www.pousamobor.hr
 • Barokni kompleks Franjevačkog samostana i Crkva Uznesenja B.D. Marije, Samobor iz razdoblja 1712. do 1731. g. s vrijednim inventarom iz vremena gradnje. Posebna vrijednost interijera crkve je raskošna iluzionistička freska Uznesenje Marijino iz 1752. djelo F. Jelovšeka. Adresa: Langova 18, tel. + 385 1 3360 810.
 • Župna crkva Sv. Anastazije, Samobor, spominje se 1334.g.
 • Kapela Sv. Antuna, Dragonoš, sagrađena u 18. st., oltar Sv. Ante i propovjedaonica su iz početka 20. st.
 • Cerinski vir je najveći i najslikovitiji slap u Samoborskom gorju. Nalazi se u uskoj dolini strmih strana kojom teče Javorački potok. Voda se spušta u kaskadama stvarajući svojim glasnim hukom lijep doživljaj. Prilaz je nedaleko Smerovišća, u oštrom zavoju na cesti Smerovišće – Šipački Breg treba skrenuti desno na nizbrdici za oznakom uz vikendice Donje Cerine i livadom nizbrdo do potoka i podnožja slapa.
 • Eko centar Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje, Slani Dol 1, skretanje s rute D , uprava parka prirode, u prizemlju kuće otvorena je stalna izložba s prikazom osnovnih bioloških i geoloških obilježja Samoborskog i Žumberačkog gorja, dok je u gornjoj prostoriji uređena planinarska blagovaonica, tel. + 385 1 3327 660, 3327 661. U selu Slani Dol (480 m) smještenom na gorskom hrptu je također i trgovina, gostionica i poklonac Sv. Florijana iz 1937. godine.

Smještaj, ugostiteljska ponuda, sport i rekreacija

 • Hotel Livadić, Trg kralja Tomislava 1, Samobor, tel. + 385 1 3365 850, 3365 851, www.hotel-livadic.hr
 • Hotel Lavica, Livadićeva 5, Samobor, tel. + 385 1 3324 946, www.lavica-hotel.hr
 • Pansion Golubić, Obrtnička 12, Samobor, tel. + 385 1 3360 937, fax. 3360 030
 • Hotel Samoborski slapovi, Hamor 16, 10430 Samobor, tel. + 385 1 3384 061, 3384 063, 3384 059
 • Garni Hotel Samobor, Ul. Josipa Jelačića 30, Samobor, tel. + 385 1 3366 970, 3366 971, www.hotel-samobor.hr
 • Izletište Bio park Divlje vode, Stojdraga 2, 10432 Bregana, smještaj, tel. + 385 1 3387 623, 3376 082, www.karlo.hr
 • Izletište Žumberačko eko selo, Kravljak 13, Koretići, 10456 Kalje, smještaj, tel. + 385 1 3387 472, 3387 473, www.eko-selo.hr
 • Scout i planinarski centar Koretići, Koretići, mob. 098 310 808, 098 583 891
 • Gostinjac – planinarski dom Sv. Bernard, Veliki Lovnik nedaleko sela Dragonoš, tel. + 385 1 3385 276, 3375 530, www.bratovstina-sv-bernarda.hr
 • Izletište Dumić, Smerovišće 26, 10430 Samobor, tel. 01 3384 025

Servisne informacije

 • Turistički ured Samobor, Trg kralja Tomislava 5, tel. + 385 1 3360 044, 3360 050, e-mail: tzg-samobor@zg.t-comt.hr; www.samobor.hr
 • Eko centar Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, Slani Dol 1, 10430 Samobor, tel. + 385 1 3327 660, www.ppzsg.org
 • Nadzorna postaja parka prirode Grdanjci, Grdanjci 57, 10432 Bregana, tel. 1 3323 848, zeleni telefon i fax: 1 3324 514
 • Policijska postaja Samobor, Trg kralja Tomislava 6, tel. + 385 1 3361 555
 • Pogranična policija Bregana, Samoborska 12, tel. + 385 1 3375 305
 • Dom zdravlja Samobor, Gajeva 37, tel. + 385 1 3330 708, 3330 700
 • Biciklistički servis i trgovina, Tomislav Bošnjak, Ljudevita Gaja 36, Samobor, tel. + 385 1 3323 491, mob. 098 177 0257, e-mail: info@instruktor-bike.hr; www.instruktor-bike.hr. Servis: Velika Jazbina 43, Bregana.
 • Bankomati Zagrebačke banke u Samoboru: Langova 9, Šmidhenova 1, Beber – Svetonedeljska 13
de_DEDE

Pretraživanje

Suche

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content