Tourismusverband der Gespanschaft Zagreb

Crvena ruta

Krašić – Zorkovac – Trg – Ozalj – Vrhovac – Hrženik

Rutu započnite u središtu naselja Krašić na parkiralištu nedaleko crkve Presvetog Trojstva (pogodno za ostavljanje automobila) 1 Krenite cestom u smjeru Jastrebarskog i na raskrižju kod kapele-poklonca Sv. Obitelji u naselju Brezarić skrenite desno prateći putokaz za Golf & Country Club u Mirkopolju odnosno putokaz za Ozalj.

Nastavite ravno asfaltiranom cestom lagano uzbrdo, a zatim nizbrdo. Na 3,5 km od početka rute s desne strane prilazi glavna cesta iz smjera Slovenije i Ozlja. Ovdje nastavite još 100 m ravno i kod ploče Golf & Country Club “Dolina kardinala” skrenite desno 2 . Vozite uz ogradu golf terena. Na prvom raskrižju nakon što ste prošli glavni ulaz i zgradu golf kluba, skrenite lijevo uz ogradu golf terena. Na slijedećem raskrižju ponovo skrenite lijevo na makadamsku cestu.

Zastanite u vožnji i pogledajte iza sebe desno u daljini preko livada ugledati ćete Stari grad Ozalj. Nakon 1 km vožnje izlazite na asfalt i skrećete desno uz Kupu prema Zorkovcu. Prolazite vrlo lijepim krajem, blizina obala rijeke Kupe i hladovina ovdašnjih šuma primamile su ovdje mnogo vikendaš.

Željeznicki most u blizini Ozlja kod ulazne ploče u mjesto Zorkovac na Kupi napuštate područje Zagrebačke županije i ulazite u Karlovačku županiju. Lijevo uz vijugavu cesticu kojom napredujete dolinom Kupe, svojim lijepim položajem privlači pozornost i daje osobit pečat krajoliku stara kurija Zorkovac. U samom mjestu Zorkovac prolazite uz kapelu Sv. Jelene, a na slijedećem raskrižju s glavne ceste skrenite desno prema starom željezničkom mostu na Kupi.

3 Odmah nakon prelaska pruge skrenite stazicom desno uz prugu do mosta. S lijeve strane mosta osiguran je prijelaz za pješake i bicikliste ogradom odvojen od same pruge. Travnata obala rijeke Kupe ljeti je plaža i mjesto razonode za lokalno stanovništvo. 4 Po prelasku mosta nastavite asfaltiranom cestom desno u smjeru Trga i Ozlja. Proći ćete i kroz selo Ozaljsko Polje. Na raskrižju cesta skrenite desno uz samu obalu Kupe do mjesta Trg. 5 Na slijedećem raskrižju u mjestu Trg pratite putokaz 2 km do Ozlja i skrenite lijevo.

Skretnjem s rute A predlažemo posjet vrijednoj crkvi Svih Svetih u Trgu, drevnom, srednjevjekovnom naselju, s kulturnim i etnološki zanimljivim blagom – bijelim narodnim nošnjama i u žena karakterističnim oglavljem zvanim jalba, izrađenim prastarom slavenskom tehnikom.

Na cesti Trg – Ozalj s lijeve strane prolazite uz Etno-park, sklop drvenih kućica pokrivenih škopom (slamnatim krovom), pod upravom muzeja u Ozlju. Preporuka je zadržati se u Ozlju i pogledati staru hidrocentralu grada Karlovca poznatiju kao Munjara, a skretanjem s rute B možete obići Stari grad Ozalj s muzejom, župnu crkvu Sv. Vida ili označenom planinarskom stazom prošetati do najvišeg vrha ozaljskog kraja Vodenice (537 m). U središtu Ozlja na Trgu braće Radić kod autobusnog kolodvora, moguće je odmoriti i okrijepiti se u jednom od bistroa.

6 Iz središta Ozlja uz staru hidrocentralu, nastavite vožnju ravno preko mosta na Kupi glavnom cestom za Krašić udaljen 10 km. 7 U Zajačkom Selu skrenite lijevo uzbrdo s glavne ceste za Krašić u smjeru Vrhovca i Škaljevice. Slijede dva zahtjevnija uspona do župne crkve Sv. Kuzme i Damjana. I dalje ćete se lagano uspinjati, a grebenski položaj ceste dati će vam priliku za fantastične poglede na obije strane. 8 Na prvom raskrižju s raspelom skrenite desno prema Škaljevici.

U blizini Skaljevice odavde se pružaju zaista jedinstveni vidici na cijeli ozaljsko-vivodinski kraj s vinogradima i vinskim klijetima. Nastavite voziti ravno asfaltiranom cestom. 9 Na slijedećem raskrižju s raspelom skrenite desno za Hrženik, a lijevo je oznaka za Ference i križanje s plavom biciklističkom rutom. Odvojak cestice na lijevo s glavne ceste vodi kroz mali borik do kapele Sv. Ivana Krstitelja na povišenom položaju neposredno iznad Krašića s lijepim vidikom na krašićko-slavetićki kraj.

Od kapele se vratite na glavnu cestu i nastavite prema Krašiću, 10 tako da na prvom raskrižju skrenete desno uzbrdo prema Krašiću. Za sam kraj lagana nizbrdica 11 do raskrižja s glavnom cestom Jastrebarsko – Krašić. Ovdje skrenite lijevo za Krašić. Nakon kraćeg odmora prijedlog je pogledati Spomen sobu blaženog Alojzija Stepinca i Etno hižu Mrzljak ili napraviti kakav zgodan izlet do kanjona Slapnice i Parka prirode Zumberak – Samoborsko gorje.

Tehnički opis rute

 1. Parkiralište nedaleko središta Krašića i crkve Presvetog Trojstva.
 2. Skrenite desno s glavne ceste uz Golf & Country Club Dolina kardinala.
 3. U Zorkovcu na prvom raskrižju nakon kapele Sv. Jelene skrenite desno s glavne ceste prema Kupi. Vozite ravno sve do željezničke pruge.
 4. Prelazite željeznički most preko rijeke Kupe. Nakon mosta nastavite desno u smjeru Trga.
 5. U mjestu Trg skrenite lijevo glavnom cestom prateći oznaku skretanja za Ozalj. Desno je skretanje s rute A do središta mjesta Trg i crkve Svih Svetih.
 6. Prelazite most preko rijeke Kupe u Ozlju uz samu staru hidrocentralu “Munjara”. Pratite desno glavnu cestu za Krašić.
 7. Skrenite lijevo uzbrdo s glavne ceste, pored gostionice i trgovine u smjeru Vrhovca.
 8. Na 21. km od početka rute na raskrižju s raspelom nastavite ravno prema Škaljevici. Lijevo se cesta odvaja prema Kupi.
 9. Otprilike oko 600 m nakon točke 8 na slijedećem raskrižju s raspelom nastavite ravno u smjeru Škaljevice i Hrženika. Ova točka je mjesto križanja crvene i plave rute.
 10. Na raskrižju dviju cesta nastavite desnom cestom i dalje po grebenu prema Krašiću.
 11. Oprez! Prilagodite brzinu vožnje, jer nakon nizbrdice izlazite na glavu cestu Jastrebarsko – Krašić. Skrenite lijevo preko mosta i ponovo ste u središtu naselja Krašić.

Kulturno-povijesne vrijednosti na ruti

 • Spomen soba bl. Alojzija Stepinca u župnom dvoru Krašić, ovdje je bl. A. Stepinac proveo posljednje godine svog mučeničkog života. Rođen je u Brezariću. Tel. 1 6270 003, 6270 703. Posjet moguć uz najavu.
 • Zavičajna zbirka krašićkog kraja u Staroj hiži Mrzljak, nekadašnja pučka čitaonica i kuća sestre bl. A. Stepinca, Josipe Mrzljak. Od župne crkve 500 m cestom u smjeru Kućer – Jezerine. Tražiti Božidara Ćuka, vlasnika izloženih eksponata, tel. 6270 510, 098 9014 934.
 • Župna crkva Presvetog Trojstva, starija građevina potječe iz 15. st., dok je današnja crkva sagrađena 1915.g. prema projektu arh. Stjepana Podhorskog. Stara gotička građevina sačuvana je kao pokrajnja kapela. U kapeli je sačuvan vrijedan barokni oltar Presvetog Trojstva. Na zidu svetišta nalazi se slika «Posljednje večere» Marka Rašice. Crkva je nacionalne spomeničke vrijednosti, jer gotičko svetište i sačuvane freske, barokni (moderno preoblikovani) zvonik i bivši glavni oltar, te novo sagrađena crkva danas čine jedinstveni kompleks i jedan od najboljih primjera prilagođavanja i uklapanja stare arhitekture i starih vrijednosti u modrenu arhitekturu u Hrvatskoj.
 • Kapela Sv. Obitelji, Brezarić, sagrađena 1895. g. prema nalogu Mns.Dr. Matije Stepinca, koji je 1918.g. u njoj sahranjen. Oltar Sv. Obitelji iz vremena gradnje.
 • Crkva Svih Svetih, Trg – jedna je od najstarijih crkava u ovome kraju, spomenuta je još 1334.g., a postojala je i ranije, barokizirana, s gotičkim svetištem, značajan spomenik kulture po vrijednosti graditeljskog nasljeđa i sačuvanom starom inventaru.
 • Stari grad Ozalj na samoj kamenoj litici nad Kupom, sagradio ga je Nikola grof Zrinski 1556. g. Nakon 1670. g. pa sve do danas u posjedu je Družbe «Braća Hrvatskog Zmaja». U grad se ulazi s južne strane preko drvenog mosta, nekoć pokretnog s lancima. U starom gradu je i Muzej otvoren od utorka do nedjelje od 11 do 17 sati, ponedjeljkom zatvoren, tel. 047 731 170, 732 167.
 • Župna crkva Sv. Vida, Ozalj iz 1668. g. kada je obnovljena, sa zaobljenim svetištem i zvonikom pred zapadnim pročeljem.
 • Kapela Sv. Florijana na ozaljskom groblju pripada kategoriji jednostavnih baroknih građevina.
 • Munjara grada Karlovac podignuta ovdje 1907/ 8. g. , gospodarski objekt s tri ugrađena generatora, ukupne snage 3,5 megawatta. Kamena neorenesansna palača s krunasto nazubljenim ukrasima i skladnim arkadama, smještena iznad ozaljskog slapa, okružena smrekama, ostavlja bajkovit dojam.
 • Vrhovac, župna crkva Sv. Kuzme i Damjana s vitkim zvonikom, obnovljena i barokizirana u 18.st.
 • Kapela Sv. Ivana Krstitelja, Hrženik, oko 1780. g. sagrađena je na mjestu srušene drvene kapele. Cijela kapela oslikana je vrijednim iluzionističkim zidnim slikama, sačuvan je barokni inventar.

Smještaj i ugostiteljska ponuda

 • Hotel Jaska, Dr. Franje Tuđmana 51, Jastrebarsko, tel. 01 6281 044, fax. 6283 580
 • Motel Pavlaković, Karlovačka cesta 93, Ozalj, tel. 047 731 153
 • Mlin – vodenica Medven na riječici Kupčini, Čunkova Draga 19, Žumberak, smještaj, tel. 01 6270 665, 6270 347
 • Bistro Frenki, Krašić 101, tel. 01 6270 810
 • Restoran Ozljanka, Kurilovac 3, Ozalj, tel. 047 731 129
 • Restoran Azelija, Karlovačka cesta 93, Ozalj, tel. 047 731 153
 • Pizzeria Lav, Zajačko Selo 21a, tel. 047 732 461
 • Obiteljsko gospodarstvo Šoštar, Vrhovac 63, tel. 047 731 848, 091 5646 968
 • Golf & Country Club “Dolina kardinala” – obiteljsko igralište, golf vježbalište i profesionalni golf teren sa 18 rupa, tel. 01 370 11 34, 370 44 22, 047 731 100, www.croatia-golf.hr
 • Park prirode Žumberak–Samoborsko gorje, Nadzorna postaja u kuriji Medven, Medvenova Draga 13
 • Eko centar Slani Dol, tel. 01 3327 660 3327 661, www.ppzsg.org
 • SRC Svetojanske toplice, Jamnica d.d., Gorica Svetojanska, otvoreni bazeni, tel. 01 6294 730.

Servisne informacije

 • Turistički ured Krašić, Krašić 101, tel./fax 01 6270 910, e-mail: krasic@tzzz.hr; zumberak@tzzz.hr
 • Turistički ured Ozalj, Kurilovac , tel. 047 731 196, www.tzkz.hr
 • Policijska postaja Jastrebarsko, Ivane Brlić Mažuranić 1, Jastrebarsko, tel. 01 6281 033
 • Policijska postaja Ozalj, Kurilovac, Ozalj, tel. 047 731 024
 • Dom zdravlja Jastrebarsko, Ulica kralja Tomislava 29, tel. 01 6281 282, 6281 504
 • Dom zdravlja Ozalj, Kolodvorska ulica, Ozalj, tel. 047 731 002
 • Benzinska postaja Petrol, Kurilovac, Ozalj, tel. 047 732 444
 • Benzinska postaja OMV Istrabenz, Karlovačka cesta, tel. 047 731 744
 • Servis bicikla Bađek, Kolodvorska 18, Jastrebarsko, tel. 01 6283 043
 • Vulkanizerska radionica Penić, Karlovačka cesta, Ozalj, tel. 047 731 333
 • Bankomat – Zagrebačka banka, Braće Kazić 4 i 7, Jastrebarsko i Krašić 97, Krašić
 • Bankomat – Karlovačka banka, Trg braće Radić, Ozalj
 • Bankomat – Privredna banka, Trg braće Radić, Ozalj
de_DEDE

Pretraživanje

Suche

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content