Tourismusverband der Gespanschaft Zagreb

Crvena ruta

Zelina – Donje i Gornje Orešje – Bedenica – Komin – Novo Mjesto – Sv. Ivan Zelina

Ruta je zamišljena tako da vas provede najsjeverozapadnijim područjem ovog kraja, bregovitom, zelenom, prelijepom općinom Bedenica, putem kroz veliku dolinu Donjeg Orešja bez većih uspona, uz sam rub najsjeveroistočnijih obronaka Zelinske gore. Ovo je popularna cestovna poveznica od davnina značajna za prolaz i promet između Prigorja i Hrvatskog Zagorja, kao i u obrani od vojno-pljačkaških pohoda Turaka najučestalijih na ovim prostorima u drugoj polovici 16. st. pa sve do bitke kod Siska 1593. g. Sigurno ćete uživati, jer ovakva ljepota se ne zaboravlja tako lako i uvijek ponovo poziva na neki novi susret.

Ruta kreće s gradskog trga 1 u Svetom Ivanu Zelini ispred crkve Sv. Ivana Krstitelja gdje je i parkiralište. Ruta s trga nastavlja laganim usponom Bocakovom ulicom uz ambulantu i DVD. Ubrzo napuštate Bocakovu ulicu i nastavljate ulicom Čegci sve do T raskrižja kod točke 2 , 1.4 km od početka rute. Prelijepi vidikovac na zelinski kraj! Ovdje uz streljanu Čegci skrenite desno u ulicu Kaniža i nastavite nizbrdo. Uskoro prelazite na makadamski dio puta.

Nakon 1.8 km od starta na Y raskrižju skrenite desno, i dalje vozite ulicom Kaniža. Prolazite pokraj kućnog broja 16. S ovog mjesta ponovno se pružaju pogledi na brežuljke presvučene vinogradima. Ovakvih prizora na ruti će biti pregršt i treba u njima uživati jer su zaista prelijepi. Ubrzo dolazite na Y raskrižje, 2.2 km od starta, na kojem se nalazi stara drvena kućica (klijet). Na raskrižju skrenite lijevo nizbrdo.

Ovo raskrižje treba pažljivo pronaći, jer ga lako možete previdjeti očarani ljepotom krajolika i ugodnom nizbrdicom koja vas tjera naprijed. Oprez na makadamu jer je dosta strm i neravan! Uskoro izlazite na asfaltirani dio ceste i raskrižje 3 Topličke i Žigrovićeve ulice na 3.3 km od početka rute. Ovdje skrenite lijevo i nastavite Žigrovičevom ulicom. Nakon raskrižja na kraju uspona, pozivamo vas da se odvažite i produžite rutu, skretanjem lijevo s rute A do kapele Sv. Duha. Naime, ovo je toliko čudesan i slikovit splet vinograda i drvenih klijeti s bilo koje strane ga promatrate, te bi zaista bilo šteta propustiti takvu ljepotu i doživljaj, iako traži malo dodatnog napora za uspon do vidikovca-platoa uz kapelu. Vidici su najupečatljiviji u rano proljeće kada svježe zelena boja preplavi kraj i u jesen kada vinogradi poprime jesensko šarenilo boja.

U povratku od kapele na nizbrdicama vozite umjereno i pažljivo jer je cesta dosta uska i nepregledna!

Ruta nastavlja asfaltiranom cestom prema Donjem Orešju sve do raskrižja s Bistričkom ulicom 4 . Ovdje nastavite ravno Bistričkom ulicom. Na raskrižju budite oprezni, jer se uključujete na nešto prometniju cestu.

Tradicijska arhitektura u blizini BedeniceRuta vas dalje vodi kroz dolinu Donjeg Orešja, kroz sela, lagano valovitom, ali ugodnom cestom bez većih napora, ali oprez je uvijek dobro došao. U Gornjem Orešju smještenom na 9.8 km od početka rute su trgovina i kafić gdje možete po potrebi stati i predahnuti ili se dodatno opskrbiti za brdovitiji nastavak rute. Ubrzo nakon G. Orešja počinje uzbrdica s nekoliko serpentina.

Dolazite na dva važna raskrižja cesta! Na prvom cesta lijevo vodi prema Mariji Bistrici. Ako se ovdje malo pomučite i skrenete još 500 m lijevo uzbrdo na prijevoju ćete ugledati kapelu Majke Božje Žalosne u Prepolnom, isto tako pogodnu za kraći odmor.

Raskošan barokni inventar koji čuva možete pogledati samo u vrijeme misa, proštenja ili ukoliko najavite dolazak u župi Bedenica. Odavde se morate spustiti cestom nazad na prethodno raskrižje i nastaviti desno prema Konjščini do drugog raskrižja kod točke 5 . Ovdje, na 10.5 km rute, skrenuti ćete s glavne ceste na Y raskrižju desno uzbrdo na sporednu cestu i nastaviti lagano uzbrdo. Cesta s koje ste skrenuli nastavlja ravno nizbrdo prema Konjščini. Slobodno možemo reći da ste skrenuli na “rajski put”, jedan od najidiličnijih dijelova svih ruta županijom s kojeg se otvaraju toliki prekrasni vidici i slike koje se pamte.

U daljini se vide sjeverno Ivanščica, istočno Kalnik, jugoistočno Medvednica i sjeverozapadno susjedna Slovenija. Vozite se predjelom Otrčkovca grebenskom cesticom kroz pitoreskne vinograde i klijeti, uz kuće za odmor većinom stanovnika susjedne Krapinsko-zagorske županije, što se vidi po registarskim oznakama. Upravo se nalazite na nekih 42 km udaljenosti od Zagreba u slabo naseljenoj općini Bedenica u kojoj se nije značajnije razvijala trgovina i industrija, te je do danas zadržala pretežno poljoprivredni karakter.

Unutrasnjost crkve Svih Svetih u BedeniciNa ugodnoj, dugačkoj nizbrdici prolazite lijevo uz lovački dom “Fazan” i nastavljate spust prema središtu Bedenice. Ubrzo je pred vama raskrižje 6 . Skretanjem desno na raskrižju nastavljate crvenu rutu, no šteta bi bilo ne spustiti se još dvjestotinjak metara dalje cestom i ne osjetiti ruralni karakter naselja Bedenica i ne obići impozantnu župnu crkvu Svih Svetih pokraj koje se po želji možete odmoriti, ili uz dužno poštovanje, razgledati impresivnu unutrašnjost crkve. Povratkom na Y raskrižje i točku 6 na oko 14 km od starta, skrenite lijevo i nastavite vožnju u smjeru Omamnog. U Omamnom na raskrižju kod Vatrogasnog doma 7 skrenite desno i nastavite vožnju preko brežuljaka uz mirisne livade. Nakon što savladate još jedan strmi, ali kratak uspon, polako se spuštate prema Zadrkovcu i nastavljate u smjeru Komina. Nakon Zadrkovca ruta prolazi cestom kroz dolinu omeđenu brežuljcima, okruženu pašnjacima i poljima, dok se s lijeve strane u daljini već nazire crkva Sv. Tri Kralja u Kominu. Nakon 20 km od početka rute dolazite na T raskrižje 8 gdje skrećete lijevo i vozite do crkve Sv. Tri Kralja.

U blizini raskrižja, ali na staroj varaždinskoj cesti nalazi se restoran “Tonček” gdje možete stati, okrijepiti se ili nešto pojesti i priskrbiti dodatnu energiju za nastavak vožnje. S glavne ceste prema Bedenici skrenite desno uzbrdo prema crkvi, pa još jednom desno i ubrzo dolazite do velikog platoa-vidikovca s jednom od najljepših baroknih crkava u Hrvatskoj. Odavde su zaista divni pogledi na okolicu, a ako želite ući u raskošan interijer crkve ili se uvjeriti u priču o seljaku Bolti Prevareku i zavjetnoj kapeli, morati ćete uz prethodnu najavu kontaktirati simpatičnog zvonara crkve iz obitelji Dužaić.

Od crkve nastavite prema središtu Komina desno nizbrdo. Budite oprezni pri prijelazu stare varaždinske ceste, a potom skrenite desno u smjeru nadvožnjaka preko autoceste. Nakon nadvožnjaka dolazite do T raskrižja 9 u Gornjem Tomaševcu, 22.2 km od starta. Na raskrižju skrenite desno, tako ćete nastaviti vožnju položenom cestom kroz Keleminovec i G. Polonje. Cijelo vrijeme vožnja do Novog Mjesta je ugodna, bez većih napora, a pogledi na okolnu prirodu i ruralni prostor prigorskog kraja oduševljavajući.

Sveti Ivan Zelina u Donjem Polonju na Y raskrižju skrenite lijevo, ovdje se križaju crvena i plava ruta, no vi nastavite vožnju prema Novom Mjestu. U Novom Mjestu na T raskrižju 10, 28 km od starta, skrenite desno i nastavite vožnju uz drugu najstariju sakralnu građevinu na području županije, kasnoromaničku kapelu Sv. Petra s desne strane ceste. Nakon Novog Mjesta prijeđite preko nadvožnjaka, a na t raskrižju s raspelom, na 30.6 km od starta skrenite lijevo prema Marinovcu Zelinskom.

Oprez jer izlazite na nešto prometniju cestu! Preporuka je nakon raskrižja voziti pločnikom desno uz cestu jer ubrzo dolazite do restorana “4M” (mogućnost okrijepe) i sljedećeg raskrižja 11 na kojem skrenite desno uzbrdo. Za kraj rute vam je ostao uspon na još jedan zelinski brežuljak s kojeg se zaista kao na dlanu otvara pogled na centar Zeline i cijelu rutu koju ste prošli. Na kraju strmog uspona, na raskrižju skrenite lijevo po grebenskoj cesti. Ubrzo dolazite na kratki makadam, oprez na nizbrdici! Na kraju makadama je Y raskrižje gdje skrenite lijevo u Prigorsku ulicu i nastavite uz kućni broj 12.

Na prvom sljedećem raskrižju skrenite lijevo u Vatrogasnu ulicu, a nakon nje u ulicu Gustava Krkleca koja završava na raskrižju s ulicom Ljudevita Gaja. Na raskrižju skrenite desno i nastavite Gajevom ulicom prema središtu Sv. Ivana Zelina. Pred vama se otvara pogled na toranj crkve Sv. Ivana Krstitelja, ujedno i početka ove rute. Vožnja završava nakon 33 km u središtu Zeline u kojem se možete odmoriti i okrijepiti prije zadovoljnog odlaska kući, jer ova ruta je bila i jedno i drugo, ugodna za oči i dušu, i korisna za tijelo. Želite li se još malo opustiti u autentičnom prigorskom ambijentu zaustavite se u izletištu “Ljubekov gaj” odakle se vidi cijeli zelinski kraj.

Tehnički opis rute

 1. Početak rute iz središta Svetog Ivana Zeline s parkirališta ispred crkve Sv. Ivana Krstitelja.
 2. T raskrižje, skrenite desno u ulicu Kaniža. Na raskrižju je streljana čegci. Lijepi vidikovac.
 3. T raskrižje, skrenite lijevo i nastavite Žigrovićevom ulicom.
 4. Oprez! Izlazak na prometniju cestu za Gornje Orešje na Y raskrižju, nastavite ravno po Bistričkoj ulici.
 5. Oprez! Y raskrižje na kraju uspona. Ravno nizbrdo za Konjščinu, skrenite desno gore na manju cesticu prema Otrčkovcu.
 6. Oprez! Y raskrižje na kojem skrenite desno, ukoliko ne želite ravno nizbrdo do centra Bedenice i lijepe crkve Svih Svetih. Prije raskrižja usporite i prilagodite brzinu radi vožnje kroz naselje.
 7. Y raskrižje kod dvd-a Omamno skrenite desno i nastavite prema Zadrkovcu.
 8. T raskrižje nakon mosta, na raskrižju skrenite lijevo prema crkvi Sv. Tri Kralja u Kominu.
 9. T raskrižje u Gornjem Tomaševcu, skrenite desno prema Keleminovcu.
 10. T raskrižje u Novom Mjestu, skrenite desno uz kasnoromaničku kapelu Sv. Petra prema Sv. I. Zelini.
 11. Oprez pri prijelazu ceste! Na T raskrižju s glavne ceste skrenite desno i započnite strmi i dugačak uspon do fantastičnog vidikovca.

Kulturno-povijesne, etnološke i prirodne vrijednosti

 • Kapela Sv. Duha, Vrtače – ako želite posjetiti čudesan splet vinograda i prigorskih klijeti morate obići ovu kapelu, ujedno i lijepi vidikovac. Sadašnja kapela nije stara, sagrađena je na mjestu stare kapele koja je oštećena u potresu 1880. g. i kasnije srušena. Iz vremena gradnje nove kapele potječe i oltar sa središnjom slikom, ulje na platnu Silazak Duha Svetoga. (pod upravom župnog ureda Sv. I. Zelina).
 • Kapela Majke Božje Žalosne, Prepolno (pod upravom župnog ureda Bedenica) – kapela je sagrađena 1723. g. čistom milostinjom vjernika na putu prema svetištu u Mariji Bistrici. Kapela je obnavljana nešto prije 1776. g., te ponovo 1807. g. čuva izuzetno vrijedne barokne oltare, dva pobočna iz 1791. g.: oltar Sv. Barbare s kipovima Sv. Apolonije i Sv. Agate i oltar Sv. Ivana Evanđelista s kipovima Sv. Florijana i Sv. Mihovila. Glavni oltar žalosne Marije s tijelom mrtvog Isusa u krilu datira oko 1765. g., djelo je najistaknutijeg baroknog kipara Zagreba i njegove uže i šire okolice u drugoj polovici 18. st. Franje Antuna Strauba porijeklom iz južne Njemačke. Ovaj oltar unatoč svom lošem stanju ubraja se među najbolja djela te vrste na širem prostoru sjeverozapadne Hrvatske i jedno je od kiparovih kasnijih djela koje ujedinjuje u svojim kipovima najbolje odlike Straubovog kiparskog stila.
 • Crkva Svih Svetih, Bedenica – župni ured Bedenica, Bedenica 115, tel. 01 2068 086. Ova snažna građevina podignuta na idiličnom brežuljku, nekada je bila na dobrom strateškom položaju, pa je u doba osmanskih prodora pretvorena u crkvu tvrđavnog tipa za zaštitu lokalnog stanovništva, s iznimno debelim zidovima i crkvenim tornjem s puškarnicama, vidljivim i danas. Građevina je iz 13.–14. st., a kasnije joj je pridružen kasnorenesansni zvonik kroz koji se ulazi u crkvu.
 • Crkva ima nekoliko oltara: glavni oltar u svetištu postavljen oko 1780. g. sa slikom Proslavljenje Crkve (Svi sveti), desno i lijevo od svetišta su oltari iz vremena jedne obnove 1819. g. i to: lijevo oltar Sv. Vida i desno oltar Majke Božje s oltarnom slikom koja služi na čast ovoj crkvi jer se rijetko susreće u našim crkvama – Majka Božja s malim Isusom i Sv. Ivanom prema kojima Anđeo čuvar vodi dijete iznad bedeničke crkve Svih Svetih. Tu su još oltari Sv. Antuna Padovanskog iz 1812. g s grbom patronatske obitelji Pisačić i oltar Sv. Josipa iz 1944. g. i oltar Srca Isusova iz 1945. g., oba domaći stolar Stjepan šoštar iz Turkovčine. Na glavnom oltaru i oltaru Sv. Antuna Pad. nalaze se barokni kipovi znatno stariji od samih oltara. Župni dvor je sagrađen 1871. g.
 • Crkva Sv. Tri Kralja, Komin s kapelom posvećenom seljaku Prevareku, Komin – ovaj je barokni biser sjeverne Hrvatske, uz iznimno bogatu opremu interijera, izniman i po svom lijepom, uzdignutom položaju nad cestom za Varaždin, odakle dominira cijelim krajem. Crkva je barokna, posvećena 1699. g., proštenjarska je crkva ograđena cinktorom koji pruža zaklon hodočasnicima. Ovo je jedna od rijetkih crkava s kompletnom unutrašnjosti prekrivenom iluzionističkim freskama i štukaturom – ženskim likovima kao alegorijama darova Duha Svetoga (oko 1776.g.) i obiljem vedrog rokoko ornamenta i cvijeća. Vjerojatno ju je oslikao u 18. st. Antun Archer, koji je radio u zagrebačkoj crkvi Sv. I. Krstitelja u Novoj Vesi. Glavni oltar zauzima punu širinu svetišta, a potječe iz radionice biskupa Branjuga iz 1728. g. Lijep je i pobočni oltar Sv. Elizabete. Od sakralnog slikarstva još se ističu oltarna slika gl. oltar “Poklonstvo kraljeva” iz 1729. g. i slika Sv. Elizabete, nepoznati slikar iz 1735. g. Izuzetnu vrijednost ima i barokna propovjedaonica iz 1748. g. Vezano uz mali zatvoreni oltar u zidu sa sjeverne vanjske strane crkve, među mještanima Komina i danas se prepričava događaj o prvom pronalasku rimskog novca u 18. st. i seljaku Bolti Prevareku čiji su volovi oruči njivu zapeli za posudu s novcem, poplašili se, otrgnuli i pobjegli, a seljak je kleknuo i molio Boga zavjetujući se da će ukoliko se volovima ništa ne dogodi sagraditi kapelicu. Događaj je navodno sretno završio, a seljak je izvršio zavjet, o čemu svjedoče inicijali B.P. u kapeli, reljef seljaka u klečećem položaju i upisana 1710. g. Zvonar i ključ od crkve: Župni ured Bisag ili zvonar Josip Dužaić, tel. 01 2067 054.

Smještaj, ugostiteljska ponuda, sport i rekreacija

 • Planinarski dom na Kladešćici (460 m), Zelinska gora, HPD “Zelina”, tel. 01 2061 544, otvoreno uz najavu.
 • Vinogradarstvo i vinarstvo Jarec–Kure, Munđakova 6, Biškupec, tel. 01 2060 363, www.vina-jarec.com.hr
 • Vinogradarstvo i vinarstvo Stjepan i Nataša Puhelek, Gornje Psarjevo 152, tel. 01 2069 051
 • Vinogradarstvo i vinarstvo Kukovačec, Gornje Psarjevo 123, tel. 01 2069 050
 • Vinogradarstvo i vinarstvo Kos–Jurišiš, Nespeš 8, tel. 01 2043 491
 • Vinogradarstvo i vinarstvo Kos, Hrnjanec 110, tel. 01 2069 251, www.vina-kos.com
 • Krčma-grill Zdenec, Drenova Gornja 1d, tel. 01 2069 788
 • Obiteljsko seljačko gospodarstvo Kušiš, Psarjevo Donje 11, tel. 01 2069 375, www.gospodarstvo-kusic.com
 • Restoran Ljubekov gaj, Smrndiši 10, Blaževdol, tel. 01 2065 755, 2065 754
 • Vinogradarstvo i vinarstvo Zdravko Puhelek, Fučkani 22, tel. 01 2065 494
 • Vinogradarstvo i vinarstvo Nikola i Dražen Smrndiš, Blaževdolska 99, tel. 01 2065 756
 • Vinogradarstvo i vinarstvo Nada i Branko Ćegec, Marinovec Zelinski 24, 
tel. 01 2060 927
 • Restoran-pansion Milenij, Filipoviši 1f, Komin, tel. 01 2067 713, 2067 712
 • Restoran Tonček, Komin 13c, tel. 01 2067 606, 2067 181
 • Restoran-pansion Šumski dvor, Hrastje 1b, tel./fax: 01 2067 302
 • Caffe bar Plac, Trg A. Starčeviša 9, tel. 01 2058 464
 • Pizzeria 4M, Šulinec 4a, tel. 01 2062 339
 • Buffet Renome Klub, Turkovčina 3, Bedenica, tel. 01 2064 100
 • Bistro Marija, Rakovec 29c, tel. 01 2798 034
 • Snack bar Mali raj, Rakovec 29, tel. 01 2798 018

Servisne informacije

 • Turistička zajednica grada Sv. I. Zelina i Muzej Zelina, tel. 01 2061 544, www.zelina.hr
 • Klub zelinskih biciklista SIC, Gajeva 11, mob. 091 515 5859, www.klub-sic.hr
 • Poglavarstvo grada Sv. I. Zelina, Trg A. Starčevića 12, 01 2060 022, 2060 024
 • Policijska postaja Sv. I. Zelina, Zagrebačka 30, tel. 01 2060 106
 • Dom zdravlja i Hitna pomoć Sv. I. Zelina, Bocakova 5, tel. 01 2060 314
 • Pošta Sv. I. Zelina, Zagrebačka 3, tel. 01 2060 406
 • Trgovina Sv. I. Zelina, Trg A. Starčevića 5, tel. 01 2065 010
 • Vulkanizer Damir Antolković, Hrastje 70, mob. 098 616 927
 • Bankomati ZABA i PBZ, Trg A. Starčevića 2; HVB-Splitska i RBA, Trg A. Starčevića 14 i 5
 • Benzinska postaja, Zagrebačka bb, tel. 01 2060 260
 • Općina Bedenica, Bedenica 112, tel. 01 2043 550
 • Pošta Bedenica, tel. 01 2064 490
 • Trgovina Bedenica-Promet, Bedenica 138, tel. 01 2064 330
 • Općina Rakovec, Rakovec 54, 10347 Rakovec, tel. 01 2798 005
 • Ambulanta Rakovec, Rakovec 52, tel. 01 2798 105
 • Pošta (kao bankomat), Rakovec 54, tel. 01 2798 419
 • Trgovina Mobaco, Rakovec 144, tel. 01 2798 105
de_DEDE

Pretraživanje

Suche

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content