Tourismusverband der Gespanschaft Zagreb

Cikloturistička karta Zagrebačke županije

Cikloturistička ruta Zagrebačke županije povezuje gradove, mjesta i općine županije umrežujući postojeće biciklističke rute i staze kao gotove turističke proizvode.

Prolazi asfaltnim prometnicama različite kvalitete, a najvećim dijelom lokalnim cestama sa smanjenim motornim prometom. Kako je visinska razlika mala (vidi prikaz profila rute) tako je ruta koncipirana kao pogodna za sve vrste cikloturista – od rekreativaca do sportaša. Naravno po njoj je moguće voziti i sve vrste bicikala.

Užitak vožnje biciklom kroz Zagrebačku županiju prožet je različitim sadržajima poput susreta gostoljubivim lokalnim stanovništvom, kušanja domaćih specijaliteta, upoznavanje sa kulturnom baštinom i doživljaje vezane uz prirodna bogatstva rijeka Save i Kupe, jezera te mnogobrojnih rječica i potoka.

Šumski krajobraz obiluje plodovima poput kestena, gljiva i šumskih jagoda. Predah od vožnje možete potražiti u nekoj od lokalnih gostionica, vrhunskih restorana ili seoskih domaćinstava u blizini rute.

U turističkim info centrima rado će vam dati dodatne informacije o svim aktivnostima i turističkim sadržajima sa svog područja.

U svim većim mjestima nalaze se biciklističke prodavaonice i servisi, kao i biciklistički klubovi.

Dobrodošli biciklom u našu županiju!

Opis rute

Istočni dio rute

Istočni dio kojim prolazi glavna ruta djelomično je razvijen u turističkom smislu, dok je veći dio baziran na razvoju gospodarstva. Grad Dugo Selo poznat je po tradicionalnom organiziranju proslave martinja i sajma vina. Zelinsko područje je koncipirano na razvoju vinogradarstva i kao takvo nudi već gotov proizvod vinskog turizma sa mnogobrojnim vinskim podrumima, kao i sa vinskim cestama koje nadopunjuju cikloturističku ponudu.

Okolica Vrbovca je pretežito gospodarstvenog usmjerenja, dok sam grad Vrbovec sa postojećim smještajnim kapacitetom i okolnim izletištima nudi turistički doživljaj. U Ivanić Gradu, također, postoje smještajni kapaciteti i turistička ponuda. Biciklistički klubovi iz Dugog Sela, Zeline, Vrbovca i Ivanić Grada, usmjereni na sportska natjecanja i utrke, uključuju se i u aktivnosti turističkih zajednica na promoviranju rekreativnih vožnji područjem. To vrijedi i za lokalno stanovništvo i za turiste.

Južni dio rute

Južni dio rute, od Velike Gorice pa do Klinča Sela, poznat je kao izletnička destinacija za lokalno stanovništvo te postoji tradicija odlazaka na izlete u te dijelove županije. Na samoj ruti nema prevelikih uspona, unatoč brdovitim predjelima, pa ih je moguće savladati laganom vožnjom.

Pojedina izletišta i seoska domaćinstva nalaze se na većim udaljenostima, a gastronomska ponuda ( lokalne gostionice, restorani) dostupni su samo u većim mjestima. Nakon vožnje brdovitim predjelima, zaustavite se i uzmite predah uz rijeku Kupu u kombinaciji sa aktivnostima na vodi.

Zapadni dio rute

Zapadni dio rute prolazi kroz dio županije sa dobro razvijenom turističkom ponudom. Mnogobrojni smještajni kapaciteti, izletišta te gastronomska ponuda vrlo visoke kvalitete zadovoljit će i najistančanije ukuse cikloturista. Grad Samobor je omiljeno izletničko mjesto zagrepčana, a Park prirode ”Žumberak” nudi gotov proizvod biciklističkih staza sa pripadajućom kartom i oznakama na terenu, vrlo kvalitetnoj nadopuni rute. Zaprešić, gotovo predgrađe grada Zagreba, ima dobru turističku ponudu, a u svojoj okolici nudi izletišta visoke kvalitete.

Specifičnost rute je prelazak rijeke Save skelom. I to dva puta. Oba prijelaza, kod Oborova na istočnoj strani i kod Medsave na zapadnoj strani, su u funkciji cijele godine. Cijena prijevoza bicikla je 5 kuna, a ”glavarina” se ne plaća.

Za one koji iz centra Zagreba kreću na vožnju Glavnom rutom postoji više načina; moguć je dolazak biciklom, vlakom, autobusom ili osobnim automobi- lom. Ukoliko ste kao smještajnu destinaciju odabrali neko od mjesta na području županije, krenite biciklom u turistički obilazak lokalnih staza ili u obilazak Zagreba.

de_DEDE

Pretraživanje

Suche

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content