Turistička zajednica Zagrebačke županije

Dani vina

Spajajući prošlost i sadašnjost jaskanskog kraja, Dani vina najznačajnija su lokalna manifestacija kojom se ponose Jaskanci, ali i sami vinari.

Manifestacija se održava u svom izvornom terminu, nakon berbi,  u perivoju dvorca Erdödy.

Tradicija vina i vinarstva dio je jaskanske povijesti i tradicije, a prvi „službeni“ Dani vina održani su 1992. godine na Strossmayerovom trgu, u organizaciji Radio Jaske. Potom su se do 2000. godine održavali na Trgu Ljube Babića, kasnije na Trešnjevci i prostoru Sajmišta, a sada su svoj dom našli u perivoju dvorca Erdödy. Odabir lokacije prati vinare koji se sve više okreću ekološkoj proizvodnji i povratku prirodi.

Stopljeni s veličanstvenom prirodom jaskanskog kraja, proslavit ćemo kraj berbe kao najznačajnijeg dijela godine u vinogradu, a vrijedni vinari predstavit će rezultate svoga rada.

Ono po čemu je Jastrebarsko poznato svakako je Plešivička vinska cesta koja je otvorena još 2001. godine. Ukrašava je pitoma ljepota okoliša kroz koji prolazi, kulturne i povijesne znamenitosti, tradicija, no ponajprije ljubazni domaćini. Vina Plešivice iz godine u godinu osvajaju brojne nagrade diljem Hrvatske, ali i šire te se nalaze na vinskim kartama najprestižnijih restorana. Na Danima vina sudjeluje oko  14 vinara, Josip BrajeRobert BrajeKrešimir IvančićŽeljko GregorićVinarija JagunićFranjo KolarićPodrum MladinaStjepan SirovicaSiniša ŠoškićTomac & BajdaDobra berbaRJ WineryVinarija Šember i Vinarija Kurtalj. Kroz tri dana organizirane su brojne radionice i edukacije za sve poznavatelje vina Plešivice i one koji će to tek postati. Svi sudionici moći će tako degustirati vrhunska vina i o njima slušati od ponajboljih stručnjaka.

hrHR

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content