Turistička zajednica Zagrebačke županije

Crvena ruta

Pokupsko – Gladovec Pokupski – Strezojevo – Hotnja – Pokupsko

Pokupsko je oduvijek bilo središte srednjeg Pokuplja, a ime je dobilo po rijeci Kupi na kojoj leži. Danas općinu Pokupsko sačinjava trinaest naseljenih mjesta smještenih u prekrasnoj prirodi pitomog pokupskog kraja. Život u Pokupskom teče dalje, baš kao i najbliža prirodna susjeda rijeka Kupa.

Rutu započnite u središtu Pokupskog 1 na parkiralištu nedaleko župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije koja dominira pejzažom. U centru je uređen manji park sa spomenikom žrtvama Domovinskog rata. Pokupsko je odlično mjesto za početak rute jer je dobro cestovno povezano, a i stoga što je ovdje sve smješteno blizu: samoposluga, benzinska stanica, ambulanta, autobusna stanica i nekoliko ugostiteljskih objekata.

Kružna ruta kreće Ulicom Juraja Branjuga i spušta se prema Kupi. Desno su zgrade Šumarije i Veterinarske stanice, a lijevo lijepo uređena osnovna škola s cvijećem na svakom prozoru. Na prvom raskrižju s raspelom je i gostionica Contingo, ovdje skrenite lijevo u smjeru vikend naselja i Siska. Nasuti put ravno vodi do Kupe, a cesta desno vodi u Auguštanovec gdje je jedna manja drvena kapela Sv. Ilije. Nije označeno kao skretanje s rute, no to je nekih 6 km od spomenutog raskrižja. Na 1.3 km od Pokupskog na Y raskrižju 2 skrenite lijevo uzbrdo na makadamsku cestu i nastavite prema Gladovcu Pokupskom.

Prolazite kroz vikend naselje Sunčani brijeg i Hrtić. Vozite se hrptom s lijepim vidicima na kraj i okolne zaselke. Izazite na najvišu točku brijega kod Antolovića odakle se pružaju divni pogledi na okolne livade, brežuljke i rijeku Kupu.

Kapela Presvetog TrojstvaNakon livada ulazite u šumu i na 3.2 km nailazite na Y raskrižje (na raskrižju se nalazi mali borik) 3 , skrenite lijevo nizbrdo. Oprez pri spuštanju jer je neravnim kamenjem iz Kupe nasuta makadamska nizbrdica. Uskoro započinje asfalt, a nakon spusta nailazite i na mostić i još jedno raskrižje na kojem skrenite lijevo uzbrdo i nastavite prema Gladovcu Pokupskom. Uprite jer ovo je konstantna, jača uzbrdica.

U živopisnom selu Gladovec Pokupski 4 na T raskrižju skrenite desno. Samo nekoliko stotina metara dalje desno uz cestu prolazite pokraj drvene kapele Presvetog Trojstva. Kapela je na maloj uzvisini dijelom zaklonjena krošnjama drveća, no idealno je mjesto za odmor s klupicama i vidikovcem na pokupski kraj. Nakon odmora nastavite dalje širokim makadamom prema Strezojevu.

Vozite se područjem Gladovske gore. Na 6.1 km od početka rute nailazite na Y raskrižje u šumi 5 na kojem skrenite lijevo. Nastavite pratiti široki makadam i držite lijevu stranu. Ubrzo dolazite do zaselka Skrbini. Kod kućnoga broja 40 skrenite desno, prijeđite mostić, odmah je kraći makadamski uspon i ulazak u selo Strezojevo.

Na raskrižju 6 u Strezojevu – zaselak Skrbini skrenite desno i dalje nastavite asfaltiranom užom cesticom s nekoliko zavojitih nizbrdica i uzbrdica. Prije ulaska u zaselak Jelekovci još je jedan jači uspon. Kroz Jelekovce se uspinjete do raskrižja 7 s glavnom, slabije prometnom, cestom Donji Hruševec – Hotnja – Pokupsko, prikladnom za vožnju biciklom. Na raskrižju skrenite desno. Na 11.2 km od početka rute dolazite na T raskrižje 8 gdje skrenite desno i nastavite dalje asfaltom lagano nizbrdo prema Hotnji.

Livade uz biciklisticku rutuUskoro dolazite u Hotnju, ovdje je trgovina i caffe bar. Prolazite pokraj zidane kapele Svetog Duha. Vidici s brežuljkaste Hotnje na pitome livade, pašnjake, šume i vinograde, raštrkane zaselke, to je pejzaž koji uistinu odmara. Ovo je i pejzaž koji inspirira. U njemu je nadahnuće pronalazio i Matko Peić u “Skitnjama”, a puno je o ovom kraju u romanima “Breza” i “Svoga tela gospodar” pisao i Slavko Kolar.

Nakon kraćeg, ali konstantnijeg uspona dolazite na Y raskrižje 9 . Na 15. km od početka rute nastavite ravno nizbrdo. Ovdje započinje makadamska cesta koja se spušta prema rijeci Kupi. Nakon prolaska kroz Antoloviće i Hrtić s lijeve strane se sve više i više približavate obali rijeke Kupe. Prelazite dva mostića i na 18. km dolazite ponovo na raskrižje 2 gdje vam cesta koja nastavlja ravno daje mogućnost skretanja s rute prema Auguštanovcu i drvenoj kapeli. Ukoliko ste odlučili nazad do središta Pokupskog, skrenite desno lagano uzbrdo ili na samom raskrižju odmorite u ugodnoj hladovini na terasi gostionice.

Tehnički opis rute

 1. Početak rute na parkiralištu nedaleko župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.
 2. Y raskrižje na kojem skrenite lijevo uzbrdo na makadam. Makadam vodi kroz vikend naselja Sunčani brijeg i Hrtić.
 3. Y raskrižje u šumi na kojem skrenite lijevo nizbrdo. Na raskrižju se nalazi mali borik.
 4. T raskrižje na kraju uspona na kojem skrenite desno u smjeru drvene kapele Presvetog Trojstva.
 5. Y raskrižje u šumi na kojem skrenite lijevo i pratite široki makadam prema Strezojevu.
 6. T raskrižje na kojem skrenite desno. Na raskrižju započinje asfalt i završava jači uspon.
 7. Oprez! Izlazite na glavnu cestu. Na raskrižju skrenite desno.
 8. T raskrižje na kojem skrenite desno i nastavite asfaltom. Ravno je makadamska cesta.
 9. Y raskrižje na kojem nastavite ravno nizbrdo. Počinje makadam.

Kulturno-povijesne, etnološke i prirodne vrijednosti

 • Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Pokupsko – barokna crkva prvobitno posvećena Sv. Ladislavu građena od 1736. do 1739. g. Po biskupu Jurju Branjugu, donatoru ove crkve, posvećena je 1746. g. Okružena je cinkturom – zidom od kamena sa četiri okrugle kule i nišana s puškarnicama. Sa svojom lijepom unutrašnjošću i cinkturom pripadala je u red najkvalitetnijih građevina u sjevernoj Hrvatskoj. Crkva je uništena 1991. u Domovinskom ratu. Prekrasne freske, orgulje i zvona uništeni su u cjelosti, a evakuiran je najveći dio vrijednog baroknog inventara. Crkvom je dominirao glavni oltar s nekoliko niša, s kipom Sv. Ladislava i njegovih dviju pratilja u glavnoj niši i četiri popularna sveca – vojnika, u oklopima i čizmama rimskih legionara sa šljemovima ukrašenim perjanicama na glavi, u ostalim nišama: Sv. Donat s vinovom lozom, Sv. Juraj kopljem probada zmaja, Sv. Martin raspolovljuje ogrtač da bi zaogrnuo prosjaka i Sv. Florijan koji gasi požar na kući. Sv. Ladislav je utjelovljenje srednjevjekovnog ideala viteštva, sa štitom i bojnom sjekirom, a ova je crkva posvećena njemu vjerojatno baš iz razloga što je od davnine u obrani ovog kraja. Ispred crkve su ostaci djelomično rastaljenih crkvenih zvona stradalih u požaru također u ratu 1991. g. Crkva je kompletno obnovljena izvana, a obnova interijera je u tijeku. Župni ured Pokupsko, tel. 01 6266 046, župnik Stjepan Račić.
 • Drvena kapela Sv. Ilije, Auguštanovec – sagrađena u 19./ 20. stoljeću, smještena je u naselju, a osvaja svojom jednostavnom ljepotom. Ključ od kapele, uz najavu: Nikola Crnolatec, mob. 098 687 668.
 • Drvena kapela Presvetog Trojstva, Gladovec Pokupski – podignuta je 1847. g. na brijegu izvan naselja. Najstariji dio inventara je ovalna slika Svih Svetih i mali bočni oltar. U kapeli se isto tako nalazi i vrlo zanimljiva i vrijedna slika posvećena Sv. Ivanu Nepomuku, zavjetna slika iz 1743. g., prikaz bitke s Turcima u krajoliku kroz koji protječe rijeka ispred utvrđenog grada. Na slici je i darovatelj prikazan na konju u jeku bitke. Druga oprema interijera crkve je iz razdoblja rokokoa, vjerojatno djelomično prenesena iz izgorjele crkve Sv. Trojstva u Slatini. Okoliš opremljen klupicama pogodan je za odmor, istovremeno i lijep vidikovac. Ključ od kapele uz najavu: Slavica Zaluški, Gladovec Pokupski 9, tel. 01 6266 428
 • Kapela Sv. Tri Kralja, Roženica (nije uz rutu, ali vrijedi je spomenuti) – naime do 1973. g. bila je drvena kapela, spominje se još 1740. g. Današnja zidana kapela ima izrezbareni oltar, okvire za slike, luster i ispovjedaonicu umjetnički dar Josipa Markuza. Iz stare je kapele prenesen kip Sv. Jurja s lijeve strane glavnog oltara.

Servisne informacije

 • Općina Pokupsko, Pokupsko bb, tel. 01 6266 113, tel./fax. 01 6266 250.
 • Ambulanta Pokupsko, Pokupsko bb, tel. 01 6266 144, radno vrijeme: parne dane ujutro 7–14 h, neparne 13:30–20 h.
 • Benzinska stanica INA, Pokupsko bb, tel. 01 6266 399, radno vrijeme: 7–19 h osim vikendom i praznikom.
 • Pošta Pokupsko, Pokupsko bb, tel. 01 6266 143, radni dan 7–14 h.
 • Bankomat – najbliži u općini Pisarovina.
 • Trgovina Pokupčanka, Pokupsko 27a, 01 6260 795, radnim danom i sub. 7–19 h, ned. i praznicima 8–13 h.
 • Bistro Pokupčanka, Pokupsko 27a, 01 6260 796, radnim danom 7–11, ned. i praznicima 8–23 h.
 • Buffet Pokupski biser, Pokupsko 15, tel. 01 6266 036.
 • Bistro Contingo, Pokupsko 75, tel. 01 6266 316.
hrHR

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content