Turistička zajednica Zagrebačke županije

Zelena ruta

Velika Gorica – Pleso – Velika Mlaka

Ruta je zamišljena kao spoj urbanog i ruralnog ambijenta, te kao pogled na suvremenu i tradicijsku arhitekturu velikogoričkog kraja. Gradske ulice s nazivim označenim na svim raskrižjima biti će dovoljne za kvalitetnu orijentaciju.

Ova gradska ruta započinje na parkiralištu na Šetalištu Franje Lučića u samom središtu grada Velika Gorica pored crkve Navještenja Blažene Djevice Marije i Muzeja Turopolja, zgodne polazne točke za upoznavanje tradicije, etnografije i drugih kulturno-povijesnih vrijednosti Turopolja na jednom mjestu. Na prvom raskrižju Šetališta Franje Lučića, Pleške ulice i Rakarske, gdje je i jedno raspelo-križno drvo, nastavite vožnju ravno Pleškom ulicom. Proći ćete uz bistro-prenoćište Pleška s desne strane, te ubrzo potom i uz kompleks Športsko-rekreacijskog centra Velika Gorica s desne strane.

Nastavite ravno Pleškom ulicom, te na Y raskrižju Pleške ulice i Š. Breščenskog, kod ulazne ploče u gradsku četvrt Pleso skrenite lijevo i nastavite Pleškom ulicom. Za nekih 600 m dolazite do poklonca s lijeve strane ceste i manjeg kružnog toka na raskrižju Pleške i Plepelićeve ulice, gdje trebate nastaviti desno Pleškom ulicom do raskrižja s ulicom Š. Breščenskog. Ovdje skrenite lijevo u Š. Breščenskog prema Zračnoj luci Zagreb. S desne strane je zelena, travnata površina. Točno preko puta spomenika na travnatoj površini, skrenite lijevo u Mikulčićevu ulicu u kojoj se ujedno nalazi i novi velikogorički obiteljski hotel, Garny Hotel. Na kraju Mikulčićeve ulice skrenite desno u Plepelićevu ulicu. Na prvom raskrižju s Ulicom Petra Zrinskog nastavite ravno, a na slijedećem raskrižju skrenite lijevo, potom Aerodromskom ulicom skroz ravno do Pleškog polja i lijepe, drvene kapele Ranjenog Isusa. U Pleškom polju sada je i novoizgrađena župna crkva Blaženog Alojzija Stepinca, tako mise u oba sakralna objekta drži župnik iz spomenute župe.

Od kapele nastavite ravno Aerodromskom ulicom do Sinjske ulice gdje skrenite desno, pa zatim lijevo u Šibensku ulicu. Na kraju Šibenske skrenite lijevo u Đakovačku ulicu, a iz Đakovačke desno u Zadarsku ulicu i već ste na vrlo prometnoj Zagrebačkoj ulici na izlazu prema gradu Zagrebu gdje skrenite desno i nastavite po nogostupu do raskrižja.

Na raskrižju Zagrebačke i Ulice Rudolfa Fizira, koja vodi do Zračne luke Zagreb, nastavite ravno preko ulice. Ovdje desno uz Zagrebačku cestu počinje novo uređena, asfaltirana velikogorička biciklistička staza. Staza vodi uz polje sve do nadvožnjaka, potpuno odvojena od prometne ceste, u dužini od 2 km.

Negdje na oko 700 m od početka staze desno je lijep pogled na početak piste Zračne luke Zagreb. Za dobrodošlicu svim zrakoplovima napravljena je velika, cvjetna dobrodošlica na travi uz stazu. U nastavku su s desne strane staze uglavnom kukuruzišta i voćnjaci. Sa staze se penjete lijevo na nadvožnjak preko željezničke pruge i spuštate se prema Velikoj Mlaki. Ovdje prestaje biciklistička staza, ponovo se uključujete na cestu i promet. Pratite smeđu putokaznu ploču za drvenu crkvu Svete Barbare u Velikoj Mlaki. Sa Zagrebačke ceste skrenite desno u Ulicu Nikole Kramarića, a iz N. Kramarića skrenite lijevo u ulicu Napedak ponovo za smeđom putokaznom oznakom. Prolazite uz Mercatorovu trgovinu lijevo uz cestu, ovdje je i bankomat Zagrebačke banke. Preko puta je bistro Antares. Dolazite na Y raskrižje na kojem skrenite desno u Ulicu Sv. Barbare prema istoimenoj drvenoj crkvi. Dolazite do raskrižja s kompleksom crkve i župnog dvora ograđenog drvenom ogradom. Drvena crkva Svete Barbare u Velikoj Mlaki najvrijednija je i najljepša, te najočuvanija od svih drvenih kapela i crkva u međurječju Save i Kupe. Ima svoju zvonarku-ključaricu, ljubaznu gospođu Lacković, koju uz najavu možete zamoliti da vam otključa crkvu kako biste se nakratko divili oslikanim drvenim zidovima interijera ove fantastične turopoljske ljepotice. Iza crkve je kompleks Osnovne škole Velika Mlaka. Za povratak skrenite lijevo Ulicom Sv. Barbare do Trga Majke Hrvatice u Velikoj Mlaki, a potom ponovo desno u Ulicu Nikole Kramarića i istim putem natrag do Velike Gorice i mjesta polaska.

Kulturno-povijesne, etnološke i prirodne vrijednosti

  • Drvena kapela Ranjenog Isusa, Pleško polje – ovu kapelu je podigla i opremila Rozalija Plepelić udovica plemića Ladislava Plepelića 1758. g. Na pročelju kapele ispisana je bojom godina 1896. što prema tipu kapele i načinu obrade planjki (drvenih greda) može odgovarati godini izgradnje. Temeljne su grede, isto tako i stijene, piljene i spojene na “nemški” vugel. Zidove interijera krasi Križni put izvornog umjetnika u drvu Mate Mihinice iz Obrezine. Ključ od kapele – Župni ured Blaženog Alojzija Stepinca, tel. 01 6222 170, župnik Josip Ružman.
  • Drvena crkva Sv. Barbare, Velika Mlaka – Najstariji dio crkve potječe iz 1642. g., što je i urezano na “pristašeku”, natkrivenom ulazu u crkvu izgrađenom 1912. g. Ta se godina u kojoj je izgrađen i novi toranj crkve smatra godinom kada je crkva dobila današnji izgled. Najstarije slike potječju iz 1699. g., a glavni, krilni, ranobarokni oltar s dvanaest prizora nepoznatog autora potječe iz 1679. g. Na vanjskim stranama krila su motivi iz života Svete Barbare, a na unutrašnjoj strani motivi Muke Kristove. Posebno je interesanta slika Sv. Kšmmernisse, svetice s bradom, zaštitnice ljudi u raznim neprilikama i nevoljama iz 1759. g. Interesantna je i legedna o guslaču siromahu i svetici s bradom. U dvorištu crkve stoji i jednokatni drveni čardak s trijemom od bogato rezbarenog drva, današnji župni dvor, a interesantna je i mala drvena komora za čuvanje žita, ostatak nekadašnjeg crkvenog gospodarstva. Ključ od crkve – Župni ured Velika Mlaka, tel. 01 6234 761, mob. 098 623 173, ključarica gđa. Ljubica Lacković, Ulica Svete Barbare 44, tel. 01 6234 772. Proštenje: 4. prosinca, redovne mise nedjeljom u 8 i 11 sati.
hrHR

Pretraživanje

Search

Korištenjem ove stranice pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Više o kolačićima

Skip to content